“Bilmek Yetmiyor, Duyarlılığın Olması Gerekiyor”
Çorlu Güncel

“Bilmek Yetmiyor, Duyarlılığın Olması Gerekiyor”

  • 04 Ocak 2020

Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zahra Metin gazetemize yaptığı açıklamada, engelli bireylere karşı toplumun farkındalığının ve duyarlılığının artması gerektiğini vurguladı.




Down sendromlu bireylerin artı bir kromozoma sahip olduğunu ve bireylerde fizyolojik, hafif ve orta derecede zihinsel engele neden olduğunu vurgulayan Zehra Metin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Engelli bireylere karşı sadece bilmenin yeterli olmadığını, duyarlılığın ve farkındalığın artması gerektiğini vurguladı. 

ÇORLU’DA 35’E YAKIN AİLE VAR
Trakya’da bildiğimiz kadarıyla başka bir down sendromlu dernek yok diyen Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin, “Trakya’da araştırdık ve bildiğimiz kadarıyla bir down sendromu derneği yok. Şu anda down sendorum derneği Çorlu’da var.  Sayı olarak down sendromlu çocukların sayısı net değil, Çorlu İlçe Sağlık Müdürümüzle görüştük bilgileri önümüzdeki günlerde net bir şeklide alacağız. Şu anda bize ulaşmış olan derneğimizle işbirliği halinde olan bildiğimiz 35’e yakın aile var” dedi.

DOWN SENDROMLU BİREYLER İNANILMAZ SOSYAL BİREYLER, SEVECENLER 
Konuşmasını sürdüren Zehra Metin, “Down sendromu artı 1 kromozom demek, vücutta 47 kromozom olmak demek, buda olumsuz bir şekilde vücuda hem fizyololik bir şekilde yansıyor hemde ruhsal anlamda gelişme anlamda yansıyor. 47 kromozom verdiği zararlar akciğer ve kalbe zararları var ve hafif ve orta düzeyde zihinsel engele sahip oluyor çocuklarımız. Ağır olanlarda var ama ender sayıda. Sosyal bireyler, inanılmaz hayatın içindeler, toplum tarafından kabul görmeyi bekleyen bireyler çok sevecen insancıl bireyler. Eğitildikleri sürece başaramayacakları bir şey yok. Eğitimle birlikte her işin üstesinden gelebilecek düzeyde olabiliyorlar” dedi. 

İNSANLAR BİLİYORLAR AMA FARKINDALIĞA VE DUYARLILIĞA SAHİP DEĞİLLER  
“Bilmek bir şey değil inanın, her hangi bir şeyde bilginiz olabilir ama o konuda farkındalığınız yoksa o konuda bir duyarlılığa sahip değilseniz eğer bilmek hiçbir şey değil, engelliler hakkında herkes her şeyi biliyor” diyen Trakya Down Sendromu Dernek Başkanı Zehra Metin, “Yapılması gerekeni biliyorlar, uygulanması gerekeni biliyorlar ama farkındalığa ve duyarlılığa sahip değiller. Kabul görmek o kadar önemli bir şey ki bu normal gelişim gösteren bir çocuk içinde böyle, farklı gelişim gösteren bir çocuk içinde böyle. Kabul görmek insanın adım atmasına sağlayan şey. Eğer bir insan kabul görürse kendine inanır, güvenir ve başarır. Toplumuz da en büyük eksiklik bu, bizden farklı olanı kabul edemiyoruz. Kişilik anlamında farklı olanı kabul edemezken birde fiziksel anlamda farklı olanı kabul etmek çok zor” ifadelerini kullandı.  

DUYARLILIK ARTMIYOR SADECE BİLME SEVİYESİ ARTIYOR 
“Duyarlılık artmadı, sadece bilme seviyesi arttı” diyen Zehra Metin, “insanlar biliyorlar ama sorumluluk almıyorlar, sorumluluk almamak için insanlar o duyarlılığı göstermiyorlar ama biliyorlar, bizim çocuklarımız için hep hasta çocuklar derler, biliyor ama ne olduğunu tam olarak bilmediği için içinden gelen insani duygularla hareket ediyor. Bir hastalık gibi görüyor. Duyarlılık yaratmak açısından medya çok önemli, Mucize Doktar bilmek açısından belki önemli bir katkı sağlıyor ama duyarlılığa dönüşmediği sürece maalesef bir işe yaramıyor” dedi. 

ÇORLU’DAKİ KURUMLARIMIZ ENGELLİ BİREYLERE DUYARLILIK GÖSTERİYOR  
Trakya Down Sendromu Dernek Başkanı Zehra Metin, “Bugüne kadar işbirliği yapmak isteyip kapısından çevrildiğimiz hiçbir kurum olmadı bu konuda kurumlar çok hassaslar. Engelli birey deyince bütün işlerini güçlerini bırakıp ilgileniyorlar. Duyarlılık gösteriyorlar. Kurumlarla işbirliği yapabilirsiniz ama toplum bilinçlenmediği sürece düzelme sağlayamayız. Kurumlar her şeyi şehirde yerine getirebilir ama vatandaş duyarlı olmadığı zaman yine işler engelliler için zorlaşabilir. Örneğin engelli rampası belediye yapabilir ama duyarlı olmayan bir vatandaş engelli rampasına aracını park ederse engelli yine zorlanır” dedi. 
İMDAT ŞAHİN