MESS toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabuluculuk dönemi başladı. Atatürk Meydanı’nda açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar yaptığı konuşmada, grev hakkımızı gerektiğinde kullanacağız diyerek MESS işverenlerine seslendi.
28 Eylül tarihinde başlayan MESS görüşmeleri sonucu 5 toplantı yapıldı. Toplantı sonrası anlaşma sağlanamadı, süreç arabuluculukla devam edecek. Birleşik Metal İş Sendikası hem işyerlerini gezerek üyelerini bilgilendirirken hemde meydanlarda süreçle ilgili basın açıklaması yapıyor. Bu kapsamda Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar süreçle ilgili bilgiler verdi.
5 GÖRÜŞME SONUCUNDA UYUŞMAZLIK TUTANAĞI TUTULDU, ARABULUCULUK SÜRECİ BAŞLADI
MESS görüşmeleriyle ilgili konuşan Genel Başkan Özkan Atar, “Bizler başta işveren sendikası Mess üyesi işyerlerinde çalışan metal işçisi üyelerimiz başta olmak üzere tüm bölgedeki işyerlerimiz dayanışma ve mücadele birlikteliği ile ekmek ve hak mücadelemizi sürdürüyoruz. 28 Eylül tarihinde başlayan Toplu Sözleşme Müzakerelerinde hepinizin bildiği gibi 5 görüşme gerçekleştirdik son olarakta Kasım Ayı’nın sonu itibariyle de uyuşmazlık raporu tutularak bu dönem zarfında yapılan görüşmeler sona erdi. Bu görüşmelerde bütün 2 yıllık dönem boyunca vermiş olduğumuz emeğin karşılığı dökmüş olduğumuz alın terinin karşılığında insan onuruna yakışacak bir yaşam standardımıza kavuşabileceğimiz, alın terimizin karşılığımızın karşılığında beklediğimiz ücret sosyal haklar ve çalışma koşulları çerçevesinde MESS işveren örgütü bize yüzde 35’lik sefalettik ücretini dayattı. Onu alın başınıza çalın diyoruz, biz ona ihtiyacımız yok diyoruz buradan. Bunun yanı sıra bizim taleplerimize haklı taleplerimize cevap vermek yerine ikramiyelerimizi sosyal haklarımızı ekonomik haklarımızı kısıtlama, çalışılan güne oranlama ve kazanılmış haklarımızı geriye götürme gibi utanmadan teklifler verdiler. Bir taraftan esnek çalışma adı altında bizleri adeta köle pazarındaki köleler yerine getirmeye heveslerini ortaya koyacak, kazanılmış haklarımızı yok etmeyle ilgili yaklaşımlar öne sürdüler. Biz onlara Toplu Sözleşmeler masasında gereken cevabı verdik ama burada Çorlu meydanında herkesin huzurunda sizlerin gür sesiyle de o cevabı vermek istiyoruz. Soruyorum kazanılmış haklarımızın geri götürülmesine izin verecek miyiz? Kazanılmış hakkımızı bir toplu iğne başı kadar elimizden alınmasına izin vermeyiz” dedi.
HAYAT PAHALIĞI YÜZDE 100’LERİN ÜZERİNE ÇIKTI, GERÇEK BİR YOKSULLUKLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Konuşmasını sürdüren Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, “Son iki yıl içerisinde enflasyonu düşürme programı, faiz sebep enflasyon sonuç diye 2021 yılının sonunda bir program ortaya konuldu, hatırlayın o dönemde enflasyon yüzde 16-17 civarındaydı, faizlerde yüzde 15-16 civarındaydı. Döviz eurosu 7-8 lira seviyelerindeydi. Şimdi faizi düşüreceğiz enflasyonu da düşüreceğiz alım gücünü de artıracağız ülkede refahı artıracağız diye ortaya koydukları program bizim bir dönem önce Toplu İş Sözleşmemiz daha biter bitmez öyle bir sonuç ortaya çıkardı ki enflasyon aradan 3 ay geçtiğinde 2022 yılının Nisanında Tüik’in rakamlarına göre yüzde 85 ama pratikteki hayat pahalılığı neredeyse yüzde 100’leri geçen bir yoksullukla biz karşı karşıya geldik. Faizi düşüreceğiz diye yola çıktılar faiz o gün yüzde 16-17’ydi bugün neredeyse devlet bankaları yüzde 50-55’ler düzeyinde faiz veriyorlar. Bizim hayatımız neredeyse zindana döndü. Bir ev kirası 1000-15000 liraydı, iki sene önce, şu anda 10-15 bin liraya neredeyse ev kirası bulamayacak hale geldik. 10 yıllık 15 yıllık kıdeme sahip kalifiye bir otomobil işçisi kaynak işçisi sanayi işçisi neredeyse aylık net ücreti asgari ücret seviyesine gelmiş. 4 kişilik bir ailenin sırf gıda harcaması açlık sınırı dediğimiz sınır 14 bin liraya gelmiş. 10 yıllık 15 yıllık mesleğine göre kalifiye bir metal işçisi yüzde 27’lik vergi dilimine gelmiş, yılın başı itibariyle almış olduğu maaş yılın sonuna geldiğinde neredeyse yüzde 20 daha aşağıya düşmüş. Yılın başında aldığımız her hangi bir ürünün fiyatı neredeyse iki katından fazla artmış. Emeklilere 7500 lira gibi bir kuru ekmek yese yetmeyecek bir ücret reva görülür hale gelmiş” dedi.
İŞVERENLERİN SERZENİŞİNE BAKMAYIN, İŞVERENLER YÜZDE 200 KAR ELDE ETTİ
“Biz bu duruma düştüğümüzde 2022-2023’ün ilk altı ayını kıyasladığımızda patronların karları yüzde 200 ortalama artış göstermiş” diyen Özkan Atar, “Şimdi siz o patronların ağladığına serzenişte bulunduğuna hiç bakmayın, biz fabrikalardan biliyoruz, biz bu fabrikaları o pandemi döneminde metal işçileri olarak sizler canınızı dişinize taktınız, yeri geldi canımızı verdik o fabrikaların bacalarını tüttürdük, çarklarını döndürdük, patronlar kasalarını doldurdu. Hükümetler gemisini yüzdürdü kaptan oldu, metal işçisini açlık ve sefalete karşı karşıya bıraktılar. Değerli kardeşlerim bu bizim kaderimiz değil, biz üretiyoruz, biz bu fabrikaların çarklarını döndürüyoruz bu ülkenin ekonomisini sırtlanmışız. Bu sektörlerin demir çeliğin otomotivin, beyaz eşya sektörlerinin bu ülkenin rekor düzeyde ihracat şampiyonları yapmışız. Toplu sözleşmede oturmuşuz hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.
ARABULUCULUKTAN HER HANGİ BİR SONUÇ ÇIKACAĞINI ÜMİT ETMİYORUZ
Arabuluculuk görüşmelerinden her hangi bir sonucun çıkmayacağının altını çizen Özkan Atar, “Buradan biz MESS’in patronlarına söylüyoruz Birleşik Metal İş Sendikası 70 yıllık mücadele tarihiyle talep ettiği ücretleri söke söke alacaktır. Bize bu dayatmalarda bulunduktan itibaren MESS’e bağlı işyerlerinde her Cuma vardiyalarda birer saat olmak üzere haftada 3 saat üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz. İş bırakma eylemleri gerçekleştiriyoruz. 11 haftada topladığımız da neredeyse 4 güne varan fiili grevler ortaya koyduk. Biz bu eylemleri onların aklını başına almaları için gerçekleştiriyoruz. Baştan bizi tehdit ettiler, yasa dışı grev yapıyorsunuz dediler. Ama şunu hepinizin huzurunda söylüyorum bizim haklı ve meşru taleplerimiz doğrultusunda anayasadan aldığımız güçle üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz. Bir tane üyemizin bile burnunu kanatmaya kalkarsanız o fabrikaları size zindan ederiz. Şimdi yarın Ankara’da bakanlıkta resmi görüşmelerimizi yapacağız, ve ayrıca resmi arabulucu toplantısını da gerçekleştireceğiz. Arabuluculuk toplantısından her hangi bir sonuç çıkacağını ümit etmiyoruz. O sadece resmi prosüdür olarak tamamlanması gerekiyor. Biz eylemlerimizi de daha önceki birer saat iş bırakma eylemlerimizi haftada ikişer saate çıkardık vardiyalarda. Bütün fabrikalarda bunu hayata geçiriyoruz” dedi.
BİZİM AMACIMIZ, ÜYELERİMİZİN YÜZÜNÜN GÜLECEĞİ TOPLU SÖZLEŞMEYİ MASADA BİTİRMEK, AMA İŞVERENLER YAKLAŞMAZSA GREV PANKARTLARINI KAPILARINA ASARIZ
“Bu toplu sözleşme 150 bine yakın metal işçisini kapsamayan bir toplu sözleşmedir. Biz 34 işletmede yaklaşık 15 bine yakın üyemizle birlikte bu mücadelenin bayraktarlığını ve öncülüğünü yapıyoruz ben buradan bütün metal işçilerine seslenmek istiyorum” diyen Özkan Atar Bu mücadele de herkes omuz omuza dayanışma ve güç birliği içerisinde hareket etmek zorundadır. Biz bu güne kadar yaklaşık 40 saate yakın eylem gerçekleştirmişsek 40 dakikada birilerinin eylem yapmasını bekliyoruz. Bu mücadele kazanacaksak hep beraber kazanacağız. Siz kaybederseniz bizim kaybetmeye niyetimiz yok. Dayanışma yapılırsa ekmeğimiz büyür. Tüm bölgelerde bu eylemlerimi genişleteceğiz, mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz. Arabuluculuk görüşmesinden sonra resmi raporunda Ocak ayında geleceğini öngörüyoruz. Arabuluculuk raporu elimize geldiği zaman Bu yoksulluk koşullarda Birleşik Metal İş Sendikasını hiçbir güç tutamaz. Rapor bize geldikten altı iş günü içerisinde uygun stratejik fabrikalar belirlenerek grev uygulama kararlarımızı hayata geçirebiliriz arkadaşlar. Amacımız masa başında huzurlu bir şekilde adil bir toplu iş sözleşmesi yapmak istiyoruz. Üyelerimizin gönül rahatlığıyla kabul edebileceği yüzlerinin gülebileceği bir anlaşmayı masa başında yapmak istiyoruz. Biz niyetimizi ortaya koyuyoruz. Patronlar buna yanaşmayıp ta bizim diğer yüzümüzü de görmek istiyorlarsa daha önce onlara gösterdik. Grev pankartlarını onların kapılarına asmak bizim için onurdur şereftir. Bunu herkesin böyle bilmesini istiyorum. Grev yasaklarına boyun eğmeyeceğimizi buradan haykırmak istiyoruz, biz boyun eğmeyiz. Grev hakkımızı gerektiğinde kullanacağız. Ekmek hak ve çocuklarımızın geleceği için grev de dahil olmak her türlü mücadeleye hazır mıyız, hazırız. Kazanan metal işçileri olacak” ifadelerini kullandı.
İMDAT ŞAHİN