Saadet Partisi'nden Çocuk Haklarıyla İlgili Açıklama
Çorlu Güncel

Saadet Partisi'nden Çocuk Haklarıyla İlgili Açıklama

  • 16 Aralık 2024

Saadet Partisi Çorlu İlçe Kadın Kolları çocuk haklarıyla ilgili Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Son dönemde çocuklara yönelik cinsel istismar ve cinayet olaylarının artması nedeniyle Saadet Partisi konuya ilişkin açıklama yaptı. Çocuk hakları günü sebebiyle bir araya gelen Saadet Partisi Çorlu İlçe Kadın Kolları üyeleri Atatürk Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamayı Saadet Partisi Çorlu İlçe Kadın Kolları Başkanı Hatice Aslan yaptı. Aslan Türkiye’deki çocuk oranlarıyla ilgili bilgiler verdi. 85 milyon nüfusu bulunan Türkiye’de 22 milyon çocuk bulunduğuna dikkat çeken Hatice Aslan nüfus projeksiyonlarına göre önümüzdeki yıllarda çocuk oranlarında azalmaların öngörülebileceğini ifade etti. 

EĞİTİME ERİŞİMDE EŞİTLİKLE BİRLİKTE KALİTELİ EĞİTİME ULAŞIMDA DA EŞİTLİK

Eğitim konusuna değinen Hatice Aslan, “Çocuklarımızın okullaşma oranlarının her yıl artması bizi sevindirmektedir. Bölgeler arası farklılıklara ilave olarak fırsat eşitliğinden her çocuğun yararlanmaması okullar arasındaki kalite dengesinde ki açı farkı her geçen gün artarken, sınav sistemiyle birlikte eğitimin paraya dönüştüğü bir sürece hep birlikte şahitlik etmekteyiz. Ortaöğretime başlama oranları %92 iken tamamlama oranı %77,9 dur. Ergenlik dönemindeki çocukların eğitimden kopması önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, 2022-2023 döneminde 437 bin 169 öğrencinin örgün eğitimi bırakması, eğitim sisteminin niteliği konusunda endişeler doğurmaktadır. Bir taraftan anneleri iş gücüne katmayı planlayan hükümet bir taraftan çocuk bakımı ile ilgili çözüm sunmakta yetersiz kalmaktadır. Bu yetersizliğin yükünü annenin üzerine yıkmaktadır. Tabi biz birileri gibi anneleri varil başı 1,27 dolar olarak görmüyoruz. Eğitim hakkına erişimini artırmak için, psikososyal destek, kapsayıcı eğitim modelleri ve mesleki eğitimin güçlendirilmesi gibi bütüncül politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ortaöğretim düzeyinde okul terklerini önlemek amacıyla, okul psikologları ve rehberlik hizmetleri yaygınlaştırılmalı, öğrencilerin sınav kaygısı, ailevi sorunlar ve sosyal çevre baskılarıyla baş etmelerine destek sağlayacak psikososyal programlar ulusal müfredata entegre edilmelidir. Engelli çocuklar, mevsimlik işçi ailelerinin çocukları, mülteciler ve azınlık grupları için esnek eğitim modelleri oluşturularak, uzaktan eğitim, hibrit sistemler ve mobil eğitim birimleri gibi yenilikçi yöntemler devreye sokulmalıdır” ifadelerine yer verdi. 

3 YILDA 85 BİN ÇOCUK CİNSEL SUÇLARDAN MAĞDUR OLDU 

Konuşmasını sürdüren Aslan, “İstatistiklere göre, 2023 yılında 25 bin 685 çocuk cinsel suç mağduru olarak kaydedilmiş, 2022 yılında ise bu sayı 31 bin 890 olarak kayıtlara geçmiştir. 2021 yılında ise cinsel suç mağduru olan çocuk sayısı 27 bin 739'du. Yani son üç yılda toplam 85 bin 314 çocuk cinsel suçlardan mağdur olduğu iddiasıyla güvenlik birimlerine getirilmiştir. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde başsavcılıklar tarafından çocukların cinsel istismarına ilişkin açılan dosya sayısı 2015 ile 2023 yılları arasında yaklaşık iki katına çıkmıştır. 2023 yılında yürütülen 66 binden fazla soruşturmanın her birinde en az bir çocuk mağdur olarak yer almıştır. Tuz bitti kara göründü… daha kaç evladımızı kurban vereceğiz. Saray buradan çok uzak değil ama Sesimiz ne zaman ulaşır hükümete? Son yıllarda kaç çocuk istismarı vakası yaşanmıştır ve yıllara, şehirlere göre dağılımı nasıldır?  Son yıllarda çocuk istismarı başta olmak üzere çocuğa yönelik şiddet dolayısıyla hastaneye başvuran 18 yaş altı kişi sayısı kaçtır?  Kaç çocuk gebelik dolayısıyla sağlık birimlerine başvurmuştur? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının müdahil olduğu dava sayısı nedir? Bakanlık tarafından cinsel istismar mağduru çocuk ve ailelere hangi destekler verilmektedir? Bakanlık tarafından cinsel istismarı önlemek amacıyla hangi çalışmalar yapılmaktadır? Çocuk istismarı faillerine yönelik “iyi hal indirimi” kararının benzer davalarda emsal oluşturmaması için bir önlem alınmış mıdır? Çocuk istismarı ve cinsel saldırı sonrası bakanlık korunması altında olan kaç çocuk bulunmaktadır? Sorularına cevap bekliyoruz” dedi. 

KAYBOLAN ÇOCUKLARIMIZ KAYBOLAN YOK OLAN YARINLARIMIZDIR

Kaybolan çocuklarla ilgili de konuşan Saadet Partisi Çorlu ilçe kadın Kolları Başkanı Hatice Aslan, “Bu ülkede her yıl yüzlerce çocuk kayboluyor. Bunlardan bir kısmı istismara uğramakta veya cinsel sömürüye maruz kalmakta. Kaybolan çocukların büyük çoğunluğu, yeterli koruma önlemleri olmadığından ya da yasaların etkin şekilde uygulanmamasın kaynaklanmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2008-2016 arasında 104 bin 531 çocuğumuz kaybolmuş. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi her ne kadar yalanlasa da bu verilere göre yılda ortalama 10 bin, günde ise 32 çocuğun kaybolduğu anlamına geliyor. Belki de bu sayı çok daha artmış durumda fakat bilemiyoruz. Çünkü resmi veriler yeterli değil. TÜİK, kaybolan çocuk verilerinin tamamını açıklamıyor. Tamamını diyorum çünkü kaybolup bulunan çocukların verilerini gelen tepkiler üzerine geçtiğimiz ekim ayında bizlerle paylaştı. Son verilere göre sadece 2023 yılında 15 bin 716 çocuk kaybolmuş ve bulunmuş. Son 8 yılda kaybolup bulunan çocuklarımızın toplam sayısı ise yaklaşık 126 bin, peki, ya kaybolup bulunamayan çocuklarımız… O çocuklarımızın bir veri değeri bile yok mu sizin gözünüzde?.. Onların acılı aileleri gözü yaşlı bir bilinmezi beklerken siz yetkililer neyi bekliyorsunuz?” dedi. 

İMDAT ŞAHİN