Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği (TOBDESDER) 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü sebebiyle Atatürk Meydanı’nda tören düzenledi.
Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney bir konuşma yaptı. Dernek Başkanı Aysel Ergüney yaptığı konuşmada, “Otizmin sadece farkında değil yanında olduğunuz için hepinize teşekkür ediyoruz. Yanında olmak ne anlama gelir? Özel gereksinimli bireylerin farklı davranışlarını yadırgamamak, dışlamamak. Hayatın farklı renkleri gibi onları olduğu gibi kabul etmek ve onlarla bütünleşmek” dedi.
OTİZMLİ BİREYLER HAYATIN HER DÖNEMİNDE DESTEĞE İHTİYAÇ DUYAR
Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney yaptığı konuşmada: “2019 yılında kurulan Derneğimiz, kuruluş amaçlarına uygun olarak ailelerle birlikte tespit ettiğimiz sorunlarımız konusunda elimizden geldiğince projeler üreterek hayata geçirme uğraşı veriyor. Çorlu Kaymakamlığının destekleriyle, Trakya Üniversitesi ve Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile üç yıldır “öğretmenlere özel gereksinimli öğrenciler için farkındalık “ eğitimi organize ediyoruz. 2022 yılında her 44 çocuktan birisi otizm tanısı alırken günümüzde 36 çocukta bire yükseldi. Otizmli Bireyler hayatın her döneminde desteklenmeye ihtiyaç duyarlar. Derneğimiz, Eker Süt Ürünleri ve Tohum Otizm Vakfı rehberliğindeki Türkiye Otizm İstihdam Komisyonunun üyelerinden birisi oldu. Destekli istihdam konusunda proje geliştirip, iş yerlerini ziyaret etmeye başladık. Ülkemizdeki umut verici çalışmalar var. Eker, Bayer, Kuzey Marmara Otoyolu, Vestel gibi firmalar “iş koçu “desteği ile otizmli bireyler istihdam ediyorlar” dedi.
ÖZEL BİREYLER OLARAK YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLERİMİZ VAR
Otizmli Ufuk Akten yaptığı konuşmada; “özel bireyler olarak, gürültüsü olmayan kentler, spor salonları yüzme havuzları, ayda 36 saat özel eğitim desteği, İş imkânları, Engelsiz yaşam merkezi, mola evleri istiyoruz” dedi. Otizmli çocuk babası dernek kurucu üyesi Dr. Ömer Faruk Apaydın “Biz otizmli ve özel gereksinimli aileleri anlamak isterseniz, pandemi döneminde evlere kapalı kaldığınız, hiçbir sosyal hayatınızın olmadığı dönemi düşünün yeter. Bizler, toplumdan merkezi ve yerel yönetimlerden “sorunlarınız neler, nasıl yardımcı olabiliriz?” yaklaşımını bekliyoruz” dedi.