Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Merve Üzel  Diyetisyen

Kanser Oluşumunda Yanliş Beslenme Etkili Midir?

Merve Üzel Diyetisyen

[email protected]

Kanser anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması ile oluşan bir hastalıktır.

Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde %10 ile %70 arasında etkili olduğunu göstermektedir.

Her yıl binlerce insanın kansere yakalanmasına karşın, bu riski azaltmaya yönelik çalışmalar her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalara göre; doğru  besin seçimlerim ile kanserin ortaya çıkma süresini geciktirebilir veya mevcut bir kanser hastalığı varsa tedavisine yardımcı olabilirsiniz.

 

Peki beslenmemizde yaptığımız hangi yanlışlar kanser oluşumunu arttırmaktadır?

1-       Yağ oranı yüksek beslenmek:

 Yağlı tüm hayvansal besinler, yağlı şarküteri ürünleri ( sucuk, salam , sosis ) ,  margarin, kızarmış ve kavrulmuş gıdaların aşırı tüketimi obezite ile birlikte kanser riskini arttırmaktadır. Az yağlı süt, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri, az yağlı peynir, çökelek  ( ekşimik ) ve  yumurta kanser riskini azaltıcı hayvansal gıdalardır.

2-       Posanın az alınması:

Günlük posa ihtiyacı 25-30 gr kadardır. Yüksek posalı (lifli) beslenmek; kansere karşı koruyuculukta ön planda olan bir faktördür. Kurubaklagiller ( nohut , yeşil mercimek , kuru fasulye ) , tam tahıllı gıdalar , sebze ve meyveler posa içeriği en yüksek besinlerdir. Sebze ve meyvenin günlük tüketiminin gereğinden az olması aldığınız posa miktarını düşürür. Günde en az 2 porsiyon ( 2 avuç içi kadar )  meyve, en az 2 porsiyon  ( 400 gram ) sebze tüketilmelidir.

3-       Yanlış pişirme teknikleri

Tütsülenmiş besinler, tuzlanmış veya salamura yapılmış besinler, doğrudan ateşte pişirilmiş gıdalar, kızartılmış, kavrulmuş gıdalar kanserojen içeriği en yüksek gıdalardır. Fırın, ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.

4-       Gıda katkı maddelerinden zengin besinler tüketilmesi

 Gıda katkı maddeleri, besinlerin bileşimindeki öğelerin kaybını önlemek, besinlerin raf ömrünü uzatmak, tat, koku, yapı ve görünüşünü geliştirmek amaçlı kullanılan maddelerdir. Bu maddelerin fazla tüketimi kanser oluşumunu tetiklemektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

1-       Kilo ideal seviyelere çekilmeli ve korunmalıdır.

2-       Günlük hayatınıza mutlaka fiziksel aktivite ekleyin. Örneğin iş yeriniz yakın mesafede ise araba veya otobüsle gitmek yerine yürümeyi tercih edebilir, evinize dönerken 2 durak önce inip attığınız adım sayısını arttırabilirsiniz.

3-       Lif ve posa açısından zengin beslenmeye mutlaka özen gösterin. Sebzelere, meyvelere, tam buğday, tam tahıl veya çavdar unundan yapılmış tahıl ürünlerine günlük beslenmenizde ihtiyacınız olduğu miktarlar da yer verin.

4-       Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçının.

5-       Aşırı yağ alımından ve kızartma yöntemiyle açığa çıkan trans yağ tüketiminden uzak durun.

6-       Vitaminlerden, minerallerden ve antioksidanlardan zengin; kırmızı ve mor meyvelerden böğürtlen, çilek, kiraz, dut; yeşil yapraklı sebzelerden brokoli ve ıspanak antioksidan açısından oldukça zengindir. Günlük beslenmenizde bu besinleri tüketmeye özen gösterin.

7-       Omega-6 tüketimini azaltarak omega-3 tüketimini arttırın. Günlük beslenmenize sadece 5 adet fındık, badem veya 2 adet tam ceviz eklememiz bile omega-3 miktarını arttırmanızı sağlayacaktır.

8-       En önemlisi de yeterli ve dengeli beslenme her zaman altın kural olarak benimsenmelidir.

 

Diyetisyen Merve ÜZEL

GİZEM KEŞLİ BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ

İLETİŞİM : 0530 441 68 98

E MAİL: [email protected]

ADRES: Heykel Meydanı Finansbank Üstü Kat:3 Çorlu / Tekirdağ

 

Yazı 10868 kez okundu

Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları