Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Gözde Durusoy Er

Çocuklarla Terapi̇ (Oyun Terapi̇si̇)

Gözde Durusoy Er

[email protected]

Gözde Durusoy Er
Uzman Klinik Psikolog

Psikolojik tedavi ya da psikoterapi nedir? Öncelikle bunun tanımıyla başlamak gerekli diye düşünüyorum. Psikoterapiyi genel hatlarıyla; “bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruhsal sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan yöntem ve tekniklerin genel adı” şeklinde tanımlayabiliriz. 
Yetişkinlerle terapi sürecinde sıklıkla sözel iletişime ve davranışlara odaklanıyoruz. Hedeflenen değişimi elde edebilmek için sözel iletişim, beden dili, kişinin duygularını ve düşüncelerini ifade etmesi gereklidir ki sorunlu alanlara müdahale edilerek hedeflere ulaşabilelim.
Peki ya terapi sürecini çocuklarla yürütüyorsak? Çocuklar yaklaşık 2 yaşında sözel iletişim kurmaya başlar. Bu beceri ilk zamanlar oldukça kısıtlıdır, çocuk isteklerini ifade etmek için aynı zamanda bazı davranışlara başvurur (işaret etme, ağlama vb). Sözel iletişim 2 yaşında başlıyor ve git gide gelişiyor diyoruz ancak çocuğun tam olarak duygu ve düşüncelerini sözlerle ifade edebilmesi ve bu yolla çözüm araması için uzun bir zaman gerekiyor. Dolayısıyla bir çocukla terapi sürecine başlayacaksak farklı bir iletişim kanalına ihtiyacımız var.
Çocuklarla iletişim kurmanın, onların dünyasına girerek onları anlamanın en kolay yolu, onların oyunlarına dahil olmaktır. Landreth’in “Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir.” sözü aslında bütün bu anlatmak istediklerimi özetler niteliktedir. Oyun, çocuk için hem keyif veren hem iletişim kurmaya yarayan hem de iyileştirici etkiye sahip bir aktivitedir. Buradan hareketle psikologlar tarafından, çocuklarla olan terapi süreçlerinde kullanılan yöntem ve teknikleri içeren “Oyun Terapisi” adı verilen terapi yöntemleri geliştirilmiştir.
Çocuklar; yaşadıkları zorlukları, hissettikleri duyguları, olay ve durumlara dair düşüncelerini oyuncakları kullanarak, oyun yoluyla ifade ederler. Yaşadıklarını oyun içerisinde tekrar yaşantılayarak, taklit ederek ya da kurgulayarak kendilerini zorlayan durumlarla başa çıkmaya çalışırlar. Ebeveynler ve uzmanlar, çocuğun oyuncak seçimini, kurguladığı oyunları doğru analiz ederlerse aslında çocukla ilgili çok fazla bilgi edinip çocuğa yardım edebileceklerdir.
Oyun Terapisi, 2-11 yaş aralığındaki çocuklarda kardeş kıskançlığı, öfke, kaygı, okula uyum sorunları, sınır koyma sorunu, uyku-yeme ve tuvalet problemleri gibi pek çok zorlayıcı durumda kullanılabilen ve işe yarayan bir terapi yöntemidir. Çocuğunuzda benzer problemleri gözlemliyorsanız, çocuklarla çalışan bir psikoloğa başvurabilirsiniz. 
NOVİ PSİKOLOJİ
Gözde Durusoy Er
Uzman Klinik Psikolog

Alipaşa Mahallesi Çetin Emeç Bulvarı No:134 Ofis Akduman B Blok Kat:1 Daire:3 Çorlu
www.novipsikoloji.net
Mail: [email protected]
İletişim; 0.552 676 36 25


Yazı 4969 kez okundu

Gözde Durusoy Er Köşe Yazıları