“Hedefimiz Ortak”
Çorlu Güncel

“Hedefimiz Ortak”

  • 25 Şubat 2020

Çorlu’da engelliler için faaliyet yürüten dört kuruluşun başkanları bir araya gelerek, “Hepimizin hedefi ortak, bir amaç için çalışıyoruz” dedi.

Bir araya gelen Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven, Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin, Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney engelli bireylerle ilgili sürekli bir araya geldiklerini projelere destek olduklarını ve birlikte hareket ettiklerini ifade etti. Dört engelli kuruluşu başkanı gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 
YAPACAKLARIMIZI BİRLİKTE PLANLIYORUZ
Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven yaptığı açıklamada: “Engelli dernek başkanlarımızla bir araya geliyoruz, bunun ilk adımını 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nden sonra 12-13 Aralıkta Türkiye Engelli Meclisi çalıştayında yaptık. Aynı zamanda ben Türkiye Engelli Meclisi İl Başkanıyım. Kıymetli arkadaşlarımı da ben oraya davet etmiştim. Gerçekten engelli derneklerin amaçları nedir onların hakkında bilgiler edindik. Sonrasında da birliktelik oluşturalım dedik. Türkiye Sakatlar Derneği 23 yıldır aktif olarak bir şeyler yapmaya çalışıyor ve dernek bünyesinde birçok engel grubundan üyelerimiz var. Otizmliler ve Down sendromlu engelli konusunda eksikliklerimizi gördük, yeni bir birliktelik oluşturalım dedik. Ne kadar farklı engel gruplarından oluşsak ise amacımız bir. Engelli vatandaşlarımızı sosyal hayata katmak ve sağlıklı bireylere engelliyi anlatmak. Bunun en iyi yolu birlikte yol yürümekti.  O hedefle birleştik ve birçok defa bir araya geldik. Yapacaklarımızı planlıyoruz, birlikte ilerliyoruz” dedi.  
“HİÇBİR ŞEY TEK BAŞINA OLMAZ”
Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel ise “İşin özünde birliktelik var, hiçbir şey tek başına olmaz. Down sendromlular derneği, Tekirdağ Otizmli Bireyleri Koruma Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi olarak biz daha güçlü olduğumuzu hissediyoruz. Böyle bir karar aldık. Bütün projelerimizi birbirimizle iletişime geçerek beraber yapmaya diğerimizin etkinliği olduğu zaman oraya katılıyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ne yapacağız, Down Sendromlular haftasında oturup hep beraber ne yapabiliriz veya otizmli bireylerle ilgili neler yapılabilir hepsini birlikte fikir yürüterek yapmaya çalışıyoruz. Hepimizin engel grupları var, ne kadar birlikte olursak engelli gruplara faydalı olabiliriz. Bizi beraber görmeye devam edeceksiniz” ifadelerini kullandı. 
“BİRLİKTE OLMAK, BİRLİKTE HAREKET ETMEK ÇOK ÖNEMLİ”
Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin, “Projelerimiz olduğu zaman birlikte hareket ediyoruz. Her zaman projelerimizle ilgili birbirimizi bilgilendiriyoruz. Biz sağlık problemimiz olmadığı zaman projelere katılıyoruz. Projelerimizde sadece yanında olmanın dışında neler yapabileceğimizi birbirimize soruyoruz. Bu gerçekten çok güzel. Engelliler konusunda Çorlu’da görev yapan yetkililer gerçekten çok hassas. Ben bu güne kadar gidip de kapısından döndüğümüzü hatırlamıyorum. Herkesin kapısı biz gittiğimizde sonuna kadar açıldı. Sorunlarımızı meramımızı anlatabildik. Olumlu cevap almak zorunda değiliz ama dinlenildik, haklı sebeplerle geri çevrildiğimiz oldu. Genellikle de arkadaşlarımızda yaşadığı bu ama bütçe problemiyle geri çevrildiğimiz projelerimiz oluyor genellikle. Onun dışında destek oluyorlar. Diğerlerini de bir araya gelip halletmeye çalışıyoruz” dedi. 
YAPILMASINI İSTEDİĞİMİZ ORTAK BİR PROJEMİZ VAR
Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney birlikte istedikleri ve üzerinde durdukları projeleri anlatarak: “Geçenlerde İbn-i Sina Özel Eğitim Okulu’nun fiziki koşullarından ötürü bir takım sıkıntıları var. Velilerden gelen dilekçeler vardı, o sıkıntıları dört engelli kuruluşun başkanları olarak biz temsil ettik velileri. Milli Eğitim Müdürü’yle görüştük. O güzel bir dayanışmaydı. Somut olarak adım attığımız bir iş oldu bizim için. Arkasını da takip edeceğiz. Bizim bir de nihai hedefimiz var, biz gittikten sonra çocuklarımız ne olacak en önemli sorun da bu aslında. Bizim bölgemizde engelli çocuklarımızı bırakabileceğimiz bir bakım evi yok. Normal gelişim gösteren bir çocuğu bir kreşe bırakabiliyorsunuz. Ama sorun özel çocuklar olduğu zaman onları bırakabileceğimiz yerler yok. Ailelerin engelli çocuklara bakım masrafları oldukça ağır. Özel yerlerin saatlik ücretleri çok yüksek. Her engelli ailesinden bunu bekleyemeyiz. Onun için bizim hep birlikte gerek kamu yönetimini, bakanlığı yerel yönetimleri sürekli bu konuda projeler üreterek baskı oluşturabiliriz” dedi. 
İMDAT ŞAHİN