Çiftçiye Erken Emeklilik Yasa Teklifi Reddedildi
Çorlu Güncel

Çiftçiye Erken Emeklilik Yasa Teklifi Reddedildi

  • 27 Kasım 2023

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un çiftçi ve esnafın daha kolay emekli olabilmeleri amacıyla emeklilik prim gün sayılarını 9 binden 7 bin 200'e düşüren yasa teklifi, AK Parti ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedildi.

İlhami Özcan Aygun, tarlada çalışmak zorunda olan emekli çiftçilere 5 bin lira ikramiye verilmesi için yaptıkları girişimlerin olumlu sonuçlandığını, ancak bunun yetmediğini, tüm çalışan emeklilere aynı hakkın verilmesi gerektiğini söyledi. CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. Aygun, esnaf ve çiftçinin emeklilik koşullarının zor olduğunu, artan kira, elektrik ücretleri ve maliyet krizinin Kovid 19 Pandemisi sonrasında ağırlaştığını ifade etti. Çiftçilerin toprağını terk ettiğini kaydeden Aygun, “2002 yılında 2 milyon 588 bin 666 olan çiftçi sayısı 2022'ye geldiğimizde 2 milyon 176 bin 551'e, bu yıl ise 2 milyon 130 bine düşmüştür. OECD ülkeleri içerisinde en yüksek gıda enflasyonuna sahip Türkiye için büyük bir risk oluşturmaktadır” dedi.

“BAĞ-KUR PRİMİNİ ÖDEYEMİYORLAR”

Çıkmaza giren çiftçinin BAĞ-KUR primini ödeyemez hâle geldiğini anlatan Aygun, “Yaklaşık olarak 1 milyon esnaf ve sanatkâra erken emeklilik imkânı sunmak istedik. Cumhur İttifakı geçit vermedi, teklifimizi maalesef reddettiler” dedi. Aygun, çiftçiler için özel bir teşvik programı uygulanarak, emeklilik için gereken prim gün sayılarının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesi gerektiğini vurguladı. 2016 yılında 717 bin 876 kişi tarım BAĞ-KUR'luyken 2020 yılına bu oranın yüzde 23,79 oranında azalarak 547 bin 75 sigortalıya düştüğünü, 2020-2021 yıllarında da 171 bin 747 çiftçinin primini hiçbir şekilde ödeyemediğini aktaran Aygun, “Getirdiğimiz teklif ile emeklilik ödemesi için gereken prim sayısı 9 binden 7 bin 200 güne düşürülmektedir. Emeklilik hakları açısından işçilerle eşitlenmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca çetin doğa koşulları ile mücadele eden, daha sonra ürünü boşa çıkan çiftçimize yıpranma payı da vererek, onları rahatlatalım.” diye konuştu.

EMEKLİLİK İKRAMİYESİ

Emekli iken çalışan çiftçilere 5 bin lira emekli ikramiyesi verilmesi gerektiğini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde dile getiren Aygun, “55-60 yaş arasındaki çiftçiler mecburen çalışıyorlar. 7 bin 500 lira emekli maaşı ile yaşayamazlar. Bunlara 5 bin lira emekli ikramiyesi vermek gerekir” diye tepki gösterdi. Aygun, bu talebinin sonuç verdiğini belirterek, “Duyduk ki Aralık ayında bir Tebliğ ile çalışan çiftçilere 5 bin lira ikramiye ödeyecekler. Ancak bu da yetmez. Tüm çalışan emeklilere ikramiye ödenmelidir. 60-70 yaş aralığındaki emeklilerimiz ilerlemiş yaşlarına rağmen 7 bin 500 lira tutarındaki emekli maaşlarıyla geçinemediği için mecburen çalışmak zorunda kalıyor. En küçük evin kirası olmuş 12 bin lira. Emeklileri bu ağır koşullarda yaşamaya mahkûm edip, çok düşük maaşlarla geçinmeye zorluyoruz. 5 bin liralık ikramiyenin verilmemesi ise çok büyük insafsızlıktır” dedi. 

“ESNAFI RAHATLATIN”

Aygun, konuşmasının son bölümünde de esnafın artan sıkıntılarına dikkat çekti. Birçok bürokratın farklı yerlerden iki-üç maaş aldığını, vatandaşın ise derin yoksullukla mücadele ettiğini vurgulayan Aygun, “Pazar yerlerine akşam saatlerinde gidip çürük çarık sebze-meyve alan vatandaşlarımıza insan gibi yaşama koşullarını hep beraber sağlayalım. Seçim meydanlarında bas bas bağırdınız. Hani esnafın emeklilik primi 7 bin 200 güne düşecekti?” diye sordu.

HABER MERKEZİ