Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, tarihi Çorlu Kalesi’nde başlayacak kazı çalışmalarıyla ilgili gazetemize konuştu.

Bakanlıktan kurtarma kazısı olarak izinlerin çıktığını belirten Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt 2021 yılından beri bu yönde taleplerinin olduğunu ifade etti. Kaleye dair sınırlı bilgilerin olduğunu belirten Başkan Sarıkurt kazı çalışmalarıyla birlikte hem kaleyle ilgili hem de şehirle ilgili tarihi bilgilerin elde edilebileceğini ifade etti. Konuşmasını sürdüren Başkan Sarıkurt, “Yakın zamanda İstanbul Teknik Üniversitesinden hocamız ve çalışma arkadaşları da geldi, kale bölgesinde georadar dedikleri o alanın altında ne olduğu ne olabileceği yada surların nereden geçebileceği yada bir bina yapısının var olup olmadığına dair kazı çalışması yapılmadan önce ön bilgi edindiğimiz bir çalışmaya vesile oldular” dedi. Kazı çalışmalarında elde edilecek bulgularla şehre dair bilgiler elde edilebileceğini belirten Başkan Sarıkurt İnşallah güzel şeyler ortaya çıkar” dedi.
BAKANLIKTAN KURTARMA KAZISI OLARAK İZİN ÇIKTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan çıkan izinle ilgili bilgiler veren Başkan Sarıkurt aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesinden gelen hocaların kalede ön bilgi çalışması yapığını da belirtti. Tarihi Çorlu Kalesiyle ilgili konuşan Başkan Sarıkurt, “Bakanlıktan kurtarma kazısı olarak izin çıktı, hem Namık Kemal Üniversitesi hem İl Kültür Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğümüzle beraber belediye başkanlığımızın da sponsoru olduğu diyelim, biz bu süreci 2021 yılında sürece yönelik taleplerimizi iletmiştik. Kale orada yıllardır duruyor ama kaleye dair sınırlı bir bilgimiz var. Bu anlamda bakanlık tarafından onay çıktı. Yakın zamanda İstanbul Teknik Üniversitesinden hocamız ve çalışma arkadaşları da geldi, kale bölgesinde georadar dedikleri o alanın altında ne olduğu ne olabileceği yada surların nereden geçebileceği yada bir bina yapısının var olup olmadığına dair kazı çalışması yapılmadan önce ön bilgi edindiğimiz bir çalışmaya vesile oldular. Biz orada tabi sizin vesilenizle söylemek isterim, bir ganimet bulmak maksadıyla orada çalışma yapılmıyor, özellikle onu vurgulayayım. Bir yanlış anlaşılmaya sebep olmasın” dedi.
KALEDEN ÇIKACAK MATERYALLER EŞYALAR ŞEHRİMİZİN TARİHİYLE İLGİLİ BİLGİLER VERECEĞİ İNANCINDAYIM
Konuşmasını sürdüren Başkan Sarıkurt, “Kalenin 2 bin yıldan daha fazla süreden beri orada var olduğuna dair kanaatlerimiz ve düşüncelerimiz var. Ama bunu mutlak olarak tarif edemiyoruz. Bu kale gerçekten 2 bin yıldan beri varlığını orda devam ettiriyorsa baktığınızda Trakya’ya ismini veren Traklara temas ediyor. Roma topluluğuna hitap ediyor, Bizansa ve Osmanlıya hitap ediyor. Bu dönemlerin hepsi burada yaşanmış, burada beklentimiz gerçekten o anlamda yaşam devam ettiyse o döneme dair mızrak ucu kullanılan ev aletleri aletler bulunabilir umudu ve beklentisi içerisindeyiz. Bu nasıl bir fayda sağlayacak şehrimize Traklara dair bir bulgu ortaya çıkarsa şehrin hangi dönemden itibaren kuvvetli bir şekilde var olduğunu ifade edebilme fırsatı sağlayacağız. Ama akademik anlamda çalışmalara vesile olacak hem şehrimizin bu anlamda şehrimizin bilinirliğini artırıyor olacak. İnşallah güzel şeyler ortaya çıkar” dedi.
İMDAT ŞAHİN