19 Ekim Muhtarlar Günü Kutlandı
Çorlu Güncel

19 Ekim Muhtarlar Günü Kutlandı

  • 21 Ekim 2024

19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Atatürk Meydanı’nda tören düzenlenerek muhtarlar günü kutlandı.

Çorlu’da 19 Ekim Muhtarlar Günü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Çorlu Muhtarlar Derneği adına Atatürk Anıtı’na Dernek Başkanı Ahmet Arcan tarafından çelenk bırakıldı. Çelengin ardından tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törene Çorlu Kaymakamı Murat Eren, CHP Tekirdağ Milletvekilleri Nurten Yontar, İlhami Özcan Aygun, Deva Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı.  Çorlu Muhtarlar Dernek Başkanı Ahmet Arcan törende bir konuşma yaptı. Ahmet Arcan muhtarlıkların öneminden söz ederek muhtarlık teşkilatının 19 Ekim 1829 yılında kurulduğunu belirtti. 

MUHTARLIK TEŞKİLATI 19 EKİM 1829 YILINDA KURULDU 

Muhtarlık teşkilatı Osmanlı döneminde 19 Ekim 1829 yılında kurulmuştur. Bu önemli tarihin yıl dönümü 19 Ekim 2015 tarihli genelgeyle muhtarlar günü ilan edilmiştir. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize şükranlarımızı sunarız. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan teşkilatlarımızda olan muhtarlıklarımız, her köşesi cennetten bir parça olan güzel vatanımızda önemli bir kurumsal görevi icra ediyor. Muhtarlarımız bir yandan mahalle ve köy sakinlerinin bir yandan da katılımcı demokrasi ilkesine hizmet ediyor. Daha anlaşılır bir ifadeyle devlet kurumlarımız ile vatandaşlarımız arasında köprü vazifesi görüyor. Demokrasimizin ayrılmaz bir parçası olan muhtarlık teşkilatımız gücünü Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarından alan siyasallaşmamış müesseselerden biridir. Her ne kadar muhtarlıklarımızın çalışma saatleri mevzuat ile belirlenmiş ise de, kapıları yılın 365 günü 24 saat boyunca açık olan kurumdur” dedi. 

MUHTARLIKLAR DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR

Konuşmasını sürdüren Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Arcan, “ Teşkilatımız gücünü Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarından alan siyasallaşmamış müesseselerden biridir. Türkiye genelinde 32 bin 264 mahalle, 18 bin 252 köy olmak üzere toplam 50 bin 516 muhtarlık bulunmaktadır. Şehrimizin resmi nüfusu 300 bin gayri resmi nüfusu 500 bin, 40 bin nüfuslu mahallelerimiz bulunmaktadır. Biz işi ekonomik getirisi için değil halkımıza her konuda rehber ve sorunlarını çözümünde aracı olmak için gönüllü olarak yedi gün yirmi dört saat çalışan insanlarız. Muhtar azalar ve mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek belediye ve diğer kamu kurum kuruluşlar ilişkileri yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek diğer kurumlara işbirliği yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla yükümlüdür. Vatandaş için muhtar yeri geldiğinde bir avukat psikolog ve aile büyüğüdür. Muhtar bizim her şeyimizdir. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muhtarlıklarımız demokrasinin temel taşıdır” dedi. 

PROTOKOL ÜYELERİ MUHTARLARIN GÜNÜNÜ KUTLADI

Çorlu Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törene katılan Çorlu Kaymakamı Murat Eren, milletvekilleri ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt muhtarların gününü kutlayarak tek tek tebrik etti. 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle düzenlenen tören konuşmaların ardından sona erdi.

İMDAT ŞAHİN