Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Merve Üzel  Diyetisyen

Bugünün Kilolu Çocuklari Yarinin Obez Bireyleri

Merve Üzel Diyetisyen

[email protected]


Obezite toplumumuzda git gide yaygınlaşan bir sağlık problemi haline gelmiş bulunmaktadır. Bu sorunu çözmek için ise temeline inmek şarttır. Eskilerin de dediği gibi “ağaç yaşken eğilir “.Beslenme alışkanlıkları da küçük yaşlarda edinilir. Çocuklarınıza yapacağınız en büyük yatırım onlara sağlıklı bir gelecek hediye etmektir.  Bu nedenle çocuklarınızın sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasına yardımcı olmanız gerekmektedir.

ÇOCUKLARDA KİLO ALMA EĞİLİMİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Çocuk beslenmesi bebeğin anne sütü aldığı dönemden başlar. Yani doğduğu günden itibaren bir çocuk büyüme ve gelişmesini tamamlayabilmek için kilo almaya başlar. 1.aydan itibaren bebeğinizin boy ve kilosu ölçülerek rutin kontrolleri yapılır. Bu kontroller sonucunda aylık alması gereken kiloyu alıp almadığı takip edilir. Kilo alım hızının bebeklikten itibaren kontrollü olması gerekmektedir.

Ek  gıdaya geçildiğinde ise kilo alım hızı biraz daha artar. Çocuğunuzun besin ihtiyaçları arttığından günlük alması gereken enerji de artmıştır. Özellikle bu dönemde beslenme alışkanlıkları oluşmaya başlar. Bu nedenle çocuğunuz için sağlıklı gıdalar tercih etmeniz ve bu gıdaları ihtiyacı kadar ona tükettirmeniz gelecekteki obezite riskini belirleyecektir.

Okul çağı döneminde okul kantinleri de  çocukların besin seçimini önemli derecede etkilemektedir. Aileler ne kadar titiz davransa da  okul kantinlerindeki kalorisi ve şeker içeriği yüksek gıdaların aşırı tüketimi  çocuklar için  obezite tehditi oluşturmaktadır.

PEKİ NELER YAPMALIYIZ?

- İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenilmelidir. 6. aydan sonra  ek gıdalara geçiş yapılmalıdır. 2 yaşına kadar  ek gıdalar anne sütü ile desteklenmelidir.

-Çocuklara mutlaka kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalıdır.Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Kahvaltı edilmediğinde metabolizma daha yavaş çalışır. Açlık hissi daha fazla olduğundan bir sonraki öğünde enerji içeriği daha yüksek gıdalar tercih edilir. Bu da  kontrolsüz kilo alımının 1. Sebebidir.

- Çocuklarda sofra bilinci oluşturulmalıdır. Yemekler  televizyon , tablet veya bilgisayar karşısında yenilmemelidir.

- Çocuklar sosyal aktivelerde yer almaya yönlendirilmelidir. Yetenekleri doğrultusunda  basketbol, voleybol, futbol takımlarına katılmaları için teşvik edilebilir, yazın güzel havalarda eve kapanmak yerine bisiklet sürdürülebilir.

- Kola , gazoz gibi şeker içeriği yüksek içecekler yerine  ev yapımı limonata , ayran ve çok sık olmamak kaydıyla taze sıkılmış meyve suyu tükettirilmelidir. Cips, çikolata gibi kalorisi yüksek yiyecekler yerine kuru meyveler ve  ceviz ,badem, fındık gibi kuru yemişlerin tüketimi arttırılmalı veya bu gıdalar daha sağlıklı bir şekilde  tükettirilmelidir. Örneğin paket cips yerine fırında pişirilmiş patates tercih edilmelidir.

Çocuklarda obezite tedavisinde pozitif yaklaşım başarı getirir. Çocuklar diyet yapmaz, sağlıklı beslenir. Çocukları diyet kelimesinin ardında yatan kısıtlamalar ile ürkütmek yerine onlara neden sağlıklı beslenmeleri gerektiği anlatılmalıdır. Küçük ve başarılabilir hedefler seçilmelidir ki, normal gelişim sürecini etkilemeden ve cesaret kırmadan tedavi sürdürülebilsin.

 

Diyetisyen Merve ÜZEL

GİZEM KEŞLİ BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ

İLETİŞİM : 0530 441 68 98

E MAİL: [email protected]

ADRES: Heykel Meydanı Finansbank Üstü Kat:3 Çorlu / Tekirdağ

Yazı 11057 kez okundu

Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları