Kurumlar Arası Örnek İş Birliği
Çorlu Belediyesi ve Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı arasında "Denetimli Serbestlik Hizmetleri Alanında İş Birliği Protokolü" imzalandı. Protokol kapsamında, denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlüler kamuya yararlı işlerde çalıştırılarak topluma kazandırılacak.
Protokol, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel tarafından imzalandı. İş birliği çerçevesinde, denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlülerin temizlik hizmetleri, bakım-onarım hizmetleri, çevre düzenleme hizmetleri ve genel idare hizmetleri gibi alanlarda çalıştırılması planlanıyor.
“Topluma Yeniden Kazandırılacaklar”
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, protokolün imza töreninde yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Toplumun huzuru ve bireylerin yeniden kazanımı adına bu önemli protokolü imzalamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu iş birliğinin hem yükümlü bireylerimizin topluma uyum sürecine katkı sunmasını hem de kentimizde dayanışma kültürünü güçlendirmesini diliyorum. Protokol kapsamında, denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlülere kamuya yararlı işlerde çalışma imkânı sağlayarak onların kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı ve topluma yeniden kazandırılmalarını hedefliyoruz."
Kamuya Yararlı İşlerde Çalışılacak
Protokolün amacı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlüleri kamuya yararlı bir işte çalıştırma ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak suç işlemelerinin önüne geçilmesi ve yeniden topluma kazandırılmaları olarak belirlendi. Protokol, tarafların herhangi birinin sonlandırma talebi olmaması halinde süresiz olarak devam edecek.
Faaliyetlere Destek Sağlanacak
Çorlu Belediyesi, protokol kapsamında yükümlülerin iyileştirilmesi ve topluma kazandırılmalarına yönelik ihtiyaç duyulan sosyal ve kültürel faaliyetlere destek sağlayacak, ayrıca rehabilitasyonlarına ve stres yönetimine katkı sağlamak amacıyla denetimli serbestlikte açılan hobi kurslarına imkânlar ölçüsünde malzeme desteğinde bulunacak.
Çorlu Ticaret Ve Sanayi Odası'na Büyük Onur
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO), çalışan deneyimini odağına alan uluslararası bağımsız analizler sonucunda, iş yeri kültürü ve çalışan memnuniyeti alanında dünyanın önde gelen otoritelerinden Great Place to Work Enstitüsü tarafından “2025 Yılının En İyi İşvereni” ödülüne layık görüldü.
10-49 çalışan kategorisinde verilen bu prestijli ödül, kurumun sadece bölgesel değil, ulusal düzeyde de örnek bir iş yeri kültürü oluşturduğunu ortaya koydu.
ÇALIŞAN DENEYİMİNDE ÖRNEK KURUM: ÇORLU TSO
Daha önce Great Place to Work Sertifikası’nı alarak çalışan memnuniyeti konusundaki kararlılığını kanıtlayan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, bu yıl bir adım daha ileri giderek “En İyi İşveren” unvanını kazandı. Ödül törenine, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaya Kumyol, Yönetim Kurulu Üyesi Umut Güngör ve Genel Sekreter İbrahim Karağöz katıldı.
Bu başarıda, kurum içinde uygulanan şeffaf yönetim anlayışı, açık iletişim kültürü, çalışanların görüşlerine verilen değer ve kişisel gelişime sunulan destek büyük rol oynadı. Güven, aidiyet ve takım ruhunu ön planda tutan Çorlu TSO, çalışan bağlılığı ve motivasyonunu üst seviyelere taşıyan uygulamalarıyla dikkat çekiyor.
BAŞKAN İZZET VOLKAN: “BU BAŞARI HEPİMİZİN”
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, ödüle ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası olarak; sürdürülebilir başarının, ancak güçlü bir ekip ruhu ve mutlu çalışanlarla mümkün olduğuna inanıyoruz. İnsan odaklı bir yönetim anlayışı benimsedik. Her bireyin kendini değerli hissettiği, fikirlerinin dikkate alındığı ve gelişimine katkı sunulan bir çalışma ortamı oluşturduk. Uluslararası bir kurum tarafından ‘En İyi İşveren’ olarak tescillenmek, bu yaklaşımımızın doğruluğunu gösteriyor. Bu ödül, tüm çalışma arkadaşlarımızın ortak başarısıdır.”
TRAKYA BÖLGESİ’NE İLHAM KAYNAĞI
Great Place to Work ödülü ile birlikte Çorlu TSO, sadece üyelerine sunduğu hizmet kalitesiyle değil, çalışanlarına sağladığı gelişim olanakları, iş-yaşam dengesi ve etik kurumsal yapısıyla da ön plana çıktı. Trakya Bölgesi’nde kamu ve özel sektör kurumlarına ilham kaynağı olan bu başarı, bölgesel düzeyde kurum içi iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasına da katkı sağlayacak.
ÇALIŞMA KÜLTÜRÜNDE DÖNÜŞÜMÜN ADRESİ
Aldığı bu önemli ödül ile birlikte Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, sadece bir işveren olmanın ötesinde, çalışma kültürünü dönüştüren, güven ortamını teşvik eden ve insan merkezli yönetim anlayışıyla fark yaratan bir kurum olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Play-Off'lara Kalan Çorluspor 1947 Son Maçına Çıkıyor
Nesine 3. Lig 3 grupta mücadele eden Çorluspor 1947 play-off’lara kalmayı garantilerken, son maçını ise Osmaniyespor FK ile deplasmanda oynayacak.
Ligi play-off hattında bitirmeyi garantileyen ve 2. Lig’e yükselmek için eleme oynayacak olan Çorluspor 1947, l’inci sezonun son maçına Osmaniye deplasmanında çıkacak. Oynadığı grupta 51 puanla 5. Sırada yer alan Çorluspor 1947 takımı play-off’lara kalmaya hak kazandı. 3. Lig gruplardaki ilk altı takım play off maçları yapacak. Çorluspor 1947 takımı Osmaniye FK Sporu yenmesi halinde 54 puanla ligi bitirmiş olacak. Diğer karşılaşmalarında sonucuna bağlı olarak Küçükçekmece spor yenildiği takdirde Çorluspor 1947 takımı ligi 4. Sırada bitirmiş olacak.
PLAY-OFF SİSTEMİ ŞU ŞEKİLDE OLUŞACAK
TFF 3. Lig Play-Off Sistemi; Her üç grupta 2, 3, 4, 5 ve 6. sıradaki takımlar Play Off müsabakalarına katılır. Normal sezonu 2. sırada bitiren takımlar doğrudan Play Off Finaline yükselir. 3. ile 6. takım 4. ile de 5. takım, maçlar 3 ve 4. sıradaki takımların sahasında olmak üzere tek maç eleme usulüne göre karşılaşır. Kazanan takımlar, ilk maç ligi daha alt sırada bitiren takımın sahasında olacak şekilde çift maç eleme usulüne göre karşılaşır. Çift maç sonucunda tur atlayan takım finale yükselir ve finalde ligi 2. sırada bitiren takımın rakibi olur. Her grupta ayrı ayrı oynanacak olan Final müsabakalarını kazanan 3 takım daha TFF 2. Lig'e yükselir.
İMDAT ŞAHİN