“Yangınlara Karşı Devletimiz Tüm Kurumlarını Harekete Geçirdi”
Çorlu Güncel

“Yangınlara Karşı Devletimiz Tüm Kurumlarını Harekete Geçirdi”

  • 04 Ağustos 2021

Çorlu’da fuar açılışına katılan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop yaptığı konuşmada, orman yangınlarına ve tarımın önemine dikkat çekti.

 
Türkiye’de günlerdir devam eden orman yangınlarıyla ilgili konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Orman yangınlarıyla ilgili devletin bütün kurumlarını harekete geçirip yangını söndürmek için canla başla mücadele ettiğini belirtti. Fuar açılışına TBMM Başkanı Mustafa Şentop dışında Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, İyi Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanı sıra belediye başkanları, oda başkanları, bürokratlar, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı. 
KAYBETTİĞİMİZ HER CAN, YANAN HER AĞAÇ, CANIMIZI ÇOK ACITTI 
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Burada açılışta olmaktan siz değerli hemşerilerimin yanında olmaktan dolayı son derece mutluyum, ancak memnuniyetimizde mutluluğumuzda buruk, önce Karadeniz bölgemizde gelen sel felaketi ardından Antalya Manavgatta başlamak üzere ülkemizin kıyı şeritlerinde meydana gelen orman yangınları sevincimize büyük bir gölge düşürdü. Yanan her ağaç kaybettiğimiz her can yüreğimizi çok acıttı, bu sebeple çok üzgünüz. Yangınlarda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza orman işçilerimize görevlilerimize cenabı haktan rahmet diliyorum, kederli ailelerini baş sağlığı diliyorum. Yangınlarda sadece insanlarımızı ve ağaçlarımızı değil maalesef orman içinde, ekolojik yaşamın bir parçası ve hepimizin ahenk içinde yaşama sebebimiz olan hayvanları da kaybediyoruz. Canın büyüğü küçüğü olmaz, insanı hayvanı olmaz, hepimiz cenabı hakkın yarattığı varlıklarız, kayıplarımız çok ağır” ifadelerini kullandı. 
 YAPMAMIZ GEREKEN ÇOCUKLARIMIZA DOĞAYI KORUMA BİLİNCİ AŞILAMAK OLMALIDIR
Konuşmasını sürdüren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Dünyayı sadece kendisi gibi gören insanlar, aslında doğal çevreyi bozduğu zaman kendi sonunu da hazırladığını ya bilmiyor, ya da farkında olmadan duyarsız kalıyor. Tarım ve hayvancılık insanlığın bu günlere ulaşmasını ve bir medeniyet inşa edebilmesinin temel sebebidir. İnsan bilimde ve teknolojide ne kadar ilerlerse ilerlesin doğaya ve hayvanlara ihtiyaç duymaya devam edecektir. Yapmamız gereken küçük yaştan itibaren çocuklarımıza tabiatı doğayı koruma bilincini aşılamak olmalıdır. Marmaris’teki orman yangınını söndürmek için mücadele eden itfaiye erlerine, orman işçilerimize yardım ederken hayatını kaybeden Şahin Akdemir kardeşimizi de yad etmek isterim. Yaptığı özveriyle Şahin Akdemir gönlümüzde taht kurmuştur” dedi. 
ACININ DİNİ MİLLİYETİ PARTİSİ OLMAZ 
“Burada bir hususu dikkat çekmek istiyorum, acının dini, milliyeti, partisi olamaz” diyen Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “devletimiz bütün kurumlarını harekete geçirip yangını söndürmek için canla başla mücadele ederken, Konya’da iki aile arasındaki husumetten kaynaklı katliamı etnik bir kışkırtma haline getirmek isteyenler oldu. Birliğimize kardeşliğimize zarar veren bu dil son derece zehirli bir dildir. Milletimizin arasına kin ve nefret tohumları ekmeyi amaçlayan çatışmacı bu dil herkese zarar verir” dedi. 
İKLİM KRİZİNE DİKKAT ÇEKTİ 
İklim Krizine dikkat çeken TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “İklim krizi nedeniyle çölleşen kuraklaşan bir dünyaya doğru gidiyoruz. Bu sebeple gündelik bakış açılarını terk edip stratejik bir planlamaya geçmek elzemdir. Sadece ülkemizde değil dünyanın dört bir köşesinde orman yangınları başta olmak üzere birçok farklı doğal felaketin yaşandığını müşahede ediyoruz. Geçen yıl aylarca yangınlara teslim olan Avustralya’yı hatırlayın, iklim değişikliği artık bu yüzyılın en büyük sorunu haline gelmiştir. Yaklaşık 2 yıldır dünyayı altüst eden ve halen etkisi devam eden küresel salgın devam ediyor” dedi. 
 TARIMIN GELİŞTİRİLMESİ GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ELZEMDİR 
Konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Ülkemiz tarımı, milli gelire, ihracata, istihdama ve kalkınmaya sağladığı katkılardan dolayı daima en önemli sektör olmuştur. Tarımın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi insanımızın bugün ve gelecekte gıda güvenliğinin sağlanması açısından elzemdir. Bugün sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek başarı elde etmek ve satış yapmak için yeterli değildir. Online satışların artığı günümüz şartlarında tüketiciler aynı malın fiyat katile ve şekillerine bir tıkla ulaşabilmekte. Kaliteli ürün üretmek kadar onun doğru bir şekilde pazarlanması üzerinde de durmak gerekiyor. Tarımda örgütlenme ve buluşmalarımız ileri teknolojiye sahip ARGE merkezlerimiz çiftçilerimizi bilgiyle buluşturan her yer ve şart bizim için çok önemlidir” ifadelerine yer verdi. 
TARIMSAL HASILA’DA AVRUPA SIRALAMASINDA 1. SIRADAYIZ  
“Gurur duyarak söyleyebilirim ki Türkiye’nin tarım imalat sektörü çok iyi noktaya gelmiştir” diyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Ülkemiz dünya ölçeğinin üzerinde ürünler geliştirerek pazarda hak ettiği yeri almaya başlamıştır. Tarımsal hasıla Avrupa sıralamasında 2002 yılında 4’üncü sıradaydık, 2021 yılında 1’inci sıradayız. Tarımsal gayri safi milli hasılada 2003’te 37 milyar dolardan 2020 333 milyar liraya tarımsal gıda ürünleri ihracatında 2002 3.8 milyar dolardan 2020 yılında 20 milyar dolara, tarla bitkileri 2002 yılında 98 milyon tondan 2020’da 124 milyon tona çıktı. Buğday unu ihracatı dünya sıralamasında 2002 de 11’inci sıradan 2015’ten beri de 1. Sıraya yükselmişiz. Bu veriler gurur duyacağımız bir tablodur” dedi. 
İMDAT ŞAHİN