İnsülin Dirençliyim Nasil Beslenebilirim?
Merve Üzel Diyetisyen
Hani bazı insanlar vardır çevrenizde kalplerini kazanmanız, onlarla “arkadaş” olabilmeniz zordur ama bir kez dillerinden anladınız mi sizin en önemli hayat arkadaşınız, kötü zaman dostunuz olurlar. Dışarıdan bakıldığında soğuk ve kibirli görünseler de içlerinde aslında oldukça yumuşak başlı, dost hane insanlardır. İnsülin direnci işte bu insanlara benzer. İlk teşhis konduğunda onun sizin düşmanınız mı dostunuz mu olacağına SİZ karar verirsiniz! İsterseniz bu hastalığı kabullenmeyip bir ömür onunla zıtlaşıp savaşabilirsiniz; isterseniz de bunu yaşamınızı düzene sokmak için bir avantaj gibi görüp hastalığınızla arkadaş olmayı deneyebilirsiniz.
Normal hayatta nasıl yeni tanıştığınız insanlarla biranda
çok içlidışlı olamıyorsanız insülin direnci ile dost olmanız da zamanla mümkün
olacaktır. Hayatınızda adım adım uygulayacağınız bu değişiklikleri sıralamak
gerekirse;
1) ARA ÖĞÜNLER
Kabul edin, siz uzun süreli açlıkların insanı değilsiniz! 3
saat bir şey yemediğiniz zaman eliniz ayağınız titremeye, gözünüz kararmaya
başlar, soğuk terler dökersiniz. Bunun sebebi vücudunuzun yada iradenizin “zayıflığı” değil boşuna kendinizle
savaşmayın. Bu gayet biyolojik bir olay. Şeker hastalarında en önemli olay kan
şekerinin uzun süre dengeli tutulmasıdır. Bu hastalarda 2.saatten itibaren
sindirimin etkisiyle şeker düşmeye başlar ve vücut size bunun sinyalini verir :
“Hey, yanlış giden bir şeyler var, bana
yakıt ver!” Bu nedenle her 2-2.5 saatte bir süt, yoğurt, ayran, kepekli
bisküvi, kuruyemiş, meyve gibi bir şeyler tüketmelisiniz. Dikkat etmeniz
gereken nokta şu: Meyve yada sütlü-şerbetli bir tatlı tükettiyseniz ardından
mutlaka bir süt ürünü ( ayran, yoğurt, süt ) tüketiniz. Çünkü bunlar şekerinizi
çabuk yükseltirken protein içeren süt ürünleri dengelenmesini sağlayacaktır.
Meyveli yoğurt bu öğünlerde tüketilebilecek en güzel alternatiflerdendir.
2)DİYABETİK ÜRÜNLER –
TATLANDIRICILAR
Fruktoz, sorbitol, mannitol gibi enerji içeren
tatlandırıcılar belirli miktarların üzerinde tüketildiği takdirde kan şekerini
yükseltebilirler. Sorbitol fazla alındığında ishale neden olabilir. Ayrıca kilo
problemi olan kişilerde bu tarz enerji içeren tatlandırıcıların kullanımı
problemlere yol açabilir. Bu nedenle tatlandırıcıların bulunduğu yiyecekler bir
diyetisyene danışılmadan tüketilmemelidir.
Tatlandırıcılara her ne kadar insülin
direnci hastalarında kurtarıcı madde
gözüyle bakılsa da neticede yapay yolla elde edilen ürünlerdir. İlk aşamada
doğal besinlerde( örneğin çaya konan şeker) azaltma yapılmaya çalışılmalı,
olmuyorsa tatlandırıcı kullanımı gündeme gelmelidir. Unutulmamalıdır ki
tatlandırıcıların da belli bir günlük kullanım miktarı vardır.
Diyet ürünleri de ( diyet bisküviler, diyet reçeller vb) sırf
adında “diyet” kelimesi geçiyor diye hiçbir kısıtlama olmadan yenilebilecek
yiyecekler olarak düşünülmemelidir.
Bunların da bir şeker ve kalori içerdiği akıldan çıkarılmamalıdır ve bu
ürünlerin etiket bilgileri mutlaka okunmalıdır.
3) BEYAZ YERİNE ESMER
Beyaz undan yapılmış yiyecekler ( ekmek, pilav, makarna vb.) şekerinizin
hızlı yükselmesine neden olur. Bunları tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine
kepekli makarna, kepekli pirinç kullanmak sizin için daha doğru olacaktır.
Çünkü bu ürünlerin sindirimi daha uzun sürdüğünden kan şekerini de daha yavaş
yükseltirler. Kepekli bir makarnayı bol yoğurtla tüketerek makarnayı biraz daha
masumlaştırabilirsiniz. Yoğurt hem şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacak
hem de tokluk hissinizi arttıracaktır.
Ekmek olarak ise en ideali tam buğday
ekmeğidir. Hem daha uzun süre tok tutar, hem de şekerinizi dengeler. Ama
damak tadınıza uymuyorsa tam tahıllı, çavdar ya da kepekli olanları da tercih
edebilirsiniz.
4) MEYVE – MEYVE SUYU
İnsülin dirençli kişilerin
hayatlarına katmaları gereken bir dost kavram “posa”. Sebzelerde ( kabuğu
soyulmamış),meyvelerde ve kurubaklagillerde bolca bulunan bu nimet kan
şekerinin düzenlenmesini sağlıyor. Ama şöyle bir ayrıntı var; meyveyi normal
olarak tükettiğimizde posasından faydalanıyoruz fakat sıkıp meyve suyu haline
getirdiğimizde posasını kaybediyor, geriye şekerli su kalıyor. Bu nedenle
meyveyi olduğu gibi tüketin, meyve suyu olarak değil.
Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları
- Sağlıklı Zayıflamanın 3 Altın Kuralı
- Zayiflamaya Yardimci 5 Değerli Besin
- Diyette Doğru Bilinen Yanlişlar
- Bugünün Kilolu Çocuklari Yarinin Obez Bireyleri
- Kilo Almanizin Sebebi Hormonlariniz Olabilir !
- Mucizevi Besin: Anne Sütü
- Son 3 Kilo Diyeti
- Yaza Fit Bir Vücut İle Merhaba Deyin
- Diyetin İlk Bir Ayi Neden Önemlidir?
- Detoks Diyetler Hakkinda Bilinmeyen Gerçekler
- Göbek Bölgesindeki Yağlardan Kurtulmanin Yollari
- Ramazanda Sağlikli Beslenme İle Zayiflamak Mükün Mü?
- Açlik Krizleri İle Nasil Başaçikabiliriz ?
- Hizli Zayiflama Tutkusu
- Ramazan Bayramini Kilo Almadan Geçirmek Mümkün Mü?
- Bayram Bitti Artik Dengeleme Zamani
- Kanser Oluşumunda Yanliş Beslenme Etkili Midir?
- Kilo Veremiyorsaniz Kabizliği Hafife Almayin
- Kilo Verme Sürecinde Neler Rol Oynar ?
- Diyabete İyi Gelen 4 Besin
- Doğum Sonrasi Kilolar Emzirme Döneminde Verilebilir Mi ?
- Yaz Aylarinda Nasil Beslenmeli?
- Diyet Süreci Ve Tatil Nasil İşliyor ?
- Tiroidlerim Yavaş Çalişiyor Diyenler Dikkat
- Karaciğer Yağlanmasini Nasil Yenebiliriz?
- Polikistik Overliyim Nasil Beslenmeliyim?
- Yüksek Kolesterol Problemi Yaşayanlara Altin Değerinde Bilgiler
- Diyet Yapmak İçin En Uygun Dönem Yaz Mi Kiş Mi ?
- Greyfurt İle İlgili Bilinmeyenler
- Kiş Detoksu
- Mucizevi Kiş Sebzesi; Karnabahar
- Kefiri Ne Kadar Taniyoruz ?
- İnsülin Dirençliyim Nasil Beslenebilirim?
- Altin Günlerine Katilanlar Diyet Yapabilir Mi ?
- Zayiflarken Doğru Bildikleriniz Yanliş Çikmasin
- Süper Besin Avokadonun Faydalari Saymakla Bitmiyor
- Son Zamanlarin En Popüler Besini Chia ..
- Kansizliğa Karşi Doğanin Mucizesi