Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Çorlu Müftüsü Mevlüt Haliloğlu kurban ibadeti ve kurban bayramıyla ilgili gazetemize konuştu.

Kurban ibadetinin insanlık tarihi kadar eski olduğu ifade eden Çorlu Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, kurban kesimi, kurban eti dağıtımıyla ilgili de bilgiler verdi. Bayram Namazı’nda dikkat edilecek hususlarında altını çizen Haliloğlu, Bayram Namazı’nda yine Cuma Namazlarında olduğu gibi kurallara uyularak namazın kılınacağını belirtti.
KURBAN İBADETİ ÇOK ESKİ YILLARA DAYANIYOR
Kurban ibadetiyle ilgili konuşan Çorlu Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, “Kurban ibadeti insanlık tarihi kadar eski bir ibadet, kurban ibadeti İslam’da olduğu gibi diğer İslam’dan önceki ilahi dinlerde de var olan bir ibadettir. Kurban, Allah’ın verdiği nimeti, Allah’a bir teşekkür bir şükür olmak üzer onun yolunda sarf etmek demektir. Özel manasıyla varlıklı bir Müslümanların kurban bayramı gününde kurban olarak belirlenen, koyun keçi, sığır, manda, deve gibi hayvanlardan boğazlamak suretiyle bu hayvanların etinden hem kendisi hem de fakirlerin, ihtiyaç sahiplerinin eşinin dostunun paylaşması yemesidir. Belirlenen hayvanların dışında kurban olmaz. Kuran-ı Kerim’in Adem’in iki oğlu Habil ve Kabil’in Allaha Kurban takdim ettiklerinden bahseder. Buradan anlıyoruz ki kurban ibadeti çok eski yıllara dayanıyor” dedi.
DURUMU İYİ OLAN MÜSLÜMANLARIN KURBAN KESMESİ GEREKİYOR
“İslam’da Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye Hicret edişinin 2. Yılında kurban ibadeti meşru kılınıyor” diyen Haliloğlu, “Bazı ayetlerde işaretler var, o günden itibaren Peygamberimiz vefatına kadar kurban kesmiş. Aslında bütün İslam âlemi kurban bayramına ulaşıp ta kurban kesebilecek olanların kurban kesmemesini hoş görmemiştir. Mutlaka kurban kesmesini istemiştir. Bugün bir Müslüman için ölçü ailesinin ve kendisinin temel ihtiyaçlarını karşıladıktan, sonra 81 gram altın değerinde bir parası dövizi benzer bir birikimi varsa bu kişinin kurban kesmesi gerekiyor. Hanımı zenginse o kesmesi gerekir. Kurban Müslüman’a ergenlik yaşına gelmiş olana ve zengin olana gerekli olan bir ibadettir. Bizim ülkemizde belki ekonomik olarak az önce belirttiğimiz durumun altında olanlar dahi kurban ibadetini yerine getiriyor” dedi.
KURBAN ETİ NASIL PAYLAŞILIR
“Orta halli bir Müslüman 3 kesime ayırmalı kurbanı, 3 kesimin eşit olması gerekmez. Yani kurban ibadetinden kendi çoluğu çocuğu yemeli, kurban etinden eşine dostuna zengin fakir fark etmez misafirine ikram etmeli ve kurban etinden bir miktarını da fakirlere ihtiyaç sahiplerine kurban kesemeyenlere dağıtmalı” ifadelerini kullanan Çorlu Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, “Ama bu 3 eşit parça olması gerekmez. Yani maddi durumu çok iyidir, kurban keser ordan bir parçasını ayırır, sürekli evinde et bulunan kişi bir miktarını alır diğer kısmını dağıtabilir. Hayat standardı düşük olan Müslümanlarda üçte biri değil de yarısına yakınını alabilir. Son zamanlarda vekâlet yoluyla kurban kesimi çok yaygın. Maddi durumu iyi olan vatandaşlarımızı biz buna yönlendiriyoruz” dedi.
DİYANET İŞLERİ VAKFI’NIN KURBAN BEDELİ YURT İÇİ 975 LİRA YURT DIŞI 825 LİRA
“Türkiye Diyanet Vakfı hem yurt içinde hem de yurt dışında vekaleten kurban kesiyor” diyen Haliloğlu, “Yurt içinde Diyanet İşleri Vakfı 975 lira, yurt dışında 825 lira 150 lira daha düşük. Geçen yıllarda korona virüs yoktu 140 civarında kurban kesiyordu. Bu sene 75 sene ülkede kurban kesiyor. Afrika’daki ülkeler, Balkanlardaki ülkeler, Kafkaslardaki ülkeler var, Güney Amerika da dahi kurban kesilen ülkeler. Diyanet İşleri’nin orada müşavirlikleri var, ateşelikler var eğer yoksa büyükelçilikler var. TİKA’nın elamanları var. Oranın imkânlarına göre hayvanları alıp orada kesiyorlar. Diyanet İşleri Vakfı’nın internet sitesine girip siteden de vekâleten kurban bağışı yapılabilir yada bizim din görevlilerimize makbuz karşılığı bu vekaleti verebilir” ifadelerine yer verdi.
UYGUN ORTAMLARDA KURBANLARIN KESİLMESİ GEREKİYOR
Kurban kesiminin uygun ortamlarda yapılması gerektiğini belirten Haliloğlu, “Kurban ibadetiyle ilgili 2000’li yılların başında Kurban Komisyonları oluşturuldu. İlçelerde kaymakamın başkanlığında, müftülük, belediye, tarım ilçe müdürlüğü, sağlık müdürlüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı’ndan oluşan birim vasıtasıyla bir komisyon oluşturdu. Bizim ilçemizde de bu komisyon var. Bu birimin belirlediği kriterler var, hayvanların nasıl olması gerektiği, küpeleri, onların menşeyleri ile ilgili bilgileri tarım müdürlüğü takip ediyor. Belediyeler nerede kurban kesileceğiyle ilgili gerekli alt yapıyı hazırlıyor. Bu sene geçen yıllardan daha fazla hassasiyet gösteriliyor. Kurban kesim yeri belediyelerin mezbahanelerinde olacak. Perşembe Pazarı’nın bulunduğu yerde kurban kesilmeyecek. Vatandaşlarımız köylerinde evlerinin bahçeleri varsa veya bahçeli olan evde kesim yapabilirler sokak ve caddelerde kesim yapanlara ceza kesilecek” dedi.
BAYRAM NAMAZI KURALLARA UYULARAK KILINACAK
“Kurban ibadetiyle ilgili camilerimizde gerekli duyuruları yapıyoruz” diyen Çorlu Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, “Bayram namazı aynı Cuma Namazı’nda olduğu gibi sosyal mesafe kuralına uyularak kılınacak. Bizim camilerimizde sosyal mesafe bir buçuk metreden aşağı değil. Arkadaşlarımız bunun için camilerin içinde ve dışında işaretlemeler yaptı. Sürekli uyarılar oluyor, Cuma Namazları’nda bizim cami cemaatimiz kurallara uyuyor. Maske takıp, seccadesini alıp vatandaşlar bayram namazına gelebilecekler. Bayram namazından önce camilerimiz temizliği, zaten sürekli yapılıyor ama daha çok insan geleceği düşünülerek temizlik yapılacak. Bayramda özelikle bayramlaşmama hususunda vatandaşlarımız yine uyarılacak. Korona virüse karşı cemaatimizin dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
İMDAT ŞAHİN