Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Merve Üzel  Diyetisyen

Yaz Aylarinda Nasil Beslenmeli?

Merve Üzel Diyetisyen

[email protected]

    Artan yaz sıcakları ile birlikte merak edilen ve sorulan sorulardan bir tanesi de ‘’Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz ?’’ sorusu oluyor. Aşırı sıcağın etkisiyle vücudunuz normalden daha fazla terlediği için, su ve fazla mineral kaybeder. Baş dönmesi, bayılma hissi, bulantı ve kusma gibi sağlık problemleri o yüzden daha fazla görülür. Özellikle tansiyon ve kalp hastalarının bu dönemde dışarı çıkacakları saat aralıklarına dikkat etmesi gerekir. Ayrıca sıcaklık artışına bağlı olarak bakterilerin üreme hızı kış aylarına göre daha fazla olduğu için gıda zehirlenmeleri daha fazla görülür. Peki bu dönemde nelere dikkat etmeliyiz?

1) Yaşam döngünüzün hemen hemen her evresinde olduğu gibi yaz aylarında da 3 ana öğün ve günlük beslenme düzeninize göre 2 veya 3 ara öğün olacak şekilde beslenin. Yaz tatili dolayısıyla kahvaltılarını geç yapanlar standard düzenin dışına çıkarak öğle yemeği yerine 2 ara öğün yapabilirler.

2) Ana öğünlerinizde ki yemeklerin pişirme yöntemine dikkat edin. Kızartma yöntemi yerine yemeklerinizi ızgara, haşlama, fırın ve benmari usulü pişirin. Böylece artan yaz sıcakları ile birlikte yüksek tansiyon riskinden korunmuş olursunuz.

3) Halsizlik ve yorgunluk şikayetlerinizin hafiflemesi için günlük beslenmenizde vitamin ve mineral kaynağı olan sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin.

4) Tatlı ihtiyacınızı şerbetli tatlılar yerine, yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmadan yana kullanın. Dondurma seçimizi paketli ve bol kalorili olanlarından ziyade pastane dondurmalarından 2 top olacak şekilde porsiyon kontrolünü de göz ardı etmeden yapın.

5) Son olarak en önemli husus sıvı tüketimidir. Yaşam için elzem olan sıvı ihtiyacı artan sıcaklar ile birlikte doğru orantılı olarak artmaktadır. Net tüketilmesi gereken su miktarı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Günlük içmeniz gereken su miktarını kilonuzu 33 ile çarparak  mililitre cinsinden hesaplayabilirsiniz. Günlük sıvı ihtiyacınızı siyah çay, kahve, asitli ve gazlı içecekler yerine; maden suyu ve suyun kendisinden karşılayın. Terleme ile birlikte oluşan mineral kayıpları için gün içinde 2 şişe sade maden suyu tüketebilirsiniz. Sıvı ihtiyacınızı karşılarken su tüketiminizin de yeterli miktarda olduğundan emin olun. Hiçbir sıvı gıdanın su ihtiyacınızı karşılamadığını unutmayın.

Yazı 10790 kez okundu

Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları