Çocuk Hakları Gününde Vakitçi'den Açıklama
Çorlu Güncel

Çocuk Hakları Gününde Vakitçi'den Açıklama

  • 20 Kasım 2024

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Cansuyu Derneği Tekirdağ il Başkanı Murat Vakitçi açıklama yaptı.



Çocuklarımızın yaşamları hiçe sayılıyor. Milyonlarca çocuk  çok basit temel haklar ve ihtiyaçlara ulaşmadan hayata veda ediyor” diyen Cansuyu Derneği Tekirdağ İl Başkanı Murat Vakitçi, “Dünya Çocuk Hakları Gününün, ilk olarak 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. “20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Çocuk Hakları Günü sözleşmesi, çocukların sağlığı, eğitimi, korunması, katılımı ve diğer birçok alanı kapsayan çocuk haklarını belirler. Çocukların yaşam hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, oyun ve eğlence hakkı gibi bir dizi temel hakkı içerir. Ayrıca, çocukları cinsel, ekonomik sömürüden, şiddetten ve ihmal edilmesinden koruma amacını taşır” dedi. 
Açıklamasını sürdüren Murat Vakitçi, “TÜİK' in "İstatistiklerle Çocuk, 2023" araştırmasının Türkiye'deki çocukların durumunu gözler önüne seriyor. Açıklanan veriler, yıllar içinde derinleşen yoksullukla beraber çocuk işçi sayısında da artış yaşandığını ortaya koydu. Açıklanan verilere göre, 2023 yılında 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 22,1 oldu. Bu oran 2022'de yüzde 18,7 seviyesindeydi. 2021 yılında 520 bin çocuk çalışıyorken bu sayı 2022 yılında 619 bine çıkmış durumdadır. Yani, bir yılda 15-17 yaş arasında çalışan çocuk sayısı 101 bin artmış durumdadır. Çocuk işçiliğinin en önemli nedenlerinden birisi yoksulluktur. Bu çocuklar okullarını bırakmak zorunda kalmakta, eğitim alamamaktadırlar. Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği Dünya Çocuk Hakları Günü her ne kadar kulağa hoş gelse de bugün maalesef her yıl 5 milyon çocuğun 5 yaşını doldurmadan öldüğünü biliyoruz. En yakın ve en can alıcı gündemimiz olan Gazze'de 1 yıl içerisinde öldürülen çocuk sayısı 18 bine yakın!  Doğu Türkistan'daki çocukların akıbetini bilmiyoruz! Bu ölümlerin duracağına ilişkin somut adım atılmış değil. Ayrıca ülkemizde, artık yargılanma sürecinin başladığı Yenidoğan Çetesi vakasındaki daha dünyaya gözlerini açamadan üç kuruş dünya menfaati için hayattan koparılan çocuklarımız var. Ha Gazze'de, ha Doğu Türkistan'da, ha Arakan'da katledilen çocuk ha Türkiye'de yenidoğan çetesinin öldürdüğü çocuk. Bütün çocuklar aynı masumlukta, bütün caniler aynı zalimliktedir. Bunun kamuoyunda böyle anlaşılması ve bilinmesini isteriz” dedi. 
“Dünya genelinde çocukların hakları geçmişe oranla iyileşmesine rağmen ülke ve bölgeler arasında ciddi uçurumlar vardır” diyen Murat Vakitçi, “UNICEF'in verdiği rakamlara göre halen her yıl 5 milyon çocuk 5 yaşını doldurmadan yaşamını yitirmekte, bu ölümlerin birçoğu ise maalesef temiz suya ve hijyen koşullarına ulaşamamaktan kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan, savaşlardan en çok çocuklar etkileniyor! Savaşta ailesini, yakınlarını kaybeden çocukların yaşadığı travma bir ömür hafızalarda kalmakta, aynı zamanda da yeni dramlara, yeni trajedilere vesile olmaktadır. Günümüzde 250 milyon çocuk okula gitmiyor! Dünya genelinde okula gitme oranı yükselmesine rağmen hala 250 milyon çocuğun okula gitmediğini biliyoruz. 2021 yılında çocuk işçi sayısının 160 milyona ulaşmış olduğu açıklanmıştır. Şunu unutmayalım ki, çocuksuz ev meyvesiz ağaca benzer! Çocuk, dünyanın en büyük mutluluğudur. Ve çocuklar bugünün yarını, yarının da umududur. Umutlarımızı sondürneyin, söndürtmeyin” ifadelerini kullandı.