Türk Hava Kurumu 3 Bin Adet Deri Topladı
Çorlu Güncel

Türk Hava Kurumu 3 Bin Adet Deri Topladı

  • 03 Eylül 2018

Türk Hava Kurumu Çorlu Şube Başkanı Kadir Ferruh İlhan Kurban Bayramı’ndaki deri toplama çalışmalarını ve ne kadar deri toplandığını gazetemize değerlendirdi.

Kurban Bayramı’nda deri toplama işlemlerini gerçekleştiren Türk Hava Kurumu Çorlu’da 7 araçla birlikte mahalle aralarında gezerek kesilen kurban derilerini topladı. Türk Hava Kurumu Çorlu genelinde 3000 adet küçükbaş hayvan derisi toplarken 220 adet te büyükbaş hayvan derisi topladı. Türk Hava Kurumu Çorlu Şube Başkanı Kadir Ferruh İlhan deri toplamanın önemli ve zamanla yarıştıklarını belirtti.

“Türk Hava Kurumu Mustafa Kemal Atatürk’ün Direktifiyle Kuruldu”

Türk Hava Kurumu’nun kuruluşunu anlatan Çorlu Şube Başkanı Kadir Ferruh İlhan Türk Hava Kurumu’nun Atatürk’ün direktifiyle kurulduğunu belirtti. İlhan, “Türk Hava Kurumu 1925 yılında Atatürk’ün direktifiyle gençliğe havacılığa özendirmek ve havacılık faaliyetinde bulunmak için kurulmuş, tamamen gençlerin kötü alışkanlıklara yönelmeden onların boş zamanlarını havacılık faaliyetlerine yönlendirerek havacılığı sevdirmek üzere kurulmuş bir kurumdur. Türk Hava Kurumu tamamen halkımızın katkılarıyla faaliyetlerine devam eden bir yapıdır” diyen Kadir Ferruh İlhan kurban derilerinin Türk Hava Kurumu’na tamamen insanların kendi rızasıyla verdiğini ifade etti. İlhan, “Tamamen halkımızın kendi rızalarıyla kurban bayramında kurban derilerini kurumumuza veriyorlar. Bizler bayram öncesinde deri üzerine iş yapan işletmelere ihale usulü deri işini ihaleye veriyoruz. Bu ihaleler Türk Hava Kurumu’nun Ankara dan gelen müfettişleri nezaretinde yapılıyor. Ama son dönemlerde ihalelerde firmalar tarafından bir isteksizlik ve geri çekilme görüyoruz. Deriler istenilen seviyelerde alıcı maalesef bulamıyor” dedi.

“3 BİN ADET KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DERİSİ TOPLADIK”

Kurban Bayramı’nda Çorlu’da 3 bin küçükbaş ve 220 büyükbaş hayvan derisi topladıklarını kaydeden Türk Hava Kurumu Çorlu Şube Başkanı Kadir Ferruh İlhan, “Kurduğumuz ekiplerin eldiveni yelekleri ve araç gereciyle sahaya kurban bayramında gönderiyoruz. İnsanlar kurban derilerini telefonlarla bildirerek kurbanlarını teslim ediyor veya ekiplerimiz mahalle aralarında gezerek kurban derilerini topluyor. Gün içinde deri kokmadan toplanıp deri toplama noktalarına götürülmesi gerekiyor. Bu yüzden biraz zamanla da yarışıyoruz. Derinin sağlıklı bir şekilde deri toplama yerlerine gitmesi gerekiyor. Çorlu’da bu kurban bayramından 3 bin adet küçükbaş hayvan derisi ve 220 civarında büyük baş hayvan derisi toplanarak deri toplama noktasına teslim edildi. Bizler Çorlu Mezbaası’nda ve diğer yerlerde Türk Hava Kurumu’nun makbuzu deriyi veren kişiye teslim ediliyor bu deri toplama işlemlerinin daha sağlıklı yapılmasını sağlıyor” dedi.

“HER DERİ YÜZDE YÜZ EKONOMİYE KAZANDIRILAMIYOR”

Kesilen kurbanlardaki derilerin hepsinin ekonomiye yüzde yüz kazandırılamadığını söylen Türk Hava Kurumu Çorlu Şube Başkanı Kadir Ferruh İlhan derilerdeki kaybın yüzde 40 seviyelerde olduğunu belirtti. İlhan, “Biz kurban bayramı öncesinde hutbelerde insanlarımıza hayvan derilerinin Türk Hava Kurumuna verilmesi için insanları uyarmak bakımından girişimlerde bulunuyoruz bu konularda derilerin ciddi şekilde zarar görmeden derinin çıkartılması konusunda da vatandaşları uyarıyoruz. Bu çok önemli çünkü derilerde yüzde 30 yüzde 40 oranında zedelenmeler, kesilmeler, yıpranmalar yaşanıyor. Deride kesik olması derinin değerini düşüyor. Hayvan kesimlerinde konunun uzmanı olmayan kişiler deriye çok fazla zarar veriyor, bunların yaşanmaması için uzman kişiler tarafından hayvan kesimi ve yüzme işlemi yapılırsa hayvanın derisi de zarar görmeyecektir. Derinin hayvan kurban edildikten sonra canlının sırtından yüzülmesi derinin yüzde yüz ekonomiye kazandırılmış anlamına gelmiyor. Derinin 24 saat içinde tuzlanması gerekiyor. 24 saatten sonra dergi kurtlanmaya başlıyor geri kazandırılması da çok zor oluyor” dedi.

İmdat Şahin