Hedefimiz Güvenilir Ve Kaliteli İş Yapmak
Çorlu Güncel

Hedefimiz Güvenilir Ve Kaliteli İş Yapmak

  • 27 Mart 2018

25 Aralık 2017’de kurulan Plus Asansör sektöre hızlı giriş yaptı. Henüz kuruşunun üzerinden 3 ay geçmesine rağmen Plus Asansörün sahipleri Can Filiz ve Mesut Aydın amaçlarının kaliteli hizmet vermek olduğunu belirttiler.

Plus Asansörün ortağı Can Filiz sektörle ilgili bilgileri gazetemizle paylaştı. Salı Pazarı’nda bulunan şirketlerinde konuşan Can Filiz, “Asansör sektörüyle ilgili bizlerde her şey mevcut. Hidrolik asansörleri, yük asansörleri, mevcut binalardaki asansörlere revizyon işlemlerini yapıyoruz, yeni montajlara girmeye çalışıyoruz yani bu şekilde sektörde çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda bakım ve revizyonlara ağırlık veriyoruz. Çünkü bakım bir firmanın tabanı gibi bir şey, fazla iş almak değil az iş alıp temelimizi sağlam oluşturup, kaliteli iş yapmayı hedefliyoruz. Güvenilir ve kaliteli iş yapmayı hedefliyoruz” diye ifade etti. Ortağının uzun yıllar sektörde çalıştığını belirten Can Filiz, “Ortağım Mesut Aydın 15 yıllık asansör ustasıdır, kendi şirketi vardı. Tek isim altında Çorlu’da daha iyi işler yapalım dedik. Ben de Çorlu’da iki yıl muayene mühendisliği yapmıştım. Daha iyi işler yapmak adına birleştik ve şu anda çok iyi gidiyoruz” dedi.

MERDİVEN ALTI FİRMALARA DİKKAT EDİLMELİ

Her sektörde olduğu gibi asansör sektöründe de merdiven altı firmalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Can Filiz, “Çorlu’da 15 ile 20 arası belgeli diyebileceğimiz asansör firması var, bir de tabii merdiven altı diyebileceğimiz firmalar mevcut. Bunlar başkasının belgesi üzerinden Çorlu’da iş yapmaya çalışıyorlar veya başka bölgelerden gelip burada iş almaya çalışıyorlar. Bunun tabi engellenmesi gerekir, bunlar piyasayı da aşağı çekiyorlar. Bu sefer ne oluyor, Çorlu’da fiyatlar düşüyor, kalite azalıyor” dedi.

ASANSÖRDE ÖNEMLİ OLAN ALDIĞI ETİKETLERDİR

Asansörlerde etiketlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Plus Asansör’ün ortaklarından Can Filiz, “Asansörün her ay rutin bakımları olur, yıllıkta asansörün muayene edilmesi gerekir. Yıllık ta belediyenin anlaşmış olduğu firma muayene kuruluşu yapar. Onların verdiği bir etiket sistemi vardır. Kırmızı etiket 30 gündür güvensizliği teşkil eder, sarı etiket 60 gündür kusurlu asansör demektir, geçerli olan etikette mavi etiket hafif kusurlu yeşil etiket uygunluk etiketidir. Ama mavi etikette arabalardaki muayeneyi düşünün hafif kusurlu olarak sayılabilir. Biz bakımlarımızı her ay yapıyoruz. Gün içerisindeki arızalar olduğu zaman hiçbir ücret alınmadan bakım onarımı yapılıyor” dedi.  

ASANSÖR SORUMLULUK İSTEYEN BİR İŞTİR

Asansör sektörünün sorumluk istediğini belirten Can Filiz, “yaşanacak kazalarda asansör firmaları da sorumluğu vardır” dedi. Filiz, “Asansör bakımlarında bir yıllık anlaşmalar yapılır, sözleşme imzalanır, başka bir asansör firması bu sözleşme dâhilinde oraya giremez, müdahale edemez, müdahale yetkisi sadece sözleşmeyi yapan firmaya aittir. Asansörlerde doğabilecek kazalara karşı kırmızı etiketli olan asansörlerden bina yönetimi sorumludur. Bina yönetiminin asansörün bakımını yaptırıp o asansöre mavi ve yeşil etiket aldırma zorunluluğu vardır. Bu etiketlerden sonra tabii biz yine bakımcı olarak sorumluyuz. Kırmızı asansörlerin hepsine durum tespit tutanağı tutulması gerekiyor. Asansörde şu eksikler var giderilmesi gerekiyor, diye apartman yöneticilerine söylenmesi ve imza altına alınması gerekiyor” dedi. Filiz, “Kırmızı etiketlerin 30 gün, sarı etiketlerin de 60 gün süresi var. Bu süre zarfında apartman yönetimi bunu yaptırması gerekiyor. Yaptırmaz ise belediye bu asansörleri kapatma yetkisine sahip” dedi.

İmdat Şahin