Devlet Tiyatroları Oyuncusu Orhan Kurtuldu ve Ayşin Bedri Selvi Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Bedri Selvi düzenlediği basın açıklaması ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak olan Şehir Tiyatrosuna ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ayşin Bedri Selvi Kültür Sanat Derneği’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen ABS Kültür Sanat Derneği Başkanı ve Devlet Tiyatro Oyuncusu Orhan Kurtuldu, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak olan Şehir Tiyatrosuna tepki gösterdi. Şehir Tiyatrosu yöneticilerinin tiyatroyla sanatla uğraşan insanlardan olması gerektiğine vurgu yapan Orhan Kurtuldu, büyükşehir belediyesini bu yanlıştan dönmeye davet etti.
2 YIL ÖNCE ŞEHİR TİYATROSU KURULMASI İÇİN BİZLER GİRİŞİMDE BULUNDUK
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak olan Şehir Tiyatrosuna ilişkin açıklamalarda bulunan Devlet Tiyatroları Oyuncusu ve Rejisörü Orhan Kurtuldu, “Tiyatroyu tiyatrocular yönetir!” dedi. Ayşın Bedri Selvi Kültür ve Sanat Merkezinde yapılan açıklamada Kurtuldu, “Türkiye’deki 30 Büyükşehir Belediyesi içinde Şehir Tiyatrosu olmayan tek kent olan Tekirdağ’a bir an önce Şehir Tiyatrosunun kurulmasını sağlamak için 27 Mart 2021 tarihinde Dünya Tiyatro Gününde, Çorlu ABS Kültür ve Sanat Derneği tarafından ‘Tekirdağ’a Şehir Tiyatrosu Yakışır’ sloganıyla bir kampanya başlatılmıştık. Bu kampanya çerçevesinde Tekirdağ’ın 11 İlçe Belediye Başkanı, CHP, AKP, MHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanları ile bu partilerin ilçe başkanları, Tekirdağ Barosu, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Dernekler, Sendikalar ve yüzlerce sanatsever bu kampanyamıza ‘Sanata Evet, Şehir Tiyatrolarına Evet’ diyerek büyük bir destek verdiler. Başlattığımız kampanya sürecinden bu yana iki ay sonra, tam iki koca yıl geçmiş olacak. Geçen bu iki yıllık süreç içerisinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak’ın talimatıyla şehir tiyatrolarının kuruluş sürecini oluşturmak düşüncesiyle toplam defalarca görüşmeye davet edildim. Bu toplantılarda Şehir Tiyatrolarının nasıl bir sanat kurumu olarak kurulması gerektiğini, kuruluş süreci adımlarının nasıl atılması gerektiğini bugüne kadar kurulmuş olan belli başlı ve yıllardır nitelikli hizmetler veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarını, Bakırköy Şehir Tiyatrosunu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunu ve en son kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunu örnek göstererek anlattım. Bu örneklediğim Şehir Tiyatrolarının tümünün ana kuruluş ilkesi özgür ve özerk yapılar olarak kurulmuş olmalarıdır. Başka bir deyişle; Bu tiyatroların yönetmeliklerinin özünü ‘Tiyatroyu Tiyatrocular Yönetir.’ anlayışının kabul edilmiş olmasıdır. Nasıl ki bir hastaneyi hekimler, okulları öğretmenler, üniversiteleri akademisyenler, baroları avukatlar yönetiyorsa tiyatroyu da tiyatrocular yönetmelidir. Çünkü tiyatro ihtisas gerektiren bir alandır. Ve bu alanda yöneticilik yapmak da ayrıca donanım ve ehliyet gerektirir” diye konuştu.
BELEDİYECİLER ŞEHİR TİYATROSUNUN YÖNETİMİNE GETİRİLDİ
Hazırladığı yönetmeliğin uygun bulunmadığını kaydeden Orhan Kurtuldu, “Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Devlet Konservatuarı, Tiyatro Ana Sanat Dalı Yüksek Bölümü mezunu olarak akademik bir eğitimden sonra Türkiye’nin öncü sanat kurumu olan Devlet Tiyatrolarında oyuncu, rejisör ve yöneticilik sıfatlarımla tam 38 yıllık bir deneyim, tecrübe ve ehliyete sahip olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun anayasası sayılan yönetmeliğini hazırladım ve Sayın Kadir Albayrak’ın bu konu için yetkilendirdiği Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Alparslan Kurtoğlu’na teslim ettim. Kurtoğlu hazırladığım benim hazırladığım Şehir Tiyatrosu yönetmeliğini memuru Murat Başyazgan aracılığıyla uygun bulmadıklarını, Şehir Tiyatrosunun yönetiminde ağırlıklı olarak belediyecilerden oluşan bir yönetim düşündüklerini ilettiler. Ben de belediyecilerin yönetimde bulunduğu bir tiyatro modelinin Türkiye’de bulunmadığını ve böyle bir anlayışın sanat camiasında tepki bulacağını ve bunun kabul edilemez olduğunu kendilerine ilettim. Benim Orhan Kurtuldu olarak böyle ucube bir yönetim anlayışına evet demem ve içinde yer almam asla mümkün değildir. Sanatın üretiminin ve yaratımının özgürlüğüne, sanat kurumlarının özerkliğine ve demokrasi kültürüne inanmış bir sanat insanı olarak benim bu biat kültürüne evet demem imkansızdır” dedi.
ÖZGÜR ÖZERK BİAT ANLAYIŞI OLMAYAN, TİYATROCULARDAN OLUŞAN BİR YÖNETİM İSTİYORUZ
Kurtuldu, açıklamalarının sonunda ise “Biz, ABS Kültür ve Sanat Derneği olarak iki yıl önce büyük bir samimiyetle başlattığımız ‘Tekirdağ’a Şehir Tiyatrosu Yakışır’ talebimiz ve isteğimiz devam ediyor. Artık bu talep bizden çıkmış ve sanatsever Tekirdağ halkının haklı talebi olmuştur. Bu basın toplantısı bizim Tekirdağ halkını doğru bilgilendirme sorumluluğumuzun bir gereğidir. Bizler övüneceğimiz, gurur duyacağımız, mutlu olacağımız, yönetimi özgür ve özerk olan, biat anlayışını barındırmayan ve de şehir tiyatrosunu oluşturacak kadrolarının seçimini yapacak jürinin tanınmış duayen tiyatroculardan oluşmasını istiyoruz. Tamer Levent, Rutkay Aziz, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü ve bunun gibi. Tekirdağımızda çok yetenekli gençler var. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı aileleri onların akademik bir sanat eğitimi almalarını sağlayamamış. Tekirdağ bölgesinin yetenekli gençlerinin de şehir tiyatrosu seçme sınavlarına katılma hakkına sahip olduklarını düşünüyor ve onların da bu sınavlara girmesine olanak sağlayacak ifadelerin şehir tiyatroları yönetmeliğinin ilgili maddesinde yer almasını istiyoruz. Bölgemizde yetişmiş olan ve tiyatroyu meslek olarak sürdürenler arasından duayen tiyatro jüri üyeleri tarafından yetenekleri tespit edilenlerin değerlendirilmeleri adalet duygumuzun gereği olmalıdır. Tiyatronun yönetiminde bulunmaya hevesli ama bu konuda ehliyetleri olmayan belediye bürokratlarınız bu yetenekli gençleri yok sayıyor. Onları görmezden geliyor. Hiçbir vicdan bu adaletsizliği kabul edemez. Sevgili Kadir başkanım gelin size yakışanı yapın. Şehir tiyatrosunun kurulması için yanlış adımlarla alelacele girişilen kadro alımlarını durdurun. Çağdaş bir sanat kurumuna uygun bir şehir tiyatrosu yapılanmasını doğru adımlarla, doğru yöntemlerle başlatalım. Çünkü Tekirdağ halkı iyi, doğru ve güzel şeylere layık. Tekirdağ’a sanatın anayasasına uygun bir şehir tiyatrosu yakışır” şeklinde konuştu.
İMDAT ŞAHİN