Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan, mevsimsel gripte Aralık ayında pik yaşandığını ve şu an yatay seviyelerde sürecin ilerlediğini söyledi.
Son günlerde hastanelerde yapılan üst solunum yolları hastalıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Doğan, mevsimsel gribin Aralık ayında pik yaparak üst seviyelerde olduğunu ve şu an bu sayının azalarak yatay seviyelerde ilerlediğini söyledi. Aralık Ayı’nda günlük bin hasta geldiğini belirten Başhekim Doğan şu anda 300-400 hasta seviyelerinde olduğunu belirtti.
GEÇTİĞİMİZ YIL KOVİD ÖN PLANDAYDI ŞİMDİ DİĞER VİRÜSLERİ DE GÖRMEKTEYİZ
Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Doğan, “Üst solunum yollarının enfeksiyonlarının varlığında bir artış var. Buna da mevsimsel grip diyoruz. Bize başvuran hastaların çoğunda viral üst solunum yolları enfeksiyonu geçen yıl yine aynı dönemde benzer sayılarda vaka gördük. O dönem Kovid daha ön plandaydı. Şu dönemde de diğer virüsleri görmekteyiz. İnfluenza yani domuz gribini görmekteyiz. Bunun dışında Adenovirüsleri, reno ve viral hastalıkları görmekteyiz. Ayrıca yaklaşık 3 yıldır devam eden bir pandemi vardı ve bunun bize kazandırdığı maske alışkanlığı vardı. Bazı insanlar eleştirse de maske kullanımı kişinin var olan hastalığını ortama yaymasına ya da ortamda bir virüs varsa onun kendisine bulaşmasına engel olacak bir katkı sunuyordu. Bizim bağışıklık sistemimiz 3 yıllık pandemi döneminde diğer virüsleri maske taktığımız için unuttu.
ARALIKTA BİN ÇOCUK HASTA VARKEN ŞU ANDA 300-400 SEVİYESİNDEYİZ
“Maskeler bir anda çıktı ve mevsimin getirdiği özellik nedeni ile birden fazla virüsle muhatap olduğumuzda ardışık viral ve gribal enfeksiyonlarla karşı karşıyayız” diyen Doç. Dr. Mustafa Doğan, “Aralık ayında kendi pikimizi yaşadık! Kendi hastanemizde günlük bin civarında çocuk hasta başvurusu varken bugün 300-400 civarında! Yetişkinler daha az üst solunum yolları hastalıklarına yakalanıyorlar. Bence piki yaptık ve yatay seyirdeyiz. Bundan sonraki süreci hep beraber yaşayıp göreceğiz!” dedi.
STREP A VİRÜS DEĞİL BAKTERİDİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR!
Özellikle birçok ailenin endişe duyduğu Strep A virüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan Başhekim Doğan, “Strep A bir virüs değil bakteridir! Biz gripte antibiyotik kullanmayız çünkü bir işe yaramaz! Strep A da bir bakteri. Bademciklerde bunun ipuçları vardır ve bunlar muayene sırasında yakalanabilir. Bu tür tablo ile karşı karşıya kaldığımızda uygun antibiyotikler ile biz bu bakteriyi tedavi edebiliriz. Eskiden halk arasında da beta olarak bilinen, takip edilmediğinde de kalp ve böbrek gibi bir takım organlarda tahribatlara yol açabilecek bir virüs. Çocuklarda genellikle daha etkili olabiliyor. İnatçı ateşi olan, ateşi düşmeyen, yorgun çocuklarda tablo ağır gidiyor ve bekletmeden en yakın sağlık kuruluşlarına başvursunlar. Strep A tedavi edilebilir bir hastalık!” ifadelerini kullandı.
İMDAT ŞAHİN