Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Begüm Şişman Tufan

Çocuklarda Beslenme Alışkanlığı İçin Altın Öneriler

Begüm Şişman Tufan

[email protected]

Uzm.Klinik.Psikolog

Begüm Şişman Tufan

[email protected]


Beslenme Alışkanlığı İçin Altın Öneriler  

İştahsız çocuk, anne ve babaların çözüm bulmakta zorlandığı sorunlardan biridir. Yeme alışkanlığı,kişisel bir şeydir ve bir çok şeyden etkilenebilir.

 Bazı anneler, çocuklarının hiçbir şey yemediğini, saatlerce yemeden durduğunu sıkça söyler. Düşündüğümüzde, çocuk hiçbir şey yemiyor olsa yaşayamaz. Demek ki çocuk yaşamını devam ettirecek bir şeyler yiyor fakat bizim için yeterli gelmiyor olabilir. Çocuğunuz hakkında sürekli yemediği konusunda şikayetlerde bulunuyorsanız, onu daha da yememesine sebep olabilirsiniz. Yemek porsiyonlarınızı kendi ölçünüze göre değil, çocuğun gereksinimlerine ve yaşına uygun hazırlamalısınız.

Çocuklar anlatılanı değil, gördüklerini yaparlar. Yemek masası ailenin oturup konuşabildiği, sohbet edebildiği bir yere dönüşmeli çocuk hoş vakit geçirmelidir. Bu nedenle çocuğu gerekenden fazla yemeye zorlamamalı ve anne -baba ya da bakıcı kendi beslenme alışkanlıklarına özen göstermelidir.

Her çocuğun sevdiği ve yemek istediği şeyler mutlaka olur. O yüzden yemek masasında seçenekler arasında onu da bulundurmak etkilidir. Mesela yoğurdu seviyorsa, her akşam yemeğine bir kase yoğurt koyabilirsiniz.

Çocuklar kendi yaşıtlarının bulunduğu ortamda, grup halinde yemek yemeye cesaret gösterip yeni tatları deneyebilir.

Anne- baba ya da bakıcı çocuğun bakımından sorumlu olan kişiler yemek konusunda yaratıcı olmalıdır. Yemeklere yeni isimler verilebilir ve yemeğin ismini değiştirip çocuğunuzun ilgisini çekecek isim verip ilgisini arttırabilirsiniz. Mesela dinazorlar, süper kahramanlar, çizgi film karakterleri çocukların çok hoşuna gider. Ayrıca yiyecek ve içecekler ile ilgili öyküler yazıp, onlara masal tadında anlatabilirsiniz.

Çocuğunuz sevmediği için yapmadığınız yemeği bir süre sonra farklı bir şekilde deneyerek tekrar sunabilirsiniz. Çocuklar dönem dönem değişiklik gösterebilirler, bu süreç geçici olabilir,bir süre sonra bamya en sevdiğim yemek diyerek sizi  şaşırtabilir.

Çocuk ihtiyacı olmadığı halde abur cubur yerse, bir sonraki öğün saati geldiğinde yemek yemesi beklenemez, öğün aralarında abur cubur yenmemesine özen gösterilmelidir.

Yeme alışkanlığı kazandırmaya çalışırken, kaygılarınızı çocuğunuza yansıtmayın. Özellikle çocuğunuzda yemeğe karşı aşırı tepki, kusma, yemeği ağzında tutma gibi sorunlar var ise çocuğunuz yemeğe değil size tepki veriyor demektir.


Yazı 12101 kez okundu

Begüm Şişman Tufan Köşe Yazıları