2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın başlamasıyla birlikte Eğitim İş Tekirdağ 2 Nolu Şube Başkanı Halli Mahmut Er eğitimde yaşanan sorunlara değindi. Er, Çorlu’da eğitimde sorunlar derinleşiyor, diyerek yeni eğitim öğretim yılının zorlu başladığını ifade etti.
Çorlu’da 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlarken, Çorlu’daki eğitim sorunları bir kez daha gündeme geldi. Devlet okullarının yetersiz kalması, özel okulların artışı, sınıf mevcutlarının fazlalığı ve öğretmen eksiklikleri, eğitimde ciddi aksaklıklara yol açıyor diyen Eğitim-İş Tekirdağ 2 Nolu Şube Başkanı Halil Mahmut Er önemli açıklamalarda bulundu. Sorunların biran önce çözülmesini isteyen Mahmut Er yetkililerin adım atmasını istedi.
"ÇORLU’DA HER YIL 1,5 OKULA İHTİYAÇ VAR"
Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla bir açıklama yapan Halil Mahmut Er, “Çorlu, sürekli göç almasıyla bilinen bir ilçe olarak eğitim altyapısında büyük zorluklarla karşı karşıya. ilçedeki okul yapım projelerinin yetersiz kaldığını belirtti: "Normal şartlarda her yıl ortalama 1,5 okul ihtiyacı olan ilçemizde, geciken inşaat çalışmaları ve yıkılan okulların yerine yenilerinin yapılamaması derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltmamaktadır. Bu durum, kalabalık sınıfların önünü açmaktadır" dedi.
ÖZEL OKULLARIN SAYISI DEVLET OKULLARINI GEÇTİ
Çorlu’da özel okulların sayısının devlet okullarını geçtiğini belirten Eğitim İş Tekirdağ 2 Nolu Şube Başkanı Halil Mahmut Er, “Çorlu’daki mevcut devlet okulu sayısının 64 olmasına rağmen; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde özel okul sayısı ( kurs, rehabilitasyon merkezi vb. hariç) 72 özel okulun bulunması dikkat çekiyor. Devlet okullarında yaşanan bu eksiklik, özel okullara olan talebi artırmış durumda” ifadelerine yer verdi.
"ÖĞRETMEN EKSİKLİĞİ CİDDİ BİR SORUN"
“Çorlu'da yaklaşık 3.100 öğretmenin görev yapmasına rağmen, öğretmen açığı büyümeye devam ediyor” diyen Mahmut Er, "Çorlu’da 300 civarında ücretli öğretmen görevlendirilmiş durumda. Ancak bu öğretmenler kendi branşları dışında derslere giriyor ve ücretlendirme sisteminde adil olmayan uygulamalar yaşanıyor," ifadelerini kullandı. Ayrıca, ilçe genelinde öğretmenevi bulunmadığı için ilçeye atanan öğretmenlerin konaklama sorunları yaşadığına dikkat çekti: "öğretmenevi sorunumuz acilen çözülmelidir" dedi.
"OKUL İNŞAATLARI GECİKİYOR"
Eğitim İş Tekirdağ 2 Nolu Şube Başkanı Halil Mahmut Er, “İnşaatı devam eden birkaç okul olmasına rağmen, özellikle Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi projelerde yaşanan duraksamalar ciddi bir sorun teşkil ediyor. İnşaatı durdurulan okulların tamamlanması için gerekli önlemler alınmalıdır. Şantiye şefi eksikliği gibi nedenlerle eğitim projelerinin aksaması kabul edilemez" dedi.
"TOKİ KONUTLARINDA OKUL YOK"
“TOKİ projeleri kapsamında inşa edilen konutların yerleşim yerlerinde okul bulunmaması, ulaşımda ciddi sıkıntılara yol açıyor” diyen Eğitim İş Tekirdağ 2 Nolu Şube Başkanı Halil Mahmut Er, bu duruma da değinerek, "TOKİ projelerinde yerel yönetimlerle iş birliği yapılması zorunludur. Aksi takdirde öğrencilerin okula erişimi büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor" dedi.
"HİZMETLİ EKSİKLİĞİ VE KARANLIKTA EĞİTİM"
Okullardaki hizmetli açığının İŞKUR tarafından sağlanan geçici çözümlerle giderilmeye çalışıldığı, ancak bu yöntemlerin yeterli olmadığı vurgulayan Mahmut Er, Ayrıca, karanlıkta derse başlama ve bitirme sorununa da dikkat çekti. Er "Yaz saati uygulamasının kaldırılmasıyla öğrenciler karanlıkta derse başlıyor ve yine karanlıkta okuldan çıkıyor. Bu durum acilen çözüme kavuşturulmalıdır." Yeni eğitim öğretim yılına bu sorunlarla başlayan Çorlu’da, yerel yönetimin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortak adımlar atması bekleniyor. Eğitimdeki bu yapısal sorunlar çözülmeden, ilçedeki eğitimin kalitesinin artırılması zor görünüyor. Eğitim camiasında yaşanan tüm sorunlara rağmen 2024-2025 eğitim öğretim yılında da tüm eğitim emekçilerine, öğrenci ve velilerimize kolaylık diliyor, başarılı bir yıl olmasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
İMDAT ŞAHİN