Chp Kadın Kollarından Konferans
Çorlu Güncel

Chp Kadın Kollarından Konferans

  • 10 Mart 2020

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle CHP Çorlu Kadın Kolları Başkanlığı tarafından düzenlenen Tarih Boyunca Türk Kadınının İtibar Mücadelesi ve Atatürk konulu konferans düzenlendi.


Memduh Şevket Esendal Sahnesi’nde düzenlenen programda salonun boş kalması dikkatlerden kaçmadı. Saat 17.00 da düzenlenen konferansa CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı İlker Yağcıoğlu, CHP Çorlu İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatma Erözkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
KURTULUŞ SAVAŞINDA TÜRK KADINI ERKEKLERİN YANINDA SAVAŞTI 
Tarih Boyunca Türk Kadının İtibar Mücadelesi ve Atatürk Konulu konferansı konuşmacı olarak İstanbul Rumeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Özmen katıldı.  Özmen yaptığı konuşmada: “Atatürk der ki; “Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla fedakârlık yaptım diyemez.” Halide Onbaşı Binbaşı Ayşe, Kara Fatma, Halime Çavuş, Elif’in Kağnısı şiirindeki kucağındaki bebeğiyle kendisini kağnıya koşup “Mustafa Kemal’in Kağnısı Durmaz” diyen Elif Analar, bu savaşta canla başla erkeklerin yanında yer aldılar” dedi.  
ATATÜRK KADINLARA BÜYÜK ÖNEM VERMİŞTİR 
Konuşmasını sürdüren Yrd. Doç. Dr. Süleyman Özmen, “Cumhuriyetin ilanı ile birlikte, Türk Kadınını modern, aydın ve pırıl pırıl bir görünüme kavuşturmak için gerekli İnkilaplar yapılmaya başlanmıştır. Önce çok eşlilik kaldırılmıştır. Sonra kadınlara boşanma ve velayet hakkı getirilmiştir. Kadınlara 1930 yılında belediye seçimlerine katılma, 1933 yılında köy kanununda değişiklik yapılarak köyde muhtar olma hakları sağlanmıştır. İlk Kadın Muhtarımız Satı Kadın olup, daha sonra da milletvekili seçilmiştir. 1935 yılında TBMM’ne 18 Kadın Milletvekili girmiştir. Türk Kadınına 5 Aralık 1934 tarihinde Seçme ve Seçilme Hakkı verilmiştir. Türk kadınları pek çok Avrupa kadınından çok önce bu hakka sahip olmuştur. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi. Kadınlar seçme/seçilme hakkına Fransa’da 1944, İtalya›da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre›de 1971 yılında kavuştular. Asyalı ve Müslüman olan ülkelerde ise durum daha da vahimdir. Kadınlara bu hak, İran’da 1963 yılında, Suudi Arabistan’da ise 2011 yılında verilmiştir” ifadelerini kullandı. 
İMDAT ŞAHİN