Trakya Kalkınma Ajansı, Çorlu TSO ve Çorlu Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğinde düzenlenen “Genç İstihdamında Meslek Liselerinin Rolü ” paneli Çorlu TSO konferans salonunda yapıldı.
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen panelin modertörlüğünü Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaparken konuşmacı olarak Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, KIRAY Makine Yönetim Kurulu Başkanı Samet Kıray, ATILGAN Makine Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Silahlı ve Fındık Oto işletme sahibi Ergin Fındık katıldı. Panele dinleyici olarak Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, şube müdürleri, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci, öğretmen ve idarecileri katıldı.
2022-2023 yılları arasında tüm kalkınma ajanslarının odak noktası olan “Genç İstihdamı” teması kapsamında yapılan panelin ilk bölümünde katılımcılar meslek liselerinin iş hayatı içindeki yeri ve öneminden bahsetti. İkinci bölümde ise konuşmacılar iş hayatındaki gelişme evrelerine ve ilkelerine değindiler. Panelin düzenleyici taraflarından olan Ahi Evran MTAL öğrencileri kendileri gibi aynı sıralarda eğitim almış Rasim Silahlı ve Samet Kıray’a okul yılları ile ilgili sorular yönelttiler.
GENÇ İSTİHDAMI NEDİR?
Genç istihdamı konusunda ülkemizde bölgeler arasında farklılaşan işgücü piyasası dinamikleri dolayısıyla bölgelere özgü politika yaklaşımına ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda, yerel ihtiyaçları yerinden tespit ederek bu doğrultuda uygulamalar yürüten kalkınma ajanslarının gençlerin istihdamı konusunda da inisiyatifler başlatabileceği değerlendirildi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2022-2023 yıllarında tüm kalkınma ajanslarının odak alanı olarak “Genç İstihdamı” teması belirlendi. Genç istihdamı teması kapsamında ajanslar bölgelerinde genç istihdamının artırılması ve genç girişimciliğinin sağlanması amacına yönelik faaliyetlerini önceliklendirdi, bunun yanında gençlerin geleceğin işlerinin gerektirdiği beceriler ile donatılması, becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesi ve üretim süreçlerine aktif katılımının sağlanması yönünde çalışmalar gerçekleştiriyor. Temanın hedefleri arasında gençlerde yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma bilincinin oluşturulması da yer alıyor. Bunun yanı sıra, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından gençlerin kişisel ve sosyal gelişimini destekleme ve istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla ‘’Çalışan ve Üreten Gençler Programı’’ geliştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile iş birliği içerisinde hazırlanan bu program neticesinde genç işsizliğinin görece yüksek ve kadın istihdamının da görece düşük olduğu bölgelerde özel sektör yatırımcıları için tekstil ve ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerin kullanımına uygun yatırım alanları hazırlanarak yatırımcıların kullanımına sunulması sağlanıyor. Tema kapsamında ayrıca Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğiyle gençlere ve ailelerine e-spor hakkında farkındalık kazandırılması, profesyonel e-sporcu yetiştirilmesi, e-spor aracılığıyla genç istihdamının artırılması ve oyun sektöründe girişimciliğin geliştirilmesi konularında eğitim faaliyetleri de yapılıyor. Bu kapsamda; İzmir, Ankara, Diyarbakır, Kayseri, Trabzon, Adana, Çanakkale, Erzurum, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Manisa, Mardin, Rize, Sakarya, Sinop ve Tekirdağ illerinde gençlik merkezleri ve genç ofisler aracılığıyla e-spor merkezleri kurularak eğitimler veriliyor ve yarışmalar düzenleniyor.
GÖKHAN DUMAN