Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever gazetemize yaptığı açıklamada ekonomik krizden en fazla sabit gelirli çalışanların etkilendiğini belirtti.
Her geçen gün artan fiyatlar nedeniyle çalışanların zor durumda olduğunun altını çizen Beyhan Vatansever ekonomik krizin en fazla sabit gelirli çalışanları etkilediğini belirtti. Örgütlü oldukları işyerlerinde yaptıkları Toplu İş Sözleşmesi’nden iki üç ay sonra arkadaşların maaşlarının yetmediğini gördüklerini belirten Vatansever, ekonomik zorlukların her geçen gün arttığını belirtti. Örgütlenmenin önünde de sorunların olduğunun altını çizen Birleşik Metal İş sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “biz örgütleniyoruz, işverenler işten atıyor” dedi.
ALINAN ZAMLAR 2-3 AY SONRA YETMEZ OLUYOR
Gazetemize ekonomik krizle ilgili konuşan Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “Bizler sendika olarak bir sözleşme yapıyoruz, yaptığımız sözleşmede arkadaşlarımızın hepsinin oy birliğiyle bu sözleşmeye imza atıyoruz, alkışlarla sözleşme imzalanıyor, sözleşmeden 3 ay sonda arkadaşlarımızla konuştuğumuz zaman aldığımız zamların eridiğini arkadaşlarımızın yine geçim sıkıntısı yaşadığını görüyoruz. Örgütlü işyerleri diğer işyerlerine göre daha iyi ücret almalarına rağmen bizim arkadaşlarımız geçim zorlukları yaşarken diğer işçi arkadaşlarımız daha zor durumdalar. Aldığı zam en fazla 3 ay gidiyor. Çalışanlar aldıkları zam her geçen gün eriyor. Asgari ücret 8 bin 500 lira, sadece gıdaya 6 ile 7 bin lira arası her ay gıdaya gidiyor. Çalışanların kredi kartları dolu, gıdaya sadece 6-7 bin lira verildiği zaman, kiraya, okula, diğer giderlere nasıl harcama yapacak. Sosyal faaliyetleri hiç değinmiyorum bile, sadece karnını doyurmak için bu asgari ücreti harcıyor. Ocak ayında emekli maaşına zam yapılmıştı, iki ay sonra tekrar zam yapıldı. Bir iki ayda demek ki ekonomik zorluklar insanları yoruyor” dedi.
ÖRGÜTLENMENİN ÖNÜNDE ÇOK ENGELLER VAR
“Örgütlenmenin önünde çok engeller var, çünkü bu ülkede sendikalaşma oranı yüzde 7 geri kalan yüzde 93’ü sendikasız çalıştığı için en fazla asgari ücretin 300-500 lira yukarısını alıyor” diyen Beyhan Vatansever konuşmasını sürdürdü: “Ücretler asgari ücrete sıkıştı. İnsanlar 8 bin 500-9 bin maaş alsa ne olur, 6-7 bin lirayı gıdaya harcadıktan sonra nasıl geçinecek. Sendikalaşmanın önü inşallah 14 mayıstan sonra açılacaktır. Bu değiştiği zaman birçok şey değişeceğini düşünenlerdenim. Bizim en büyük talebimiz sendikalaşmanın önünün açılmasıdır. Bir sürü fabrikada örgütlenmeye çalışıyoruz, ama o kadar zor bir süreç yaşanıyor ki, çoğunluğu aldığımız yerde daha sonra arkadaşlarımız olmadık sebeplerle işten çıkartılıyor. En son bir fabrikada arkadaşlarımız işten çıkartıldı. Biz çoğunluğu alıyoruz, esas sorunumuz çoğunluğu sağladıktan sonra yaşanıyor. Biz bu ülkede sendika olarak biz bakanlıktan yetki istiyoruz, biz bu fabrikada 150 çalışan var yüzde 50 artı 1’ini örgütlüyoruz, yani 76 işçi yapar biz 80 kişiyle başvuruyoruz, sen bize bu yazıyı gönderiyorsun, işverene de gönderiyorsun, işveren yazıyı eline alır almaz hemen işçileri kapı dışına koyuyor ve tazminatsız atıyorlar şu anda. Bu şeklide nasıl örgütlenmeler olacak” dedi.
İMDAT ŞAHİN