“Teknik Destek Vermeye Hazırız”
Çorlu Güncel

“Teknik Destek Vermeye Hazırız”

  • 06 Mart 2023

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız Youtube’de yayınlanan Sen Anlat kanalında 3+1 programına konuk oldu. Beyazyıldız, İnşaat mühendisleri olarak teknik destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

 
Radyo Gündem Program sunucusu Aysel Güneş, Avrupa Yakası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ozan Turan, Çağdaş Haber Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Esra Yüksel’in hazırlayıp sunduğu 3+1 programına katılan Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Engin Beyazyıldız yaşanan deprem sonrası soruları yanıtladı. Çorlu’daki yapı stoklarıyla ilgili konuşan Beyazyıldız 2000’den önceki yapılara dikkat çekerek teknik olarak incelenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası’na binaların incelenmesi için başvuruların arttığına dikkat çeken Beyazyıldız, oda üyelerinin teknik inceleme yaptığını vurguladı ve vatandaşların depreme karşı duyarlı olması gerektiğini ifade etti. 
85 MİLYON İNSANIMIZIN HATASI VAR
Çorlu İnşaat Mühendisleri odasının üye sayısını belirterek sözlerine başlayan Engin Beyazyıldız, “Çorlu temsilciliğimizde 583 inşaat mühendisi üyemiz var, bu arkadaşlarımız faal olarak çalışmaktadır, inşaat sektörü çok geniş olduğu için farklı kollarda çalışmaktadır. Oradaki yapılar neden yıkıldı, bunun cevabını bulmamız gerekiyor, ülke olarak alt yapımız yâda mevcut yönetmeliklerimiz bu işi yapan birimlerimiz hepsinde aksaklık var, o binaların yıkılmasında esas olarak 85 milyon insanımızın hatası, burada günah keçisi seçmek veya da şu sebepten yıkıldı demek yanlış olur bu iş başından sonuna giden ilgili birimlerden başlar bütün vatandaşlarımızın sorumluluğunda olan bir şey. Yerel yönetimler bu konuda bilgi sahibi olması gerekiyor. O yapılarımız tarım arazisi alanıyken imar alanına çevrildiğinde gerekli analizler yapılmış olsaydı, zemin etütleri o bölgenin toprak yapısına göre yapı imar verilmiş olsaydı, bu kadar büyük bir felaket yaşamazdık” dedi. 
1999’U MİLAT OLARAK KABUL EDİYORUZ 
“İnşaat sektöründe 1999’u bir milat olarak kabul ediyoruz, o zamana kadar yapılan binalarda kullanılan malzemeden tutun, deprem mevzuatlarına kadar yetersizlik söz konusu olduğunun farkına vardık” diyen Engin Beyazyıldız, “2000’den sonra toplum olarak akademisyenler olarak bilim adamları olarak bunu düzeltme yoluna gittik. 2007 yılında deprem yönetmeliği çıktı, deprem yönetmenliği ile yapı denetim yönetmeliği çıktı, yapı denetim yönetmeliği de şu, bilimsel projelere göre tasarlanan binanın yerinde uygulamasını denetleyen firma bu firma devletin ilgili kurumlarından yetki almış özel firmalar oluyor. Bu özel firmalar binanın yapım aşamasını denetleyen kurum oluyor. Bizim yönetmeliğimiz doğru uygulandığı zaman uygun, Avrupa standartlarına göre uzman kişiler televizyonlarda açıklama yapıyorlar. Bizim yönetmenliğimiz uygun ama yapılış aşamalarında aksamalar var” dedi. 
ÇORLU BELEDİYESİ İLE TOPLANTI YAPTIK, DESTEK VERMEYE HAZIRIZ  
Konuşmasını sürdüren Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Depremden sonra Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt bizi toplantıya çağırdı, oda olarak, toplantıda konu şu idi, Çorlu’daki mevcut yapı stoku, bu yapı stoku içinde 2000’den önce yapılan binaların mevcut tespitlerine yönelik, tespitleri esnasında inşaat mühendisleri odası üyelerimizden destek istediler. Onunla ilgili bir çalışma yapıyorlar bu noktada inşaat mühendislerinin katkısı olur mu noktasında bir toplantı gerçekleşti. O toplantıda mevcut yapıların tespiti yönelik bir çalışma yapılacak oda olarak bizlerde yardımcı olacağız. Yardımcı olacağız derken odadaki üyelerimiz bu konuda hassalar, gönüllü olarak yardımcı olacağız. Ülkü olarak deprem bölgesindeyiz, nedeni kuzey fay hattımız var, Bingöl’den başlıyor, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine kadar fay hattı var. Birde Bingöl’den başlayıp Hatay’a kadar giden güney fay hattımız var. Bu gerçeği unutmamamız gerekiyor. Özellikle yapıları yaparken, yapı stoklarının incelenmesiyle ilgili belediyemizde böyle bir çalışma var, bizde o çalışmaya katkı anlamında yardımcı olmaya çalışacağız. Öncelikle şunu söylüyorum, Çorlu şanslı, belediye başkanımız inşaat mühendisi odamızın üyesi, bizim kadar bilgili bir insan, bir yol haritası çıkacağına inanıyorum, biz inşaat mühendisleri odası olarak 583 üye olarak biz gereken desteği de yapacağız, depremden sonra bizim meslektaşlarımızı arayan vatandaşlar olduğu için o üyelerimiz beni arayıp başkanım bu konuda çok talep var, parasal ranta çevirmek istemiyoruz, gönüllü olarak vatandaşa yardımcı olmak istiyoruz diye ifadeleri oldu. Çorlu’da da Ahmet başkan veya büyükşehri belediyesi hangi kurum yapacaksa biz yardımcı olmaya hazırız. Teknik anlamda katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.  
BAŞVURUSU OLAN BİNALARIN KAROTLARI ALINARAK LABORATUVARLARDA İNCELEMELERİ YAPILIYOR  
Konuşmasını sürdüren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız, “Vatandaşlarımız bize başvuru yapabilir, binalarla ilgili ön raporu biz yapabiliyoruz, binanın performans analizi diyoruz, depreme karşı binanın taşıyıcı özelliğini hesaplamayı bizim üyelerimiz yapıyoruz. Odamızı arayan vatandaşlarımızı üyelerimize yönlendiriyoruz. Tabi bunu yapan üyelerimiz de Serbest inşaat Mühendisi belgesi olan İşyeri Tescil Belgesi olan üyelerimiz bu konularda uzman oldukları için bu arkadaşlarımıza yönlendiriyoruz. Belli bir ücret karşılığında hizmet veriyorlar. Bize başvuru çok, 2000’den önce yapıysa belediye bununla ilgili bir alt yapı çalışması yapıyor. Bizimle görüşmelerinde bunu vurguladılar. Tekirdağ genelinde binaların kontrolü için 6 laboratuvar var. Yoğunluğa bağlı olarak ilgili bakanlığın çalışması var. Karotu alınmayan binadaki görüşler çok sağlıklı olmaz, hastaneyi gidiyoruz, ilk kan alıyorlar, neden kan alıyorlar kanımızdaki virüslerin hepsini ortaya çıkarmak için, bizde şimdi betonarme yapının içinde de demir var, eğer tespit edebilmek için karot alınmalı, basınca karşı direncini tespit etmek için beton alıp laboratuvarda incelenmesi gerekiyor. Bunun daha çeşitli yöntemleri var, ama pahalılığından dolayı erişim noktasında sıkıntı yaşayabileceğimiz için karot en ekonomik çözüm oluyor. Bize başvuru yapan insanlarımızın sayısı 2000 den sonra yapıları olan insanlar, 2000 den önce yapıların sahipleri daha az. Beni arayanlar en azından. Ekonomik sıkıntıdan dolayı aramaya tespit ettirmeye korkuyorlar gibi bir izlenim ortaya çıkıyor. İlgili birimler çalışma yapacaklarına inanıyorum. Onlara psikolojik olarak destek verilebilir. Oda olarak 2000’den önce yapılarımızı acilen tespitlerinin yapılması gerekiyor. Bu binaların hepsi yıkılacak mı belki değil, en azından bir reçetesinin bilançosunu görmemiz gerekiyor. Hiçbir şey yapılmıyorsa vatandaşlarımız bodrum katı varsa bodrum kata inin yapı elementlerinde toksitlenme var mı? Bir baksınlar. Kolon kirişlerinde çatlamalar var, betona çekiçle vurun beton dökülüyor mu en azından bir görsünler. Bu konuda tabi teknik bir analizi yapılsın. Yaşanan depremden yüzde 95 yüzde 98’inin eski bina olduğu resmi kurumlardan açıklama yapıldı” dedi. 
İMDAT ŞAHİN