Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Merve Üzel  Diyetisyen

Kansizliğa Karşi Doğanin Mucizesi

Merve Üzel Diyetisyen

[email protected]

Son zamanlarda kendinizi halsiz ve devamlı uyku halinde mi hissediyorsunuz ?  Ara sıra ufak ufak başınızın döndüğünü hissediyor ve depremden mi şüpheleniyorsunuz? Evet deprem oluyor fakat dışarıda değil bedeninizde! Vücudunuz size birşeylerin yanlış gittiğinin sinyalini veriyor.  Anemi ( kansızlık)  basit bir kan tahlili ile doktorunuzun teyit edebileceği bir hastalıktır. Beslenme yetersizliği, emilim bozuklukları, paraziter hastalıklar gibi birçok sebebi olabilir. Bu nedenle yukarıda saydığım şikayetler günlük hayatınızı sıklıkla etkiler hale geldiyse en kısa zamanda bir doktora başvurunuz.

Kansızlığın %80 tedavisi yeterli ve dengeli beslenmedir. Eğer doktorunuz herhangi bir tıbbi tedavi öngörmediyse uzman bir diyetisyenden yardım alarak bu rahatsızlığı kısa zamanda atlatabilir ve eski enerjik halinize geri dönebilirsiniz.

Kansızlığın beslenme tedavisinde amacımız vücudunuza daha fazla demir göndermek ve bu demirin emilimini kolaylaştırmaktır. Bu nedenle demir kaynağı gıdaları daha fazla tüketmek ve bu gıdaların yanında demirin emilimini kolaylaştıran C vitamini kaynağı besinlerin alımını arttırmak gerekir.

 

ANEMİDE ( KANSIZLIK) BESLENME TEDAVİSİ

·         Her gün mutlaka 1 tane haşlanmış yumurta tüketiniz. Kayısı kıvamı demirin emilimi için en ideal kıvamdır.

·         Haftada 3-4 kez kırmızı et tüketiniz. Tükettiğiniz kısımların etin yağsız kısımları olmasına ve pişirirken extra yağ eklememeye dikkat ediniz.

·         Kırmızı etin yanında mutlaka bol limonlu, yeşil biber, tere, dere otu, maydanoz gibi C vitamininden zengin gıdalar içeren bir salata tüketiniz.

·         Et ile birlikte demirin emilimini engelleyeceğinden kalsiyum içeren gıdaları tüketmeyiniz. Bu nedenle köfte yada bonfileyle birlikte ayran değil , içine limon sıkılmış 1 şişe sade maden suyu tüketiniz.

·         Her sabah kahvaltınıza mutlaka pekmez ekleyiniz. Pekmezinizi  tükettikten sonra demirin emilimini arttırmak amacıyla  üzerine 1 bardak limonlu su içiniz. (gastrit, ülser, reflü gibi mide problemleri olanlar hariç  )

·         Kuru meyveler ve kuruyemişler demir, magnezyum, çinko gibi minerallerden oldukça zengindir. Ara öğünlerinizde çekirdekli kuru üzüm başta olmak üzere  kuru kayısı, kuru  erik , kuru incir gibi kuru meyveler  ile az miktarda badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişleri tüketiniz.







Yazı 65633 kez okundu

Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları