E-Devlet üzerinden atalarının yurtdışı doğumlu olduğunu öğrenenlerin yüzde 90’ı o ülkenin vatandaşı olmak için başvuruda bulunuyor. Çorlu Balkan Türkleri Derneği Başkanı Sezgin Engin ise bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Her Gün Onlarca Kişiyle Görüşüyoruz
Soy ağacı sorgulaması yaptıktan sonra Balkan Türkleri Derneği’ne onlarca vatandaşın başvurduğunu söyleyen Çorlu Balkan Türkleri Derneği Başkanı Sezgin Engin; “Soy Ağaçlarını inceledikten sonra özellikle Bulgaristan doğumlu atalarını gören vatandaşlar Bulgaristan vatandaşlık konusunu bizimle uzun uzun konuşarak bilgi alıyorlar. İnanın ki onlarca kişiyle bu konuyla ilgili konuşuyoruz. Soy ağacı çıktısını alan vatandaşlar, atasının her hangi Bulgaristan şehrinde doğum yeri olarak gördüğünde bize soruyorlar, “bizim dedemizin dedesi oradan gelmiş vatandaşlık alabilir miyiz” diye bizde mümkün olduğu kadar bilgi vermeye çalışıyoruz” dedi. Engin göçmenlerin Türkiye’nin her yerine dağıldığını söyleyerek şunları kaydetti. Sezgin Engin, “Her gün derneğimizi onlarca kişi arayarak bilgi sahibi olmak istiyor. Tabiî ki bakıldığında Trakya’nın çok büyük bir kısmı ve Türkiye’nin de çeşitli illerinde yüzyıllardır balkanlardan süren bir göç dalgası olmuş ve bu insanlar Türkiye’nin çeşitli yerlerine yerleşmişler. Bugün hiç aklınıza gelmeyecek, Diyarbakır Mismil de, Elazığ’da, Alanya’da, Manisa’da ve çok bilinen Eskişehir, Bursa, İstanbul, Adanagibi yerlerde yıllar içerisinde bunlar büyük göç kabul edilen illerimizdir” diye ifade etti.
Atalarının Bulgaristan Doğumlu Olduğunu Görenler Bizi Arıyor
Soy Ağacında atalarının Bulgaristan şehirlerinde doğumunu görenler bizlere soruyor diyen Engin, “Soy ağacını incelediğinde 3’üncü 4’üncü derecede akrabası olan kişiler baktığında büyük atalarının Lofça’dan, Levne’den, Selvi’den, Nevrukop’tan geldiklerini görüyorlar. Bu söylediğim yerler şu anda Bulgaristan Cumhuriyeti’nde mevcut olan şehirler. Buralardan yüz yılı aşkın süredir, Bulgaristan göç vermiştir. İnsanlar oralardan buraya göç etmişlerdir. Ve Bulgaristan da bilindiği üzere birkaç yıldan beri Bulgaristan vatandaşlık kanununda olan değişikliklerden dolayı, Bulgaristan vatandaşlık kanununda 3-4 tane madde vardır. Türkiye de yaşayan kişiler bunlardan faydalanabildiklerinden dolayı, kişiler soruyorlar, biz ninemizin dedemizin, atalarımızın oralı doğumlu olduğundan dolayı başvuruda bulunabilir miyiz? Diye bizlerde gerekli bilgileri kendileriyle paylaşıyoruz” dedi.
En Net Kayıtlar 1940’tan Sonra Olan Kayıtlar
En net kayıtların 1940’lı yıllardan sonra olduğunu belirten Çorlu Balkan Türkleri Derneği Başkanı Sezgin Engin: “Bugün Bulgaristan vatandaşlık hususunda genel de en büyük sıkıntılarımız oradan göç etmiş olan kişilerin o döneme ait kayıtlarını bulmak. Bulgaristan ciddi anlamda bir Bulgaristan devleti olarak 1895 yılından itibaren kayıt tutmuştur. Ve sağlıklı kayıtları 1900’li yıllardan itibaren başlamıştır. Tabiî ki şimdi o dönemlerde de Bulgaristan için karışık dönemler. 1. Dünya Savaşı, Balkan Harbi akabinde belirli bölgesi Romanya egemenliği altına girmiş. O dönem 1940’a kadar Romanya egemenliği altında olan bölgelerde yaşayan kişilerin doğum belgeleri Romenceymiş. Onlar ayrı bir sıkıntı. Romanya 1940’ta çekildikten sonra, belirli bölgelerde arşivini almış götürmüş, belirli bölgelerde arşiv yanmış, seller olmuş, savaşlar olmuş ama net olarak 1940’lı yıllardan sonra yüzde 90 herkesin kaydı mevcut” dedi. . ilk göç anlaşmasının 1925 yılında yapıldığını belirten Engin: “Bulgaristan’ın ilk göç anlaşması 1925 yılında yapılmış Türkiye Bulgaristan arasında. 1925 yılından sonra buraya serbest göçmen olarak gelen bugün ki istatisliklere bakıldığında 100 bin üzerinde göç geldiği görülmektedir. İkinci büyük göç dalgası 1950 yılında ve 1951 yılına kadar devam eden fakat çok net bir şekilde göç anlaşmasına istinaden belirtilmiş vaziyette antlaşmada 1960’lı yıllardan sonra göçler yaşanmış” dedi.
Vatandaşlar Bu Konularda Bilinçli Olmalıdır
Vatandaşların vatandaşlık konusunda bilinçli olması gerekiyor diyen Engin: “Yüzde 90 oranında kişiler bizi arayarak bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bizde bildiklerimizi kendileriyle paylaşıyoruz. Bulgaristan kanunlarını kendilerine anlatıyoruz. Şu an vatandaşlık konusunda ki en önemli unsun Bulgaristan Adalet Bakanlığına verilen sorgulama dosyasıdır ve o sorgulama dosyasını verilmeden önce içeriği 6-7 belgeden oluşur. O belgeleri tam ve eksiksiz kişi temin eder, dosya haline getirir, sorgulama neticesinde gelecek cevaba istinaden de daha sonraki yolunu çizer. Eğer Bulgaristan’da sorgulama yapılan kişilerle alakalı, Bulgaristan vatandaşıdır yazısı gelirse bakanlıktan, sorgulama yapılan kişi rahmetli olsa dahi çocuklarının vatandaşlık başvuru hakkı vardır. Ama eğer kişi hakkında Bulgaristan vatandaşı değildir yazısı gelirse ancak kişi sağsa kaybettiği vatandaşlık hakkını tekrar kaybettiği vatandaşlık hakkını başvurarak geri alabilir. Ama sorgulama yapılan kişi rahmetliyse şu anki mevcut kanunlarında vatandaş değildir yazısı gelen bir rahmetli kişi için çocukları ve çocuklarından sonra gelen kişiler Bulgaristan vatandaşlık başvurularından faydalanamazlar. Şu anki mevcut kanunlara göre, yani vatandaşlar bu konularda kesinlikle bilinçli hareket etmeli” dedi.
İmdat şahin