Tekirdağ Barosu'ndan Sert Açıklama
Tekirdağ

Tekirdağ Barosu'ndan Sert Açıklama

  • 12 Ekim 2020

Tekirdağ Baro seçimlerinin ertelenmesiyle ilgili Tekirdağ Barosu Yönetim Kurulu adına Başkan Sedat Tekneci bir açıklama yaptı.

 Baro seçimlerinin ertelenmesinin hukuksuz olduğunu belirten Sedat Tekneci siyasi partilerin sendikaların genel kurullarını yapabildiklerini ifade etti. Bu kararların tehlikeli olduğunun altını çizen Tekneci, “Baromuz, yürürlüğünü başta Anayasadan ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ndan aldığı ödevleri idari bir kararla yerine getirememektedir” dedi.

“GENELGE VE HIFZISIHHA KURULU KARARI İLE KANUN MADDESİNİN UYGULANMASININ DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Tekirdağ Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci’nin açıklaması; “Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Baro genel kurulları, son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde baro başkanının daveti üzerine gündemindeki maddeleri görüşmek üzere toplanırlar. 3)  a) Tekirdağ Barosu Genel Kurulu 3-4 Ekim tarihlerinde, yeterli çoğunluk sağlanmadığı takdirde 10-11 Ekim tarihlerinde Ramada Otel’de yapılacağı ilan edilmiştir. b) İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 30.09.2020 tarih ve 2020/36 karar numarası ile kesinleştirilmiş seçmen listesi tarafımıza gönderilmiştir. c) İçişleri Bakanlığı’nın 02.10.2020 tarih ve 16230 sayılı genelgesi uyarınca Baro Genel Kurulları yönünden de 1 Aralık 2020 tarihine ertelenmesi talep edilmiş, bunun üzerine Tekirdağ İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu 02.10.2020 tarih ve 109 nolu karar ile Baromuz Genel Kurulu’nun 01.12.2020 tarihine ertelenmesine karar verilmiştir. d) Bu kararının iptali için Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi’nde 2020/737 esas numarası ile yürütmeyi durdurma talepli dava açılmıştır. YSK 02.10.2020 tarih ve 256279 sayılı kararı ile Baro Genel Kurullarının, İl Hıfsısıhha Kurulu karar alması durumunda Baro seçimlerinin yapılamayacağına, Siyasi partilerin ise kongrelerini yapılmasında sakınca bulunmadığına karar vermiştir. e) Genelge ve Hıfzısıhha Kurulu kararı ile kanun maddesinin uygulanmasının değiştirilmesi mümkün değildir. Bu gerekçelerle Süleymanpaşa İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na tarafımızca başvurulmuş, Süleymanpaşa İlçe Seçim Kurulu 05/10/2020 tarih 257206 sayı numarasıyla alınan kararlar doğrultusunda “..Başkanlığımızca Tekirdağ Barosu olağan genel kurulunun belirtilen tarihlerde yapılmasının mümkün olmadığı hususu bilgilerinize rica olunur.” şeklinde cevap verilmiş, Yüksek Seçim Kurulu’nun 02/10/2020 tarih ve 256569 sayılı kararı ve Tekirdağ Valiliği’nin 02/10/2020 tarih 10867 sayılı kararları dayanak yapılmıştır” dedi. 

KARARLAR ŞAŞIRTICIDIR 
Açıklamanın devamında Tekneci, “Tam kanunsuzluk gerekçesi ile Süleymanpaşa İlçe Seçim Kurulunun kararına karşı Yüksek Seçim Kuruluna başvurulmuş, Yüksek Seçim Kurulu’nun 06.12.2008 tarih ve 317 Sayılı kararında “.Anayasa’nın 135. maddesinde; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında gizli oyla seçilen kamu tüzel kişileri olduğu belirtilmiş, gerek 5174 sayılı Kanunda ve gerekse kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ilişkin sair mevzuatta, organ seçimlerinin ertelenmesi konusunda Kurulumuza verilmiş bir yetki bulunmamaktadır. Bu nedenle; 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçimlerine ilişkin iş ve işlemlerin, 2009 yılı Ocak ve Şubat ayları içinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarınca yapılması zorunlu olan oda ve borsaların organ seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılmasına engel teşkil etmeyeceği sonucuna varılmıştır..” Şeklindeki ilke kararına rağmen kurul 7.10.2020 tarihinde oyçokluğu ile aralarında Tekirdağ Barosu’nun da bulunduğu 24 baronun talebini reddetmiştir. Gerekçeli karar henüz yayınlanmamıştır. Bu şartlar altında verilen kararlar başta Anayasamızın 10. maddesinde düzenlenen kanun önünde eşitlik, 13. maddesinde düzenlenen temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması, 67. Maddesinde düzenlenen seçme ve seçilme hakkı, 135. maddesinde düzenlenen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının kuruluşuna dair hak ve düzenlemelere aykırı olduğu açıktır” dedi. 

SİYASİ PARTİLERİN SENDİKALARIN KONGRELERİNİ YAPMALARINA İZİN VERİLİYOR 
Açıklamayı sürdüren Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, “Karar ile siyasi partilerin, sendikaların kongrelerini yapmalarına izin verilirken Baromuzun iradesinin oluşacağı genel kurulun yapılmasına izin verilmeyerek AY 10/ son maddesinde düzenlenen “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”  ilkesi açıkça ihlal edilmiştir. Avukatlık Kanunu’nun yukarıda belirtilen amir hükümleri hiçe sayılarak, normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde, bir genelgeden yola çıkarak kanuni hakların kullanılması engellenmiştir. Yasa ile düzenlenmiş bir konu hakkında yine yasa ile bir değişiklik yapılması zorunlu olmasına rağmen, bakanlık genelgesi ve Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile yasal düzenleme askıya alınmıştır” dedi. 

KARARLAR HATALI VE TEHLİKELİDİR 
“Bu idari ve keyfi uygulamanın seçim kurulları tarafından da benimsenerek kararlar verilmesi oldukça hatalı ve tehlikelidir” diyen Sedat Tekneci son olarak, “Baromuz, yürürlüğünü başta Anayasadan ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ndan aldığı ödevleri idari bir kararla yerine getirememektedir. Seçim kurulunun bu doğrultuda idari kararın yeterli olmadığını belirterek genel kurul takvimini işletmesi gerekirken “seçimlerin yapılmasının mümkün olmadığı” başlıklı bir karar ile genel kurulun yapılmasının engellenmesi hukuka açıkça aykırıdır. Aynı yorumla, ileride benzer gerekçeler ve idari kararlar ile genel seçimlerin de yapılmasına engel olunabilecektir. Böyle bir durum, aslında demokrasinin ve doğrudan anayasanın askıya alınmasına neden olacak sonuçlara doğurabilecektir. İşte bu koşullarda bugün 10 ve 11 Ekim 2020 tarihinde yapmayı planladığımız genel seçimlerine bir gün kala alınan bu karara karşı verdiğimiz hukuki mücadelede haklı olsak bile hukuka uygun hızlı ve etkin bir karar verilmemesi nedeni ile idarenin genel kurulu erteleme iradesi gerçekleşmiş ve yaşananlar ülkemizde bırakın hukuk devleti olmayı, kanun devleti bile olmadığımızı göstermiştir. Tekirdağ Barosu olarak bundan sonra da Hukuksuzluğun karşısında olmaya devam edeceğiz” dedi.