• Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
  • Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi
Çorlu Güncel

Engelliler Haftası'nda Tören Düzenlendi

  • 10 Mayıs 2022
  • 938 Kez Okundu

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi ve Kent Konseyi Engelliler Meclisi Atatürk Meydanı’nda tören düzenledi.

Engelliler Haftası nedeniyle düzenlenen törende Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi ve Çorlu Kent Konseyi Engelliler Meclisi anıta çelenk sundu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törene engelli bireylerin yanı sıra Çorlu Belediyesi temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri de katıldı.  
ENGELLİLER HAFTASI YİNE SORUNLARLA ÇÖZÜMSÜZLÜKLERLE BAŞLIYOR
10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle düzenlenen törende ilk konuşmayı Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şube Başkanı Canan Naciye Yurdseven yaptı; “10 Mayıs Engelliler Haftası’na yine sorunlarla, çözümsüzlüklerle başlıyoruz. Henüz etkisi sona ermemiş küresel covid salgınının yarattığı güçlüklere, şimdi yüksek enflasyon, işsizlik, ekonomik kriz eklendi. Hayat pahalılığı bizlerin yaşamını cehenneme çevirdi. Engelliler ve süreğen hastalar olarak yıllardır bir adım ileri gidemediğimiz gibi, her geçen yıl içinde kayıplarımız, sorunlarımız daha da boyutlanıyor. Yapılan her yeni düzenlemeyle rapor sistemi, engelliler aleyhine, hak kaybı yaratacak, telafi edilmeyecek hasarlar yaratarak biçimlendiriliyor ve uygulanıyor. Rapor sisteminde Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerinden hızla uzaklaşıldığı ve giderek keyfiyete dönüldüğü için birçok engelli, kâğıt üzerinde engelsiz görünüyor. Birçok engelli bozulan rapor sistemi nedeniyle sağlık desteği, engelli aylığı, bakım yardımı alamıyor ve hatta emeklilik haklarını yitirip, kendilerine borç çıkarılıyor.   Engellilerin, süreğen hastaların yaşamının sağlıklı ve güvenli sürdürebilmeleri için gerekli, hayati öneme sahip ortez, protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ilaçlar, hasta bezi vb. araç ve malzemeler için SGK tarafından verilen destekler artık hiçbir değer ifade etmiyor. Zaten açlık sınırının altında olan engelli aylıkları, bakım yardımlarıyla, bu malzemelerin farklarını ödemek mümkün değil. Özetle, yemesek, içmesek dahi yaşantımızı sürdürebilmemiz için gerekli araçlara, malzemelere, ilaçlara erişemez durumdayız. Gelirimiz artmıyor, artsa bile temel harcamalara; elektriğe, doğalgaza, kiraya, ulaşıma bile yetmiyor” dedi. 
YURDSEVEN ENGELLİLERİN SORUNLARINI TEK TEK SIRALADI 
Engellilerin Sorunlarını sıralayan Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şube Başkanı Canan Naciye Yurtseven konuşmasını sürdürdü: “Eğitim hakkımız ise daha evimizin kapısından itibaren engellerle dolu bir dünyayı aşma imkânımız olmadığı, yeterli okul ve eğitmen bulunmadığı için hiç kalmadı. Sürekli ertelenen yasa düzenlemeleriyle binaların, yolların, ulaşım araçlarının dönüşümü yapılmıyor. Engellilerin yaşama katılımının önündeki setler, bariyerler, engeller kaldırılmıyor. Böylece engelliler evlerinde hapis bırakılıyor. İstihdam için konulan kotalara devlet uymuyor, birileri kamuda işe alınacaksa da eğitiminin, bilgisinin, becerisinin ve yeterliliğine bakılmıyor. Mülakat adı altında önceden iktidar partilerinden gönderilen listelere göre işe alımlar yapılıyor. Liyakat değil, “sadakat” aranıyor. Devletin uymadığı kotaları özel kesim ise hiç umursamıyor, biliyor ki ne denetleyen var ne de verilecek cezanın caydırıcılığı var. Engellilere hayatı cehenneme dönüştüren bu yanlışlıklar, sorunlar sistemi bir an önce değişmelidir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, mevcut yasaların tanıdığı haklar eksiksiz uygulanmalıdır.  Rapor sistemi mutlaka Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlerine göre belirlenmelidir.    Aylıklar, evde bakım yardımı miktarları insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda erteleme gündeme gelmemelidir. Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmeli. İstihdamda kotalar eksiksiz uygulanmalı, uygulamayanlara karşı caydırıcı önlemler artırılması, kamu istihdamından liyakat vazgeçilmez olmalı, keyfiyete olanak tanınmamalıdır. Engelliler olarak ayrıcalıklar değil, eşitlik istiyoruz. Engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz” dedi. 
4 MİLYONU AŞKIN ENGELLİ VATANDAŞIMIZIN BİR BUÇUK MİLYONU ÇOCUKTUR
Çorlu Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel’de yaptığı konuşmada: “İlgili kurumların verilerine göre ülkemizde çeşitli engellere sahip dört milyonu aşkın vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık bir milyon Beşyüz binini çocuklar oluşturmaktadır. Devletimiz engelli çocukların eğitimi için okullar açmıştır, görme işitme ve ortopedik engelliler için özel okullar açılmıştır. Zihinsel ve ruhsal engelliler ise okulların bünyesinde açılmış olan özel sınıflarda eğitim ve öğretim görmektedirler. Ayrıca bir çok şehrimizde rehabilitasyon merkezleri de açılmıştır. Engelli vatandaşlarımızda tıpkı diğer vatandaşlarımız gibi yaşamlarını sürdürebilmek için toplumda bir yer edinmeleri gerekir. Onlar da engel durumuna ve oranına göre kendilerine uygun bir iş bulmak, çalışmak, evlenmek, çocuk sahibi olmak durumundadırlar. Ancak gelin görün ki onların hayata tutunmaları toplumun bir parçası olmaları öyle kolay görünmüyor. Sebep mi sebep diğer insanların onların önüne çıkarttıkları engeller. Bu konuda insanlar eğitilmelidir. Çocukları okullarında eğitilmeli, çarşı Pazar esnafı müteahhitler, mimarlar mühendisler belediye ve valilik çalışmaları eğitilmelidir. Engelli vatandaşlarımız günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapılmalıdır” dedi. 
UNUTMAYIN HEPİMİZ BİR GÜN KALICI BİR ENGELLE KARŞILAŞABİLİRİZ
Konuşmasını sürdüren Yasemin Ayyüksel, “Ülkemiz ve Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerde 10-16 Mayıs tarihleri arasında Engelliler haftası olarak değerlendirilmektedir. Engelli haftası boyunca kitle iletişim araçlarında engellilerin sorunları engelli olmayan önleyici durumları ve engellilerin eğitimini ve diğer insanların eğitimini içeren programlar yayımlanır. Okullarında konuyla ilgili faaliyetler yapılır. Ülkemizde 1966 yalından beri engelliler haftası düzenlenmektedir. Herkesin bu konuda sorumluluk üstlenmesi gerekir. Unutmayın hepimiz bir gün kalıcı bir engelle karşılaşabiliriz” dedi. 
İMDAT ŞAHİN