Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Merve Üzel  Diyetisyen

Kefiri Ne Kadar Taniyoruz ?

Merve Üzel Diyetisyen

[email protected]

Keçi ve inek sütünden özel bir maya mantarı ile yapılan, tadı ayrana benzeyen ekşimsi, fermente bir içecektir. Kefirin en çok tüketildiği Kafkasya’da insan ömrünün 110-130 yılı bulması bazı bilim adamlarının kefiri, uzun yaşam anahtarı olarak düşünmelerine neden olmuştur. Türkçe’de ” keyf” kelimesinden ismini alan bu besin şifa verici özelliği ve uzun yaşamı vadetmesi sebebiyle büyük ilgi görmektedir.

·         Kefir bizim için doğal probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler bağırsaklardaki yararlı bakterileri arttırarak sindirim sistemini düzenler.  Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artması sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık şikayetlerini hafifletir, bağışıklığı güçlendirir, diyabet riskini azaltır.

·         Kefir orta düzeyde laksatif etkiye sahiptir. Bu özelliğinden dolayı Almanya’da ve Asya’nın bir çok bölgesinde kronik kabızlık vakalarında kullanılmaktadır. Ciddi bir hastalık geçirmiş ve antibiyotik tedavisine maruz kalmış kişilerde bağırsakların düzelmesi açısından da kefir tüketilmesi tavsiye edilir.

·         Muhafaza sırasında kefirde asitlik artar. Bu nedenle kefir; tatlı kefir, orta sert kefir, sert kefir ve çok sert kefir olarak sınıflandırılır. Kefirin keskin asit tadı ve mayamsı lezzeti mayaların ürettiği karbondioksitten kaynaklanmaktadır. Tadı çok keskin geldi sevemedim diyenler diğer markalardan da deneyerek kefire bir şans daha vermelidirler.

·         1 su bardağı sade kefir yaklaşık 120 kkal enerji sağlamakta, 6 gram yağ, 6 gram protein,  9 gram karbonhidrat(laktoz), 240 mg kalsiyum ve magnezyum içermektedir.

Yazı 10872 kez okundu

Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları