Kefiri Ne Kadar Taniyoruz ?
Merve Üzel Diyetisyen
Keçi ve inek sütünden özel bir maya
mantarı ile yapılan, tadı ayrana benzeyen ekşimsi, fermente bir içecektir. Kefirin en çok tüketildiği Kafkasya’da
insan ömrünün 110-130 yılı bulması bazı bilim adamlarının kefiri, uzun yaşam
anahtarı olarak düşünmelerine neden olmuştur. Türkçe’de ” keyf” kelimesinden
ismini alan bu besin şifa verici özelliği ve uzun yaşamı vadetmesi sebebiyle
büyük ilgi görmektedir.
·
Kefir bizim için
doğal probiyotik kaynağıdır. Probiyotikler bağırsaklardaki yararlı bakterileri
arttırarak sindirim sistemini düzenler.
Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin artması sindirim sisteminin daha
düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık şikayetlerini hafifletir, bağışıklığı
güçlendirir, diyabet riskini azaltır.
·
Kefir orta
düzeyde laksatif etkiye sahiptir. Bu özelliğinden dolayı Almanya’da ve Asya’nın
bir çok bölgesinde kronik kabızlık vakalarında kullanılmaktadır. Ciddi bir
hastalık geçirmiş ve antibiyotik tedavisine maruz kalmış kişilerde
bağırsakların düzelmesi açısından da kefir tüketilmesi tavsiye edilir.
·
Muhafaza
sırasında kefirde asitlik artar. Bu nedenle kefir; tatlı kefir, orta sert
kefir, sert kefir ve çok sert kefir olarak sınıflandırılır. Kefirin keskin asit
tadı ve mayamsı lezzeti mayaların ürettiği karbondioksitten kaynaklanmaktadır.
Tadı çok keskin geldi sevemedim diyenler diğer markalardan da deneyerek kefire
bir şans daha vermelidirler.
·
1
su bardağı sade kefir yaklaşık 120 kkal enerji sağlamakta, 6 gram yağ, 6 gram
protein, 9 gram karbonhidrat(laktoz), 240 mg kalsiyum ve magnezyum
içermektedir.
Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları
- Sağlıklı Zayıflamanın 3 Altın Kuralı
- Zayiflamaya Yardimci 5 Değerli Besin
- Diyette Doğru Bilinen Yanlişlar
- Bugünün Kilolu Çocuklari Yarinin Obez Bireyleri
- Kilo Almanizin Sebebi Hormonlariniz Olabilir !
- Mucizevi Besin: Anne Sütü
- Son 3 Kilo Diyeti
- Yaza Fit Bir Vücut İle Merhaba Deyin
- Diyetin İlk Bir Ayi Neden Önemlidir?
- Detoks Diyetler Hakkinda Bilinmeyen Gerçekler
- Göbek Bölgesindeki Yağlardan Kurtulmanin Yollari
- Ramazanda Sağlikli Beslenme İle Zayiflamak Mükün Mü?
- Açlik Krizleri İle Nasil Başaçikabiliriz ?
- Hizli Zayiflama Tutkusu
- Ramazan Bayramini Kilo Almadan Geçirmek Mümkün Mü?
- Bayram Bitti Artik Dengeleme Zamani
- Kanser Oluşumunda Yanliş Beslenme Etkili Midir?
- Kilo Veremiyorsaniz Kabizliği Hafife Almayin
- Kilo Verme Sürecinde Neler Rol Oynar ?
- Diyabete İyi Gelen 4 Besin
- Doğum Sonrasi Kilolar Emzirme Döneminde Verilebilir Mi ?
- Yaz Aylarinda Nasil Beslenmeli?
- Diyet Süreci Ve Tatil Nasil İşliyor ?
- Tiroidlerim Yavaş Çalişiyor Diyenler Dikkat
- Karaciğer Yağlanmasini Nasil Yenebiliriz?
- Polikistik Overliyim Nasil Beslenmeliyim?
- Yüksek Kolesterol Problemi Yaşayanlara Altin Değerinde Bilgiler
- Diyet Yapmak İçin En Uygun Dönem Yaz Mi Kiş Mi ?
- Greyfurt İle İlgili Bilinmeyenler
- Kiş Detoksu
- Mucizevi Kiş Sebzesi; Karnabahar
- Kefiri Ne Kadar Taniyoruz ?
- İnsülin Dirençliyim Nasil Beslenebilirim?
- Altin Günlerine Katilanlar Diyet Yapabilir Mi ?
- Zayiflarken Doğru Bildikleriniz Yanliş Çikmasin
- Süper Besin Avokadonun Faydalari Saymakla Bitmiyor
- Son Zamanlarin En Popüler Besini Chia ..
- Kansizliğa Karşi Doğanin Mucizesi