“Avukatlar Başka Mesleklere Yöneliyor”
Çorlu Güncel

“Avukatlar Başka Mesleklere Yöneliyor”

  • 12 Aralık 2020

Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci avukatlık mesleğinde yaşanan sıkıtlara değinerek, “Avukat arkadaşlarımızdan başka mesleklere yönelenler var” dedi.

 
Davaların uzun sürmesi, hukuk fakültelerinden çok fazla mezun vermesi bunun dışında iş hukuku gibi bazı hukuk birimlerinin arabuluculuk sistemi ile çözülmesi gibi sebeplerin avukatların meslek hayatını zorladığını belirten Tekneci, “Yeni mezun olan meslektaşlarımız bazı durumlarda staj yapacak yer bulamıyor” dedi. 
Tekirdağ Barosu’nun genel kurulunun ertelenmesini de eleştiren Sedat Tekneci, “Ekim Ayı’nın ilk haftasında Avukatlık Kanunu uyarınca genel kurullarımızı yapmak zorundaydık. Takdir edersiniz ki bir hukuk devletinde kanunla düzenlenen bir genel kurul ancak bir kanunla değiştirilebilir. Ancak ülkemizde hukukla ilgili sıkıntılarımız olduğu için bir İçişleri Bakanlığı genelgesi bir Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla genel kurulumuz ertelendi. Biz bu ertelemeyle ilgili olarak Tekirdağ İdari Mahkemesine yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtık. İkiye bir oranında bir hâkimimiz bizim gibi düşündü, genel kurulların yapılması yönünde karar verdi, diğer iki hâkim ise tam tersi İçişleri Bakanlığı kararının ve kurul kararının uygun olduğuna hükmetti. Bu vesileyle biz ekim ayında yapmak istediğimiz genel kurulları yapamadık. Takdir edersizin ki pandemiyle ilgili bir sağlık sorunu varsa bunun siyasal partilerinde genel kurullarını yapamaması sendikalarında genel kurullarını yapamaması gerekirdi. Herkes genel kurulunu yaparken bizim yapamamamız eşitlik ilkesine de aykırı oldu. Şu anda her şey 1 Mart sonrasına kalmış gözüküyor” dedi.
 DAVALAR ÇOK UZUN SÜRÜYOR 
“15 Temmuz 2016 yılında hain darbe girişiminin ardından 5 bine yakın yargı mensubu, yargı camiasından atıldı. Doğal olarak bunların yerine yeniden alımlar yapıldı yaklaşık 10-15 bin kişi. Hepsi yeni hâkim ve savcılar, doğal olarak süreçlere intibak etmeleri olayları çözümlemeleri zor oldu. Tabiki her şey yaşayarak ve pratik olarak yapılıyor. Yargıdaki büyük boşalma Çorlu gibi Tekirdağ gibi sanayi bölgesini kuradan çok genç yaşlarda atamalar oldu” diyen Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, “Tabi bu durum hâkimlerin dosyaya vakıf olması, karar vermesi süreçlerini uzattı. Pandemi de işin içine girince zor süreçler yaşanmaya başladı. Kararlar yerel mahkemeler ilk derece mahkemelerde kararlar çıkmamakta, kararların yazılması bile 4-5 ayı bulmakta. Yazılan kararların isnafa gitmesi, isnafta dosyaların 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl beklemesi ve miktara göre de bu sürelerin 4 yıl, 5 yıla kadar sürmekte. Yeni mesleğe başlamış bir meslektaşımızın bugün alacağı bir davadan 4 yıl -5 yıl sonra geri dönüş olduğunu düşündüğümüz zaman avukatların ne kadar zor durumda olduğunu anlamış oluruz” dedi. 
 PANDEMİ DÖNEMİNDE HUKUKİ İTİLAFLAR ÖTELENİYOR 
“Pandemi döneminde vatandaşlar hukuki itilaflarını avukatlara vermek yerine herşeyi erteleyip öteliyorlar veya aralarında anlaşmaya yöneliyorlar” ifadelerini kullanan Tekneci, “Özellikle bizim mesleğimiz açısından arabuluculuk kavramı da getirildi. Bu arabuluculuk kavramıyla iş mahkemelerinde tüketici mahkemelerindeki birçok davalar avukatlara gelmeden taraflar arasında anlaşma yoluna gitti. Tabi buna ticaret mahkemeleri de eklendi. Tabi bu da avukatlara gelen dosya sayılarının yüzde 70-80 oranında azalmasına neden oldu. Özel iş hukukunda anlaşma oranı yüzde 70-80. Arabuluculuktaki anlaşma oranının işçi lehine mi işveren lehine mi olduğunu taktir edersiniz ki işçi aleyhinedir. Örneğin arabuluculuğa başvurulduğu zaman işçinin 100 lira alacağı varsa, işveren 70 lira taktir ettiği zaman işçi doğal olarak yargılama süreci avukata vereceği parayı hesapladığı zaman doğal olarak anlaşmaya razı geliyor. Öteki türlü olsaydı 100 liralık dosya 150 lira olacakken doğal olarak genel de işçi aleyhine bağıtlanıyor” dedi. 
HER YERDE HUKUK FAKÜLTESİ AÇILDI  
“Her yerde hukuk fakültesi açıldı, ben baro başkanı olduğum zaman Tekirdağ Barosunun sayısı 800 idi. Şuanda sayımız bini geçti. Yani iki yıllık süreçte yüzde 25 benim baromun sayısı arttı” diyen Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, “Son dönemde mesleğe adım atan genç meslektaşlarımızın ofis açma oranı azaldı. Çünkü bir ofisin açılması yürütülmesi bugün 4 bin 5 bin liradan aşağı değil. Bir ofisinde ayakta kalması içinde en az 10 bin lira kazanması gerekiyor. Fakat bu koşullarda bunu kazanamadığı için bir avukatın yanında çalışmayı tercih ediyorlar. Son dönemlerde artık bir avukatın yanında çalışma da olmamaya başladı. İşlerin azalması nedeniyle avukatın yanında da çalışamayan avukatlarda sadece home ofis olarak evden çalışanların sayısı da arttı. Stajer avukatlar staj yapacak ofis dahi bulamıyorlar. Meslektaşlarımız içerisinde başka mesleklere kaymaya başlayanlar var. İcra müdür yardımcılığı kapsamında Adalet Bakanlığı avukat alımı yapıyor. Benim baromdan bir meslektaşımız avukatlık kaydını sildirerek icra müdür yardımcılığı yapıyor. Çorlu’ya gelen 4 icra müdür yardımcısının ikisi avukat. Bir tarafta iş bulamama durumu bir tarafta ise garanti maaş. Tapu müdürlüğü, polis müdürlüğü veya müdür yardımcılığı gibi alanlara kayma var” dedi. 
İMDAT ŞAHİN