TMMOB Harita Mühendisleri Odası Çorlu Temsilci Yardımcısı Sunay Çolakoğlu yaptığı açıklamada, “İmar barışına başvuranların sayısının 7 milyon 500 bin civarında. İmar barışına başvurup sorun yaşayanların sayısının da azımsanmayacak kadar var” dedi.

2018 yılının Haziran Ayında başlatılan İmar Barışı’nda yaşanılan sıkıntılara değinen Sunay Çolakoğlu, “Mevzuata aykırı olan durumlarda vatandaşlar mağduriyetler yaşadı. Parasını ödeyen bazı vatandaşlar imar barışından yararlanamadı. Daha önce mutlaka teknik destek alınması noktasında vatandaşları uyarmıştık. Sorun yaşayanların çoğu imar dışındaki alanlarda meydana geldi” dedi.
İMAR BARIŞANA 7 MİLYON 500 BİN CİVARINDA BAŞVURU OLMUŞ
Gazetemize konuşan TMMOB Harita Mühendisleri Odası Çorlu Temsilci Yardımcısı Sunay Çolakoğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre 31 Aralık 2017’den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı imar ve iskan sorununun çözülmesi amacıyla hayata geçirilen imar barışı uygulaması 08 Haziran 2018 yılında başlamıştı. Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25’inin yatırılması gereken uygulamada geri kalan ödemi için verilen süre ise 31 Aralık 2019 da sona erdi. Bu kapsamda yapı kayıt belgesi bedeli ödemen bağımsız bölüm başvuru sayısı 7 milyon 500 bin civarında olurken bu kapsamda ödenen toplam bedel ise 25 milyar lira civarında. Yapılan başvurulardan sonra 81 ilde Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri harekete geçerek yapılan başvuruları inceledi. 31 Aralık 2019 yılına kadar başvuru yapılıp ta parasını ödemeyen 10 bin civarındaki başvuru o zaman iptal edilmişti, daha sonrada incelemeler yapıldıktan sonra imar barışından yararlanamayanların sayısı azımsanmayacak kadar çok. Burada daha önce biz uyarmıştık, mutlaka teknik destek alınarak bu işlemler yapılsın diye ama destek almayanlar ve imar dışı olan yerlerde bu sorunlar çok fazla yaşandı” dedi.
İMAR DIŞINDAKİ ALANLARDA PROBLEMLER YAŞANDI
“İmar barışlarında yapı kayıt belgesi çok kolay alınabiliyordu yalnız ikinci aşamada kat mülkiyetine geçme esnasında vatandaşlar bir takım zorluklarla karşılaşıyor” diyen Sunay Çolakoğlu, “Bunu da çoğunlukla imar dışındaki tarım arazilerinde oluyor. İmar dışındaki yapı kayıt belgeleri geçerli olmamasına rağmen zamanında sistemde bunu hata vermedi. Hata vermeyince vatandaşlar yapı kayıt belgelerini alabildiler, ödemelerine yapıp, yapı kayıt belgesini aldıktan sonra işlerinin hallolduğunu zannetti vatandaşlar. İkinci aşamada resmi kurumlara gittikleri zaman ret kararıyla karşılaştılar. Ve böylelikle ikinci aşama kat mülkiyetine geçemiyorlar. Böyle bir sıkıntı var. İmar dışında yapılaşma yapan tüm yerlerde, imar barışından istifade eden vatandaşların hepsi bu sorunu yaşıyorlar” dedi.
HİSSELİ SATIŞLAR CİDDİ MAĞDURİYETLER YARATIYOR
Trakya bölgesinde yoğunlaşan hisseli satışlarla ilgili de konuşan Çolakoğlu ciddi sorunların meydana geldiğini belirtti. Konuşmasını sürdüren TMMOB Harita Mühendisleri Odası Çorlu Temsilci Yardımcısı Sunay Çolakoğlu “Belli bir takım şartları karşılama karşılığında tapu da tarlalardan hisse bazı durumlarda satış yapılabiliyor. Bunu fırsat bilen uyanık yatırımcılar İstanbul’dan emlak firmaları bölgede buna uyan tarlalardan satın alıp resmi olmayan bir şekilde, imar planı dışındaki tarlalardan resmi olmayan ifrazı yapıp vatandaşlara satış yapabiliyorlar. Alan vatandaşlar tapuyla belediyeye geldikleri zaman mağdur olduklarını anlıyorlar. Çünkü satın alabilmesine rağmen tarladan hisseyi imar dışında olduğu için çivi dahi çakamıyor. Bu tarz tarlalarda hisse olduğu için tarlanın şurası senin burası benim diye bir durum yok. Herkes her metrekareye hissesi oranında ortak yani bu durum çiddi mağduriyetler yaratıyor. Vatandaşların bu tarz ucuz tarladan hisseleri almamalarını öneriyorum” dedi.
İMDAT ŞAHİN