Çorlu Ticaret Borsası Başkanlığı görevini yürüten Yüksel Ertan’ın hayatını kaybetmesinden sonra Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Özer Cin ve yönetim kurulu basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çiftçilerin temsilcisi olan Başkan Özer Cin, Çiftçilerin batma noktasında olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz günlerde yeni yönetimi belirleyen Çorlu Ticaret Borsası basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelerek yönetim kurulunu tanıttı. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Cin yönetim kurulunu tanıttıktan sonra basın mensuplarının sorularına cevap verdi. Buğday fiyatları ve çiftçilerin durumuyla ilgili konuşan Özer Cin, çiftçilerin batma noktasında olduğunu belirtti. Çiftçilikte yaş ortalamasının 58 olduğunu belirten Cin, kendi çocuklarının çiftçilik yapmak istemediğini ifade etti. Devletin verdiği desteklemelerin bugün cep harçlığı gibi olduğunu ve bir ton mazot bile alamadıklarının altını çizen Başkan Cin, buğday fiyatlarının en az 14-15 lira ve üzeri olması gerektiğini vurguladı.
Uzun yıllar Çorlu Ticaret Borsası Başkanlığı görevini yürüten Yüksel Ertan’ın hayatını kaybetmesi üzerine Ticaret Borsası yeni başkanını ve yönetim kurulunu belirledi. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Özer Cin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına Aydoğan Eren, Ekrem Akalın, Sayman Üye Mehmet Ali Yavuz, Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç Taş, Meclis Başkanı Mehmet Yavuz Akın, Meclis Başkan Yardımcıları Kaan Yılmaz ve Hüseyin Çetiner seçildi.
“YÜKSEL ERTAN’IN VEFATI KURUMUMUZU VE CAMİAMIZI DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR”
Basın toplantısında konuşan Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Cin, “Borsamızı uzun yıllardır başarıyla ileriye doğru taşıyan, Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Yüksel Ertan’ın ani vefatı gerek kurumumuzu gerek camiamızı derinden üzmüştür. Birlik ve beraberlik içinde Yönetim Kurulu Başkan seçimlerimiz tamamlanmıştır. Oy birliğiyle Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı devralmış bulunmaktayım. Yönetim Kurulu'nun şahsımı göreve layık görmeleri hususunda teşekkürlerimi bir borç bilirim. Eskiden olduğu gibi hedef her zaman kurumun daha iyiye taşınması bütünlüğün bozulmadan merhum başkanımızın hedeflerinin de doğrultusunda yeni projelerle üst üste tuğlaları sağlam şekilde dizerek kaldığımız yerden Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuzla önde gelen borsalardan olmaya çiftçimizin, tüccarımızın, sanayicimizin yanında olup dayanışmayla çok çalışmayla en iyi şekilde yolumuza devam edeceğimizin bilinmesini isteriz” dedi.
“ÇİFTÇİLER BATARKEN, TÜCCARDA BATIYOR, FABRİKATÖRDE BATIYOR”
Çiftçilerin durumuyla ilgili sorulan soruya cevap veren Özer Cin, “Şuan Çiftçiler batma noktasında, bu fiyatlar geçen yılın fiyatlarına göre enflasyonun da göz önünde bulundurursak çok düşüğünde kaldı. Biz batarken tüccarda batıyor, fabrikatörde batıyor, ucuz ekmek yedireceğim diye neredeyse üretimi kapatacağız. Gübre fiyatları arttı, mazot fiyatları arttı, hani destek alıyoruz çiftçiler olarak almıyoruz demiyoruz. Destekler emin olun bugün cep harçlığı gibi kaldı. birşeye faydası yok. Belki desteklemeseler daha iyi. Şu anda buğday fiyatları 14-15 lira seviyesinde veya daha yukarı olması gerekiyor. 9 lira ne demek, 555 kilo buğday şu anda maliyete gidiyor, işçi parası çiftçinin parası yok bunda. Hani bu fiyatlarla üretim yapmak imkansız. Bu fiyatlarla ticarette yapmak imkansız şu anda. Kamyon tutuyorsun mazotu var, yüklemek için adamın yevmiyesi var. Belki birçok tüccar arkadaş hamal kadar para kazanmıyor. Madem öyle adam gibi destekleme yapacaklar. Ucuza buğday alacaklar yine, desteklemeleri yüksek tutmaları gerekiyor. Emin olun verilen desteklemeler bir ton mazot almıyor. Bir ton gübre alamıyoruz. Devlet destekleme yapıyor, yok öyle bir destekleme bizim elimize geçmiyor yani tarım sektörü olarak” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZ ÇİFTÇİLİK YAPMAK İSTEMİYOR, ÇİFTÇİLERİN YAŞ ORTALAMASI 58’E YÜKSELDİ”
“Benim çocuklarım çiftçilik yapmak istemiyor, bende iki tane var, abimde 3 çocuk var, 5 çocuğun bir tanesi çiftçilik yapmak için meyillenmiyor. Şu anda çiftçilik yaş ortalaması kaç biliyor musunuz 58. 58 yaşındaki adam çiftçilik yapmaya çalışıyor” diyen Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Özer Cin, “Babam 50 yaşında iken işi bize devir etti. Tarlayı da traktörü de devir etti. Çiftçiliği bırakan hayvancılığı bırakan bir daha çiftçiliğe hayvancılığa dönmüyor. Çünkü hayvancılıkta çiftçilikte 7 gün 24 saattir, her gün tarlanın başına gidersin belki her gün çalışmazsın ama tavına bakarsın, durumuna bakarsın, gübreye mi ihtiyacı var, suya mı ihtiyacı var, ha su Allah’tan geliyor. Bizde sulama yok maalesef. Köylerde hayvan kalmadı ve hiçbirimizin çocuğu çiftçilik yapmaya meyil etmiyor. Çiftçilikte yaş ortalaması 58 ne demek, adam artık emekli olmuş işi bitmiş, çiftçilik zordur, bir gübre 50 kilo ağır kaldırım ağır indireceksin, 60 yaşındaki adam o çuvalı nasıl kaldırsın. Köylere gidin bugün kahvelerde hep 50-70 yaş arası insanlar var” dedi.
İMDAT ŞAHİN