Çorlu Çarşı Merkezinin içinde bulunan iki tarihi çeşmenin de durumu Çorlu’ya yakışmıyor. Yüzlerce yıllık tarihi bulanan çeşmelerin biran önce restore edilerek Çorlulu vatandaşların hizmetine sunulması bekleniyor.

Çorlu’da Omurtak Caddesi üzerinde bulunan Çorlulu Süleyman Ağa tarafından 1803 yılında yaptırılan, Çorlu merkezindeki Çeşme durağına adını veren Paşa Çeşmesi’nin durumu ve Kumyol Caddesi’nde bulunan 200 yıllık tarihe sahip olan Çukur Çeşme’nin görüntüsü Çorlulu vatandaşlar tarafından tepkilere neden oluyor.
BU TARİH YOK OLURSA BİR DAHA GELMEZ
Çukur Çeşmenin kitabesinde tarih yoktur. Fakat kitabenin görünümüne bakarsak iyi durumda olduğunu ve bunun yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz. Kitabenin yazısından da anlaşılacağı gibi, kitabenin tamir kitabesi olduğunu ve tamir ettiren kişinin İdris Ağa olduğunu öğreniyoruz. Çorlu’nun şehrin tam merkezinde olması nedeniyle en bilinen ve hala faal durumda olan tarihi Paşa Çeşmesi, Hicri 1218 yılında (Miladi 1803) mahalle halkının su ihtiyacının karşılamak üzere meydan çeşmesi olarak inşa edilmiş.
İKİ ÇEŞMEDE HARABE GÖRÜNTÜYÜ ANDIRIYOR
Her gün yanlarından geçtiğimiz tarihi çeşmeler harabe görüntüyü andırıyor. Çukur Çeşme’nin çatısı çökerken, etrafı da düzenlenmeyi bekliyor. Paşa Çeşmesi ise ön kısmı sprey boyayla kirletilirken çeşmenin sıvaları dökülmeye başlamış. İki çeşmenin de suyu akmaya devam ederken sadece restore edilmeleri bekleniyor.
YETKİLİLER ÇEŞMELERİMİZİ ŞEHRİMİZE KAZANDIRSIN
Çorlulu vatandaşlar tarihi çeşmelerin şehre tekrar geri kazandırılmasını isterken yetkililere seslenerek; “Valilik, Kaymakamlık, Çorlu Belediyesi kim bu işlerle ilgileniyorsa yetkililer bu konuda bir araya gelip kesinlikle çeşmelerin restorasyonunu yaptırmalı. Bunlar bizlerin tarihi, ecdadımızdan kalanlar. Kim bilir bu çeşmelerden kaç insan su içti. Kim bilir bu çeşmelerde kimlerin ne hikâyesi var. Yani Çorlu’nun ortasında bu halde iki çeşmenin olması Çorlumuza yakışmıyor” dedi.
İMDAT ŞAHİN