Otizm Farkındalık Günü Kutlandı
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Atatürk Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi.
Çorlu’da düzenlenen törene Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Esra Yüksel, engelli dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Atatürk Anıtına konulan çelengin ardından tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Tekirdağ Otizm ve Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney otizmli bireylerin sayısının 2000 yılından bu yana yüzde 317 arttığını belirtti. Otizmli bireylerin yaşadıkları sıkıntılardan söz eden Aysel Ergüney aileler olarak en büyük kaygımız bizden sonra çocuklarımıza kim sahip çıkacak, bu giderilmelidir” diyerek tepkisini dile getirdi.
AYSEL ERGÜNEY, OTOZİMLİ BİREYLERİN YAŞADIKLARI SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ ANLATTI
Atatürk Meydanında düzenlenen törende konuşan TOBDESDER Başkanı Aysel Ergüney, Amerikan Hastalıkları Kontrol Merkezi (CDC)’nin 2023 yılı raporuna göre ABD’de her 36 çocuktan 1’ine Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı konulmaktadır. 2000 yılından bu yana % 317 artmıştır. Otizmli bireyler herkesle eşit haklara sahiptir. Bu haklardan yeterince faydalanıyorlar mı? Otizmli bireyin gelişimi, sosyalleşmesi için tek seçenek bire bir eğitim. Onun da haftada sadece iki saati devlet tarafından destekleniyor. Bu sürenin haftada otuz altı saate çıkarılmalı. Otizmli ve özel gereksinimli bireylere iş yaşamında yeterli fırsat verilmiyor. Özel işyerleri, % 3 engelli kotası tercihini kronik hastalığı sonucu rapor alan bireyler için kullanıyor. İş bulma şansı olmayan özel gereksinimli bireyler için ayrı kota olmalı ve denetim yapılmalı. Kamuda engelli kotası % 4 ancak, yapılan EKPSS sınavında zihinsel engellilere karmaşık matematik soruları sorularak, hizmetli olarak atama için en az 90 puan almaları bekleniyor. Bu kotadan da özel gereksinimli bireyler faydalanamıyor. Kapsamlı yasal düzenleme ile otizmli ve özel gereksinimli bireylerin kamuda daha çok yer alması sağlanmalı. Özel Eğitim Meslek Okulları’nda diğer meslek liselerinde olduğu gibi haftada üç gün işyeri stajı olmalı, öğrenciyken iş yaşamlarına uyumları sağlanmalı. Okullar, işyerleri ile istihdam taahhütlü protokoller yapabilmeli. Sadece Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünde değil, eğitim fakültelerinin bütün bölümlerinde otizmli ve özel gereksinimli bireylerin eğitimi müfredata alınmalıdır. Bakım Merkezlerinde sosyal, kültürel ve sportif aktiviteler yapılarak nitelikli yaşam sürdürmeleri sağlanmalıdır. İş atölyeleri ile üretkenlikleri sağlanmalıdır. En büyük kaygımız çocuklarımıza bizden sonra kim sahip çıkacak? Bu giderilmelidir.
OTİZM BİR EKSİKLİK DEĞİL, BİR FARKLILIKTIR
Düzenlenen törende Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Serap Tuna’da bir konuşma yaptı. Tuna, “Otizm bir eksiklik değil, bir farklılıktır. Bu farklılığı anlamak, desteklemek ve otizmli bireylerin toplumla bütünleşmesini sağlamak hepimizin sorumluluğudur. Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak bizler de, otizmli bireylerin eğitime, istihdama, sosyal hayata tam ve eşit katılımını sağlamak için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Toplum olarak üzerimize düşen en büyük görev, otizmi bir engel olarak değil, farklı bir gelişim biçimi olarak kabul etmek ve otizmli bireylerin haklarını koruyarak, onları destekleyici bir çevre oluşturmaktır. Bugün burada toplanmamızın anlamı da budur: Onların sesini duyurmak, farkındalık yaratmak ve “biz birlikte güçlüyüz” mesajını vermek. Bu anlamlı günde, otizmli bireylerimizin her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, onlara sevgiyle yaklaşan, destek olan tüm bireylere ve kurumlara teşekkür ediyorum. Gelin, otizmi anlayalım, destekleyelim ve birlikte daha güçlü bir toplum olalım” dedi.
BAŞKAN SARIKURT, “BUGÜN DÜNYANIN HER YERİNDE BU KONUDA FARKINDALIK YARATILIYOR”
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’ta törende bir konuşma yaptı. Başkan Sarıkurt, “Bugün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü. Dünyanın her yerinde bu noktada farkındalık yaratılıyor. Haklı ve meşru taleplerimizi meydanlarda bir araya gelerek beraberce ifade etmenin aslında toplumumuzun eksik yada arkada bıraktığı insanlarla ilgili değişikliklere vesile olmasında en önemli gücümüz olduğuna inanıyorum. Özel ve güzel çocuklarla ilgili gönlü yüreği güzel çok sayıda da çaba sarf eden arkadaşlarımız var, ben onların her birine teşekkür ediyorum. Fırsat eşitliğini devletimizin bize sağlıyor olması gerekiyor. Çalışarak üreterek bu onurlu yaşama sahip olmak. Bu anlamda gayret gösteren şehrimizin STK’larına bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
İMDAT ŞAHİN
Büyükşehir, Ramazan Bayramında Engelleri Kaldırdı
Sosyal Belediyecilik alanında örnek projelere imza atan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Ramazan Bayramı’nda da engelli ve yaşlı vatandaşların yanında oldu.
Akülü ve manuel tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşlar ile sağlık ve fiziksel sorunlarından dolayı otobüslere binmekte zorluk çeken yaşlı vatandaşların mezarlık ziyaretlerini rahat ve engelsiz bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için Engelli ve Yaşlı Hizmet Aracı ile Ramazan Bayramı süresince mezarlıklara ücretsiz ulaşım hizmeti verdi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren engelli ve yaşlı hizmet aracının Ramazan bayramı süresince engelli ve yaşlı vatandaşların hizmetinde olduğunu belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, “Gücünü halktan alan insan odaklı belediyecilik anlayışıyla sosyal belediyeciliğin gereklerini yerine getiriyoruz. Yaşamın her evresinde tüm hemşerilerimiz Candan Başkanlarını yanında görecekler demiştik. Güçlü büyükşehir ile birlikte güçlü Tekirdağ’da hiç kimsenin kendini kimsesiz, sahipsiz hissetmeyeceğinin sözünü vermiştik. Ramazan Bayramı’nda da özellikle engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın mezarlık ziyaretlerinde kolaylık sağlamak adına engelli ve yaşlı hizmet aracımız ile mesaide oldu. Tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaşlarımız ve otobüsleri kullanmakta zorlanan yaşlı vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı boyunca özel hizmet aracımızla mezarlıklara ulaşımlarını sağladık” dedi.
HABER MERKEZİ
Kaldırımlar Yük Boşaltma Yeri Oldu
Çorlu’da şehir merkezinde yük boşaltacak yer bulamayan esnaflar, kaldırıma aracını çekerek yüklerini boşaltmak zorunda kalıyor.
Yol kenarlarına yük boşaltma ceplerine araçlar park ettiği için esnafta kaldırımlara çıkarak yüklerini boşaltmak durumunda kalıyor. Çorlu’da kaldırım işgalleri gün geçtikçe artarken vatandaşlarda soruna karşı çözüm bulunmasını istiyor. Her geçen gün sorunun artığına dikkat çeken vatandaşlar gazetemize konuştu: “Çorlu’da esnaflar yük boşaltacak yer bulamayınca kaldırıma araçlarını park ederek yük boşaltıyor. Sadece esnafta değil kimi sürücüler kaldırıma çıkarak arabasını bırakıp gidiyor. Kaldırımlar insanların yürümesi için yapılıyor fakat insanlar kaldırımları kullanamıyor. Bu konuyla ilgili yetkililerin önlemler alması gerekiyor fakat yetkililerde soruna karşı ilgisiz” dedi.
İMDAT ŞAHİN