Mimarlar Odası Çorlu Temsilciği düzenlediği basın açıklamasında Trakya İmece Düşünce ve Araştırma Derneği’yle birlikte yaptığı çalışmayı anlattı.
TMMOB Mimarlar Odası Çorlu Temsilciliği Başkanı Yurdanur Özsoy yaptığı açıklamada, deprem gerçeğine işaret ederek, neler yapılabileceğini sıraladı. Trakya İmece Düşünce ve Araştırma Derneği ile birlikte yaptıkları projeye değinen Yurdanur Özsoy ülkenin her bir ferdinin uygulaması gereken adımları sıraladı. Basın toplantısında Trakya İmece Düşünce ve Araştırma Derneği Başkanı Kemal Kavut’ta kısa bir konuşma yaptı.
TOPLUM OLARAK AFET BİLİNCİ OLUŞTURULMALIDIR
TMMOB Mimarlar Odası Çorlu Temsilciliği Başkanı Yurdanur Özsoy, “Türkiye deprem kuşakları üzerinde bulunan bir coğrafyada yer almaktadır. Deprem beklenmeyen bir zamanda meydana gelen, bireysel, toplumsal zararlara yol açan; can ve mal kayıplarının yaşanabildiği doğa olayıdır. Ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan Kahramanmaraş depremi bizlere depreme hazırlıklı olmadığımızı, gerekli önlemleri uygulama noktasında başarısız olduğumuzu göstermiştir. 1999 depreminden sonra kurum ve kuruluşlarda, bireylerde deprem bilinci oluşturulamadığı görülmektedir. Deprem’e dirençli kentlerin oluşturulması için kurumlar tarafından gerekli adımlar atılmamıştır. Bilinçsiz yer seçimleri ile birlikte bilimden uzak bir şekilde oluşturulan imar planları, belediye imar komisyonlarında bulunan siyasetçilerin insafına bırakılarak alınan kararlar, yeterli mimarlık ve mühendislik hizmeti görmemiş yapılar, Kentsel dönüşüm adı altında rant politikalarına, imar aflarına, kurban edilen ülkemizin depremde büyük kayıplar vermesine sebep olmuştur. Afetler karşısında toplum olarak güçlü durabilmemiz için Afet Bilinci oluşturulmalıdır” dedi.
ÖZSOY NELER YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SIRALADI
Konuşmasını sürdüren Yurdanur Özsoy, “Bilincin oluşturulması için; Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlar nezdinde, bu ülkenin her bir ferdi olarak uygulamamız gereken adımlar şunlardır; 1- 2013 yılında Mimarlar odası ve diğer tüm meslek odalarının elinden alınan proje denetim yetkisi geri verilmelidir. Projelerde çift denetim mekanizması tekrardan devrede olmalıdır. 2- Yapı denetim sisteminin daha etkili çalışabilmesi için revize edilmelidir. Rekabeti sağlayacak puanlama ve değerlendirme yöntemleri sisteme eklenmelidir. 3- Tüm kurum ve kuruluşlarda deprem senaryoları hazırlanmalı ve eğitimleri verilmelidir. Halk bu deprem senaryoları konusunda; ilkokul eğitiminden başlayarak bütün yaş kademelerine kadar bilinçlendirilmelidir. 4- Kaliteli ve güvenli beton üretimi için gereken tüm çalışmaların önü açılmalıdır. 5- Mimarlık ve mühendislik mesleğinde daha kaliteli eğitimin önünü açmak amacı ile kontenjanlar azaltılmalı, 250 bin başarı sırası şartı 100 binlere çıkartılmalıdır. 6- Mimar ve mühendislere lisans eğitimi sonrası iki yıl mesleki staj zorunluluğu getirilmelidir. İmza yetkileri tecrübeye bağlı olarak arttırılmalıdır. 7- Kent planlamaları ve imar uygulamaları ranta kurban edilmemelidir. 8- Şantiye şefliği sistemi yeniden ele alınmalı ve havuz sistemi ile resmi makamlarca yapılmalıdır. Şantiye şefi inşaatta tam zamanlı bulunmalıdır, kadrolu olmalıdır, hak ettiği ücreti almalıdır ve ücreti devlet tarafından ödenmelidir. 9- Arsa ve konut gibi gayrimenkul sahipleri daha fazla daire talebi yerine; daha sağlıklı, dayanıklı yaşanabilir konutlar talep etmelidir. 10- İnşaat yapım kalitesinin arttırılması amacıyla inşaat yapım ustalarının Sertifikasyon sistemi kurulmalı ve inşaat uygulama alanında denetlenmelidir. 11- Müteahhitlik belgesi alma şartları yeniden revize edilmeli ve yapı müteahhitlerinin mimar/mühendis olmaması durumunda belli bir yüzde gereği ile ortak olma şartı aranmalıdır. 12- 2022 yılında alınan yapı kullanma izin belgeleriyle birlikte 5 yılda bir yapıların analizi ve kontrolü kurumlar tarafından yapılmasına yönelik karara ek olarak; 2000 yılı öncesi yapılmış binaların envanteri çıkartılarak yapı stokları incelenmelidir” dedi.
MESLEK ÖRGÜTLERİYLE BİRLİKTE ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Trakya İmece Düşünce ve Araştırma Derneği Başkanı Kemal Kavut ise yaptığı konuşmada: “Aklın yolu birdir, İmece Düşünce ve Araştırma Derneği olarak aklın ve bilimin ışığında toplumumuzun geliştirilmesi gereken yönleriyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken de diğer STK’lar ve meslek örgütleriyle de beraber hareket ediyoruz. Bu akşamda bu amaçla yapıldı. Her mesleğin bilimsel kriterleri, standarları vardır, bu standartları en iyi meslek örgütleri yapar. Dolayısıyla meslek erbapların işlerini ideal bir şekilde yapmaları ve topluma kamuya yararlı olacak bir şeklide bu birikimlerini topluma yansıtmaları esastır. Bu akşamdaki toplantı da bu amaçla yapıldı” dedi.
GÖKHAN DUMAN