• “Kanserden Ölüyoruz. Bir An Önce Çözüm Bulunsun”
  • “Kanserden Ölüyoruz. Bir An Önce Çözüm Bulunsun”
  • “Kanserden Ölüyoruz. Bir An Önce Çözüm Bulunsun”
  • “Kanserden Ölüyoruz. Bir An Önce Çözüm Bulunsun”
Çorlu Güncel

“Kanserden Ölüyoruz. Bir An Önce Çözüm Bulunsun”

  • 22 Ocak 2018
  • 1467 Kez Okundu

Ergene İlçesi Sağlık Mahallesi Muhtarı Turgut Şentürk Avrupa Yakası Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. Şentürk: “Ergene Deresi yüzünden kanser olduklarını ve iki haftada Sağlık Mahallesi’nde kanserden dolayı 3 kişinin öldüğünü” belirtti.

Gazetemize Ergene Nehri’nden, yol çalışmalarına, alt yapı çalışmalarına kadar birçok konuda bilgi veren Turgut Şentürk söze Sağlık Mahallesi’nin geçmişini anlatarak başladı. Şentürk; “Bizim Mahalle eski bir yerleşim yeridir. Daha önceden burada dört sokak varmış. O sokakta yaşayanlarda genellikle Bulgaristan göçmeni olan vatandaşlarımızdı. Şu anda Sağlık Mahallesi’nde 17 bin civarında vatandaşımız yaşıyor” dedi.

“İki Haftada 3 Vatandaşımız Kanserden Öldü”

Ergene Nehri’nin ölüm saçtığını söyleyen Turgut Şentürk; Kanser vakalarıyla ilgili sadece bir örnek vermek istiyorum. Sağlık Mahallesinde bir sokak var Ataol Sokak. Geçtiğimiz günlerde iki hafta içerisinde üç kişi kanserden öldü. O sokakta iki hafta içerisinde 3 kişi kanserden öldü. Birinin yaşı 35, birinin yaşı 50, birinin yaşı da 60 civarındaydı. Ben sadece kanserden ölenlere örnek veriyorum. İki hafta içerisinde olan durum bu, çok yazık gerçekten çok yazık. Bende kanserden yakınlarımı kaybettim” dedi.

“Tarihler Veriliyor Ama Ergene Nehri Temizlenmiyor”

Şentürk; “Ben bu konuda şunu söylemek istiyorum. Tahminen geçen yılın Mart ayı veya Nisan ayı bir Ulasal televizyon kanalına bir röportaj vermiştim. Dereyle alakalı yorum yaptım. Bu röportaj bazı partiler tarafından tepki çekti. Biraz üzerime de gelindi. Bazı şeyler yapıldı. Ben o röportajda dedim ki bize bakanımız söz vermişti 2017’de Ergene Nehri’nin temiz akacağını söylemişti. Yani balık tutacağımızı söylemişti hatırlarsanız. Bizde balık tutmak için gittik fakat hiçbir değişiklik olmadığı için balık falan yok tabi. Ben orda birazcık sitemli olarak ta söylediğim için yanlış anlaşıldı. Fakat bakanımız başka derin deşarjın köstebek dedikleri makinayı burada tanıtımı için geldiğinde tekrar orda bir açıklama yaptı. Şu tarih şu saatte o dere temiz akacak dedi.  Tarih saat verdi. Ben o günü bekliyorum. O gün yine bir şey yapılmazsa ben o derenin kenarına yine çıkarım. Televizyonlar karşısında yine sorarım. Bu dere niye temizlenmedi diye sorarım. Çünkü çok hassas olduğum bir konudur. Bir sürü akrabamı kanserden kaybettik. Yani bir sürü akrabamız öldü. Bu konuda bu sebepten dolayı çok hassasım” dedi.

“Sağlık Mahallesi’nin Hemen Yakınına Arıtma Tesisi Yapılıyor”

Sağlık Mahallesi Muhtarı Turgut Şentürk: “Burada arıtma tesisi yapılıyor. Şu anda çalışma da pek fazla yok diye görüyorum. Onların tahmin ettiği sürede bitmeyecektir. Fakat bittiği zaman da bir sıkıntımız var. Yani karıştırıldığı zaman o koku nereye gidecek. Mahallenin hemen dibinde arıtma tesisi. Yani ters rüzgar estiği zaman koku tamamen benim mahalleme gelecek. Dere temizlenmiş olsa da ben kokunun devam edeceğini düşünüyorum. Keşke daha aşağı bir yere yapılmış olsaydı. Vatandaşın yaşamadığı bir yere yapılsaydı. Benim bildiğim kadarıyla bu arıtma tesisinde koku giderme ünitesi yok. Biz onun yapılmasını talep edeceğiz. Arıtma çalışmaya başladığı zaman biz bunun yapılmasını talep edeceğiz” dedi.

 

“Sağlık Mahallesi’ndeki Yol Yapımı 500 Günlüğüne İhaleye Verilmiş”

Sağlık Mahallesinde yapımı devam eden Edirne Caddesi’yle ilgili bilgi veren Muhtar Turgut Şentürk: “Bu Sağlık Mahallesi ana cedde üzerinde devam eden yol yapım çalışmalarından dolayı çok fazla şikayet geliyor. Birde vatandaşın ilk temas ettiği yetkili insan benim. Bana çok fazla şikâyet geliyor. Bizde bu şikâyetleri Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yetkililerine iletiyoruz. Kadir Albayrak başkanımızla da bu konuyu görüştük. Çok kısa bir süre önce muhtarlara bir kahvaltı vermişlerdi. Orada da dile getirdik. Yani Avrupa’yı Asya’ya bağlayan bir yer burası. Daha önceleri bu yoldan başka hiçbir yol yoktu. Şimdi çevre yolu ve otoban yapıldı. 1990 yıllarda Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan tek yoldu. Şu andaki haline baktığımız zaman içimiz sızlıyor. Yalnız Kadir Başkan’ın söylediği şey vardı. “Bazen paranız olur, her şey olur ama kötü bir mütahite denk gelirsiniz, işler böyle olur. Bizde ona istinaden bir şey demiyoruz. Sadece benim bildiğim kadarıyla ihalenin süresi çok uzun olduğu için işler uzuyor. 500 günlük bir süreli ihale bu sebepten dolayı da mütahitin çok acele etmediği düşüncesindeyim. Kendince haklıdır belki. Yani ihaleler bizim bildiğimiz çok anladığımız şeylerde değil. Biz sadece sorduk. 500 günlük bir ihale süresi olduğunu söylediler. Bana göre en büyük sıkıntı bu. Yani süre uzun olduğu için bir acelesi yok. İlkbaharda başlar yaz sonu gibide bitirir herhalde. Bir daha ki kışı bulmaz. Bana kalırsa ilk Nisan yağmurlarına kadar bir çalışma olacağını düşünmüyorum. Sadece greyder araçları düzler, kar yağışı olduğu zamanda çok eziyet çekilecek, çekiyoruz da zaten. Sıkıntılar yaşıyoruz. Zannediyorum Nisana kadar hiçbir şey yapılmayacak ondan sonra hızlanacaktır. Şimdi dökeceği asfalt malzemesi ziyan olup gidecektir” dedi.

“Sağlık Mahallesi Sokaklarının Asfalt Çalışmaları 2019 Yılında Bitecektir”

Sağlık Mahallesinin diğer sokaklarında devam eden çalışmalarına da değinin Muhtar Turgut Şentürk: “Edirne 4. Sokak bu bizim en önemli sokağımızdır. Eski muhtarlığın olduğu yer burası. Burası Sağlık Mahallesi’nin en önemli caddesidir. Belediyenin ilk yapılmasını istediği caddedir. Belediye ilk bu caddeyi yapacağım dedi. Burayı Prestij Caddesi yapacağım dedi. Prestij Caddesi dediğin zaman süslü lambalar, kaldırımı ona göre yapacaktı. Yani örnek bir cadde yapacaklardı burayı. Fakat burada Tredaş’ın elektriği yer altına alma çalışması olacakmış. O sebepten dolayı bekleniyor. Bildiğimiz kadarıyla bu elektrikleri de Nisan ayına kadar anca yer altına alacaklarmış. Elektrikler yer altına alındığı zaman bu cadde çok güzel bir cadde olacak. Bence burada Tredaş’ın sıkıntı yarattığını düşünüyorum.

Belediyenin Sağlık Mahallesi alt kısımlarında kilit taşı çalışmaları var. Bazı sokaklarda asfalt çalışması var. Ama bu yağmurlu havalarda çalışmalar durdu. Bu yağmurlu havalarda yapılan çalışmalar israf olur. Zannedersem yaza kadar asfalt çalışması yapılmayacak. Kilit taşı çalışmasının devam ettiği yerler var. 2019’a kadar Sağlık Mahallesi’nde ara sokaklarda asfalt çalışmaları biteceğini düşünüyorum. 2019 a çalışmalar bitmiş olur ve mahalleli olarak rahatlamış oluruz” dedi.

“Büyükşehir Olmamamız En Çok Bize Yaradı”

Hem teşekkür edeceğiz hem de yanlışları söyleyeceğiz. Büyükşehir Belediyemize ve Ergene Belediyemize teşekkür ediyorum diyen Şentürk; “30 yıldır yapılmayan şu 3 sene 4 sene içerisinde yapılmaya çalışılıyor. Ha bunda eksiği vardır kusuru vardır. Her şey on numara değil. Hiç kimsede on numara değildir. Mükemmel diye bir şey yoktur biliyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi de alt yapımızı yaptı. Yollarımızda yapılmaya çalışılıyor. Tabi onlarda aksayarak yapılıyor ama yinede yapılıyor. En azından önümüzde bir ışık var. Bizim bu güne kadar umudumuzda yoktu. En azından umudumuz var. Bu sene içerisinde bir aşevi yapılacak, kültür evi yapılacağı söyleniyor. Pazar yeri olmayabilir. Ama belediye binası da başlayacaktır. Bu binalar yapıldığı zaman bizim bayağa işimiz çözülmüş olur. Biz bugüne kadar hiçbir şey görmediğimiz için burada ne yaparsak ilk oluyor. Çorlu’nun kenar mahallesiydik. Büyükşehir olmamız en çok bize yaradı. Şimdi Ergene ilçemizin en büyük mahallesi olduk. Ben bu durumdan çok memnunum. Yatırımlar bizim mahallemize yapılıyor” dedi.

“Termik Santral Ulaş Mahallesine Yapılıyor”

Ergene İlçesi Ulaş Mahallesine Termik Santral de yapılmak isteniyor diyerek buna tepki gösteren Sağlık Mahallesi Muhtarı Turgut Şentürk; “Ben ona da karşıyım. Termik Santral yapılmak isteniyor değil yapıyorlar zaten. Ulaş bölgesinde Modern Kartonda yapılıyor zaten. Şu anda bacalar yükseldi. Onların demelerine göre değişik bir sistem yapılıyor. Ama Termik Santral yapılıyor. Bizler bu duruma tepkimizi gösterdik” dedi.

Haber: İmdat Şahin