Teski̇ Çalışmaları Mahalle Sakinlerini Mağdur Ediyor
Çorlu’da, Muhittin Mahallesi Çağla Sokak’ta Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonrasında, üzeri malzeme ile kapatılıp bırakılan alanın, üzerinden iki hafta geçmesine rağmen hala eski haline getirilmemesi, vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.
TESKİ tarafından yapılan çalışma sonucu kazılan yol ve çevresindeki alanın, düzgün bir şekilde onarılmadan bırakılması mahallelilerin tepkisine neden oldu. Mahalle sakinleri, kazı alanlarının bu şekilde bırakılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Çorlu’nun çeşitli mahallelerinde de benzer durumların yaşandığını aktaran vatandaşlar, TESKİ’den daha dikkatli ve düzenli bir çalışma beklediklerini ifade etti. Yetkililere seslenen mahalle sakinleri, kazılan alanların hızlı bir şekilde düzeltilmesini, yolların eski haline getirilmesini ve bu tür sorunların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.
Çorlu Yine Göle Döndü
Aşırı sağanak yağışlar sonrası Çorlu’da bazı bölgelerde meydana gelen göllenmeler vatandaşın ve sürücülerin tepkisini çekiyor.
Her yağmurdan sonra yaşanan olumsuzluklar Çorlu’da yine yaşandı. Bazı bölgelerde göllenmeler meydana gelirken Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde yine araçlar zor anlar yaşadı. Birçok mahallede yaşanan yağmur suyu birikintileri nedeniyle vatandaşlar geçmekte güçlük çekti. Bazı okulların önünde de su birikintileri oluşurken öğrenciler okula girmekte zorlandı. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle vatandaşlar Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi ve olumsuzluk yaşanan noktalardaki sıkıntıların bira önce giderilmesini talep etti.
VATANDAŞLAR YİNE MAĞDUR OLDU
Geçtiğimiz gün yaşanan sağanak yağışın ardından su birikintilerinin meydana geldiği bölgelerde vatandaşlar mağdur oldu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine seslenen vatandaşlar su birikintilerinin yaşandığı bölgelerdeki aksaklıkların biran önce giderilmesini istedi. Büyükşehir Belediyesi’nden alt yapı sorunuyla ilgili çalışma yapmasını isteyen vatandaşlar artık Çorlu’da bu türlü görüntüler görmek istemediklerini ifade etti.
BÜLENT ECEVİT BULVARI YİNE ALLAH’A EMANET
Zafer Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı üzerinde İmam Hatip Okulu’nun alt kısmında meydana gelen yapay gölet nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. Gazetemize konuşan sürücüler, “Burada yapay gölet oluşmuş, bu sorunun biran önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Yağmurlu havalarda burada sürekli gölet oluşuyor ve araçlarımız geçmekte zorlanıyor” dedi.
İMDAT ŞAHİN
Evde Sağlık Konusunda Sempozyum Düzenlendi
Çorlu Devlet Hastanesi ve Namık Kemal Üniversitesi iş birliği ile 1. Ulusal Evde Sağlık Hizmetleri Yenilikleri ve Gelecek Vizyonu Sempozyumu düzenlendi.
Çorlu Devlet Hastanesi ve Namık Kemal Üniversitesi iş birliği ile 1. Ulusal Evde Sağlık Hizmetleri Yenilikleri ve Gelecek Vizyonu Sempozyumu düzenlendi.
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Enis Sülün Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma Çorlu Kaymakamı Murat Eren, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin başta olmak üzere sağlık alanındaki kurum yetkilileri ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Düzenlenen sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sempozyumda evde sağlık hizmetlerinin öneminden söz edildi. Konuşmacılar tek tek sağlık alanında yapılan çalışmalara da değindi. 8-9 Nisan tarihlerinde devam eden sempozyumda konunun uzmanları katılımcılara bilgiler verdi.
DÜNYA VE TÜRKİYE NÜFUSU GİDEREK YAŞLANIYOR
Evde Sağlık Hizmetleri Yenilikleri ve Gelecek Vizyonu Sempozyumu’nda ilk açılış konuşmayı Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan yaptı. Doğan yaptığı açıklamada: “Dünyamız hızla yaklaşmakta, yapılan araştırmalarda son 10 yıl içerisinde ortalama insan ömrü 5 yıldan daha uzun bir süre arttığı ortaya konulmuştur. Dünya nüfusu ve ülkemizin nüfusu yaşlanmaktı. Hastanelerimizin yatak kapasiteleri sınırlıdır. Yaşlılık başlı başına bir hastalık olmasa da yaşlılığın getirmiş olduğu bünyedeki yük bir bakım ihtiyacı doğurmakta. Hastane yatak kapasiteleri ise bu bakım ihtiyacını karşılamaya yetecek imkânda değil. Maalesef yatak kapasitesini bu ihtiyaca göre artırmakta çok mümkün olmayacağı için dünyanın farklı ülkeleri sağlık yönetiminde değişik uygulamalar getirmiş bu uygulamalardan en önemlileri de evde bakım hizmetleri. Belli bir yaşın üzerinde olan hareketleri kısıtlı insanları hastaneye getirmeden evde teknik tedavi reçete ve diğer hizmetleri sağlandığı uygulama. Bu uygulamanın önümüzdeki günlerde de artacağını bakanlığımızın bünyesinde de farklı uygulamalara gebe olduğunu hissetmekteyiz” dedi.
TAHMİNLERE GÖRE 2100 YILINDA NÜFUSUMUZUN YÜZDE 33’ÜNÜ YAŞILLAR OLUŞTURACAK
Sempozyumda konuşan Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Yıldız, "2024 Tüik verilerine göre 65 yaş üstü 2019 yılında 7 milyon 577 bin iken son 5 yıl içinde yüzde 20.7 artıyor ve 9 milyon 2 bin 97 kişi olmuş, 2100 yılında da nüfusun yüzde 33’ünün yaşlı nüfus olacağı ön görülüyor. Yaşlanma arttıkça da bizim de doğal olarak bu yaşlı nüfusumuza evde sağlık hizmeti götürerek yerinde sağlık hizmetlerini sağlamak. Hastanelerde yatak kapasiteleriyle ilgili sıkıntılar olabiliyor. Yer bulmayla ilgili sıkıntılardan dolayı da gerçekten tedaviyi hastanede yapılması gereken kişilere de yol açılması gerekiyor. Bu anlamda evde sağlık hizmetlerinin önemsiyoruz uzman kişilerce de evde sağlık hizmetlerinin verilmesi ve devam ettirilmesi son derece önemli” dedi.
SEMPOZYUMUN AMACI EVDE BAKIM HİZMETLERİ KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan sempozyumda yaptığı konuşmada: “Bu sempozyumda evde sağlık hizmetlerinde gelişen önü açık alanında uzman kişilerle bir fikir telakkisi gerçekleştireceğiz. Bu alanla ilgili gelecekteki gelişmelere farklı yaklaşımlar sunmuş olacağız. Sempozyumun temel amaçları, evde sağlık hizmetlerinde teknolojik gelişmeleri değerlendirmek. Tele tıp, yapay zeka ve diğer sağlık sistemleri ve çözümlerinin sağlık sistemine entegrasyonunu sağlamak. Hasta odaklı yaklaşımları ve kişisel bakım modellerinin önemini vurgulamak. Karşılaşılan ve karşılaşılacak olan etki ve hukuki konulara çözüm önerileri üretmek. Geleceğe yönelik vizyon ve stratejileri olgunlaşması için kurslar düzenlemek ve tartışmalar düzenlemek. Farklı disiplinlerdeki uzmanları bir araya getirmek onlarında bu alanda enerjilerini bütünleştirerek alanı genişletmek ve iş birliğini geliştirmek. Ve tabi ki bu alanda bir farkındalık yaratmaktır” dedi.
SAĞLIK SEKTÖRÜ OLARAK BELKİDE DÜNYADA EN KALİTELİ HİZMETİ VERİYORUZ
Çorlu Kaymakamı Murat Eren’de Evde Sağlık Hizmetleri sempozyumunda bir konuşma yaptı. Kaymakam Eren yaptığı konuşmada: “Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor 1900’lü yılların başında dünya nüfusu 1 milyar 500 milyon idi bugün 8 milyar, BM’nin görüşüne göre dünya ancak 8 milyar insanı besleyebileceği düşünülürken bugün bu rakamın üzerindeyiz. Geçtiğimiz yüzyıl insanlık tarihinde değişik bir yüzyıl oldu. Çağlar boyunca hiçbir zaman bu kadar bir nüfus artışı yaşanmamıştı. 100 yılda 5 kattan fazla nüfus artışı yaşandı. Bizler Türkiye olarak tıp sektörü olarak sağlık sektörü olarak hakikaten dünyada belki de sağlık alanında en kaliteli hizmetlerden birini veriyoruz. Bunu belki çok farkında değiliz, hakikaten son derece kaliteli sağlık hizmetini anne karnından itibaren almaya başlıyoruz. Anne karnından ölüme kadar kaliteli bir sağlık hizmeti var ülkemizde” dedi.
NKÜ YAPAY ZEKA KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYOR
Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Mümin Şahin’de sempozyumda bir konuşma yaptı. Rektör Şahin, Çorlu bizim göz bebeğimiz, hep sanayisiyle ön planda biz sanayiyle birlikte sağlığında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. NKÜ olarak sağlığa verdiğimiz önem bakımından şu anda hastanemiz halkımıza bölgemize hizmet veriyor. Kapasitemizi daha da artırmayı planlıyoruz. Yapay zekaya YÖK iki yıldan beri çok önem veriyor. Bizde yapay zeka programımız YÖK tarafından kabul edildi ve inşallah eylül ayında da öğrenci almaya başlayacağız” dedi. Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlar halinde devam ederek uzmanlar katılımcılara bilgiler verdi.
İMDAT ŞAHİN