Çorlu Belediyesi Haziran Ayı Meclis toplantısında yaz ve kış bahçelerini gündeme getiren Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Cüneyt Ergün, bu konuda herkese eşit davranılsın diyerek belediyeyi eleştirdi.
Yaz kış bahçeleri yönetmeliğini eleştiren Çorlu Belediyesi MHP’li meclis üyesi Cüneyt Ergün kafeterya ve çiçekçilere yaz kış bahçesi uygulamasına izin verildiğini belirterek kimi firmalar kafeterya olarak ruhsat alıp satış ofisi yaptıklarını öne sürdü. Yaz kış bahçesi uygulamasıyla dükkan değerlerinin yükseldiğine dikkat çeken Ergün “yönetmelikte dükkanın içinden dükkanın dışı büyük olmayacağı belirtiliyor ama 100 metrelik bir dükkanın 400 metre kışlık bahçesi mevcut bu dükkanın değerine 38 milyon 500 lira değer biçiliyor, belediye başkanı olarak 90 yıl Çorlu’ya hizmet etseniz elde edemeyeceğiniz paralar var burada” dedi.
130 İŞLETMEYE İZİN VERİLMİŞ, İYİ NİYETTEN ÇIKIP AVANTAJA ÇEVİREN DÜKKÂNLAR VAR
Çorlu Belediyesi Meclis toplantısında konuşan MHP’li Cüneyt Ergün, “Yaz ve kış bahçeleriyle ilgili bana gelen cevaplardan birkaç konuya açıklık getirmeyi isterim. 130 tane işletmemiz kış bahçesi için geçici izin belgesi almış Çorlu Belediyesinden, 38 tane işletmenin usulüne uygun olmayan imalatları varmış, ret edilmiş ceza kesilmiş, 130 tane işletmeye izin verilmiş bunlardan da 1 milyon 17 bin lira harç alınmış, belediyenin kasasına para girmiş. Sermaye karşıtı kesinlikle değilim, söylediklerim yanlış anlaşılmasın. Kuaförler bununla ilgili bir talepte bulunmuştu, mecliste sadece Milliyetçi Hareket Partisi kuaförlere de verilsin gerekirse, adil olalım şeklinde bir talebimiz olmuştu. Mecliste uygun görülmemişti. Belediyenin bu konuda hamleleri olmuştu, bu iyi niyetten çıkıp ta bunu avantaja çeviren firmaların olduğunu görüyorum” dedi.
YÖNETMELİK DÜKKANIN İÇİNDEN DIŞI BÜYÜK OLAMAZ DİYOR
Konuşmasını sürdüren Çorlu Belediyesi Meclis Üyesi Cüneyt Ergün, “Dolayısıyla üstünde neden bu kadar duruyorsunuz diye soran olursa, yaz ve kış bahçelerinden elde edilen gelir ile 90 yıl belediye belediye başkanlığı yapsanız kazanamayacağınız paralara ulaşan bazı vatandaşlar var Çorlu’da. İki görsel üzerinden anlatmak istiyorum, müteahhit arkadaşlar var burada, Çorlu’da kupon yerler var. İsimlerini söylemeyeceğim, şahısların ticareti de beni hiç ilgilendirmiyor. Ancak şunu beyan etmek isterim, kafeterya çiçekçi şeklinde bir yer açarsanız, öne doğru çıkma yapabiliyorsunuz. Kaldırımdan çekme mesafesi var, mevzuatımızda diyor ki dükkanın içinden dükkanın dışı büyük olmasın” dedi.
105 METREKARE BİR DÜKKAN 38 MİLYON AMA SATIŞA 400 METREDE DIŞINDAKİ ALANINI KATMIŞ
Örnekler üzerinden sözlerini sürdüren MHP’li Çorlu Belediye Meclis Üyesi Cüneyt Ergün, “Şimdi arkadaşımızın bir tanesi bir kış bahçesi yapmış, dükkanın önünden geçen bir vatandaş kiralık yazısı yazmış görünmüyor. Geride kalmış. Ya esnafımızın tamamını koruyacağız, yada bu uygulamadan vaz geçeceğiz, vatandaşımıza eşit davranacağız. Diğer bir görsel de 105 metrekare bir dükkân 38 milyon 500 bin lira değeri var. Az evvel dedim ya 90 yıl Çorlu’ya hizmet etseniz elde edemeyeceğiniz paralar var burada. Şimdi bu dükkanın metre kare maliyetleri 8 bin lira yapıldığı tarihlerde 5 bin lira hadi 10 bin lira diyelim 20 bin lirada arsa payı koyalım 30 bin liraya metresini mal edelim. Kabataslak bir hesap yapalım bu dükkânın maliyeti 3 milyon lira civarında. Satış fiyatı 38 milyon 500 bin lira sebebi kullanılabilir alanı kış bahçesine çevirirseniz dükkânın 400 metrekare olacak diyor. Şimdi dükkândan büyük kış bahçesi olmaz diyoruz ama diğer köşesinde var. Dükkân 100 metrekare kafeterya 400 metrekare şimdi benim iki çocuğum var, baba kafeye gideceğim dediği zaman içim cız ediyor. kafede bir kahve 100 lira kafeterya kış bahçesi izni alırsa dükkan 40 milyon lira yanında bir dükkan daha var 7 milyon 500 bin lira. Metresi yanılmıyorsam 127 bin liraya geliyor. Diğerinin metresi 366 bin lira” dedi.
RUHSAT ALINIYOR KAFETERYA OLARAK AMA İŞLETMESİ KAFETERYA DEĞİL SATIŞ OFİSİ
Konuşmasını sürdüren Çorlu Belediye Meclis Üyesi Cüneyt Ergün, “Sayın başkanım biz burada bir yönetmelik çıkarıyoruz, bu yönetmeliği de uygulamamız gerekiyor. Bu konuda hassasiyetini ve daha sonrada müdahale edeceğinizi biliyorum. Ruhsat alınıyor kafeterya ama işletmesi kafeterya değil satış ofisi. 38 milyon lira para buradaki arkadaşlarımızın hayalini kuramayacağı bir para fabrika da 8 bin 500 liraya çalışan bir işçinin sülalesinin hayalini kuramayacağı bir para yani bunu meclis sonrasına değil bununla ilgili komisyon mu kuracağız bu işletmelerden 1 milyon para almışız, adam bir dükkândan 30 milyon lira para alıyor. Bu konuda esaslı bir çalışma bekliyorum. Gerekirse yönetmeliği değiştirelim hep beraber yapalım” dedi.
İMDAT ŞAHİN