“Deprem Bölgesinde Olduğumuz Gerçeğini Unutmayalım”
Çorlu Güncel

“Deprem Bölgesinde Olduğumuz Gerçeğini Unutmayalım”

  • 21 Kasım 2020

Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın büyük depremin Tekirdağ’da olacağını açıklamasından sonra konuyla ilgili TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız gazetemize konuştu.


Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Bölgesi’nde büyük depremin Tekirdağ’da olacağını ifade etmesinin ardından gözler tekrar deprem gerçeğine çevrildi. Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın sözlerini değerlendiren ve Çorlu’da depremle ilgili çalışmaları değerlendiren Engin Beyazyıldız, “Deprem gerçeğini unutmamamız gerekiyor” dedi. 
ÇORLU DEPREM BÖLGESİNDE OLAN BİR YERLEŞİM YERİ 
Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın Marmaraereğlisi yaptığı açıklamada, yaşanacak depremin 9 şiddetinde olacağını ve Tekirdağ”ı etkileyeceğini açıklaması sonrasında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız gazetemizin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın sözlerini değerlendiren Beyazyıldız, “Hocamızın bu açıklamasından ziyade bildiğimiz bir gerçek var ki deprem bölgesinde yaşıyoruz. Hocamızda vurgulamak istediği nokta bu. Biz deprem bölgesine, deprem fay hatlarına yakın mıyız, yakınız. Yapılarımız 2000 den sonra çok fazla yapı yapıldı, bunlar güvenilir binalarımız. Ama 2 bin den önceki deprem yönetmenliğimiz yapıların yapım aşamaları sağlıklı olmadığı için hocamızın bu konudaki açıklamalarını dikkate almak gerekiyor. Özellikle hocamız iddialı bir rakam ortaya koydu. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilemiyoruz ama bir deprem olacak. Bu deprem Çorlu’yu da etkileyecek, İstanbulu’da etkileyecektir. İstanbul’da deprem olacağı gerçeğini unutmamamız gerekiyor. İstanbul’da da çok sayıda riskli yapı var. ” dedi. 
ÇORLU BELEDİYESİ’NİN DEPREMLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI VAR 
Geçtiğimiz gün Çorlu Belediyesi tarafından Kentsel Dönüşüm Projesi tanıtım toplantısı gerçekleştirildiğini belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Çorlu Temsilcisi Engin Beyazyıldız’ bu toplantıya kendilerinin de davet edildiğini vurguladı. Beyazyıldız, “Bu toplantıya muhtarlar, mimarlar odası ve birde biz davet edildik. Buradaki toplantıda mevcut mevcut arazilerin jeolojik bakımında sakıncalı bölgelerin tespiti, eski mevcut yapı stoklarımızın tespiti ve bunların mahalle bazındaki yoğunlukları bölgesel bazındaki yoğunluklarını gösteren grafik ve harita şeklinde çalışmaları devam ediyor. biz İnşaat Mühendisleri Odası olarakta Çorlu Belediyesi’nin geliştirdiği bu projede eski mevcut yapı stoklarımızın tespitiyle ilgili teknik anlamda oda üyelerimizin gönüllü ve gönüllülerin dışında bu projenin gerçekleşmesi için gerekirse daimi çalışabilecek meslektaşlarımızla birlikte teknik alanda katkıda bulunacağız. Mevcut eski yapılarımızın en önemli unsuru 2000 yılından önceki yapı stoklarımız depreme en dayanıksız ve en riskli yapılarımızdır. Bu yapılarımızın da biran önce tespit edilmesi gerekiyor” dedi.  
BELEDİYENİN YAPTIĞI ÇALIŞMALAR BİZLERİ SEVİNDİRİYOR 
“Çorlu Belediyesi kentsel dönüşüm adı altında bir proje geliştiriyor bu bizi sevindiriyor” diyen Engin Beyazyıldız konuşmasını sürdürdü: “Belediyemizin depreme yönelik ciddi bir çalışma yapması bizi sevindirdi. Ama 2 bin yılından önce yapılan binalarda oturan vatandaşlarımız ilk önce mal derdine düşmeyip can derdine düşmeleri gerekiyor. Buna yönelikte gerekiyorsa eski binalarda oturuyorlarsa bu binaları biran önce analizlerini yapmaları gerekiyor. Bu konuda oda olarak bize de başvurabilirler. Burada kentsel dönüşümde sağlam zeminli yerlerde belki belediye hak kaybı olmaması için imar değişiklikleri yapılabilir örneğin bina 5 kat iken yıkılıp tekrar altı kat, verilebilir. Zemini sağlam olmayan yerlerde binalar yıkılır” dedi. 
İMDAT ŞAHİN