Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’unda seçim beyannamesinde yer alan hanımeli çarşısı Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin de iş birliğiyle hayata geçiyor.

İlk toplantısı yapılan Hanımeli Çarşı’sı için kollar sıvandı, Çorlu Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Çorlu Belediyesi bünyesinde yürütülen çalışmalarla birlikte Çorlu’da evine katkı sunacak olan hanımlar 28 Aralık tarihinde Atakent Kapalı Pazar Yeri’nde ilk satışlarını yapabilecekler.
ÇORLU BELEDİYESİ VE KADIN MECLİSİ OLARAK PROJEYİ BİRLİKTE YÜRÜTÜYORUZ
Kadınların evine katkı sağlamak için her hafta düzenli Pazar kurulacağını ifade eden Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Alemdar Yetkin gazetemize özel açıklamalarda bulundu: “Hanımeli Çarşı’sı projesi Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’un seçim beyanında da yer alan bir projedir. Kadınların evde ürettikleri el emeği göz nuru ürünleri pazarlarda satışını amaçlayan bir projeydi. Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak ta bizler bu projenin yürütmesinde yer aldık. Şu anda Çorlu Belediyesi ve kadın meclisi olarak projeyi birlikte yürütüyoruz” dedi.
AMACIMIZ EV HANIMLARININ EVLERİNE KATKI SUNMASINI SAĞLAMAK
Konuşmasını sürdüren Nigar Alemdar Yetkin: “28 Aralık 2019 tarihi itibariyle de yılbaşı alışverişi gibi renkli bir açılışla hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bugünkü yaptığımız toplantıda bu projeyi kadınlara duyurmak için yapıldı. Projenin detayları şu şekilde; kadınlarımızın evlerinde ürettikleri el emeği göz nuru ürünleri pazarda sergileyebilecekler. Süreklilik gerektirecek bir proje olacak. Atakent Kapalı Pazar Yeri’nde Pazar günleri açılacak ve her hafta açılacak. Kimler satış yapacak burada: öncelikle bir iş yeri olmayan vergi mükellefi olmayan kadınlarımız tezgah açabilecek. Yer kalırsa sigortalı asgari ücretle çalışan kadınlarımız yer alabilecek. Kesinlikle bir işyeri olmayacak, amacımız ev hanımlarının evlerine katkı sunmasını sağlamak” dedi.
KADINLARIMIZDAN HANGİ EVRAKLARI İSTİYORUZ?
“Kadınlar Kent Konseyi merkezinin bulunduğu Eski Ticaret Odası’nda başvurularını yapabilirler” diyen Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Alemdar Yetkin; “Başvuru anında ikişer fotoğraf, kimlik fotokopisi, başvuru formu dolduracaklar, vergi dairesinden mükellefiyeti yoktur yazısı alacaklar, ayrıca E-Devlet’ten 4/A hizmet dökümlerini alacaklar. Sigortalı çalışıp çalışmadığını oradan kontrol edebileceğiz. Başvuru formlarında da ne satmak istediklerini hangi amaçla açmak istediklerini belirtecekler, bizlerde oluruna bakacağız. Çünkü belirli sınırlandırmalarımız var” dedi.
SÜREKLİLİĞİ SAĞLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ
“Hali hazırda hanımeli günlerine katılan belli üyelerimiz vardı, onlar toplantımıza katıldı, bu toplantıda 250 kişi katıldı” diyen Nigar Alemdar Yetkin: “Pazar kapasitemiz çok fazla o yüzden mümkün olduğu kadar herkese iş düşüyor. Önemli olan kadınlarımıza böyle bir pazarın olduğunu duyurabilmek daha sonrasında insanları hanımeli çarşısına gelmelerini sağlamaktır. Bizler ne kadar duyurabilirsek pazarın sürekliliğini o kadar sağlamış oluruz. Önemli olan oraya müşteri çekmek. Bu projeyle Çorlumuzdaki kadınlara dokunmak istiyoruz. Her aileyi etkileyen bir proje yapmaya çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Kadınlardan her hangi bir tezgah ücreti, vergi hiçbir şey alınmayacak. Tezgahları bizim belirlediğimiz şartlarda kendileri getirecekler, masalarını masa örtülerini belirli şartlar var onlara göre yapıp getirecekler. Kartları olacak, her kadın kendi ürettiği ürünün başında duracaklar, kadınların özgüveninin artmasını istiyoruz. Hedefimiz kadınlarımızın girişimci olmalarını amaçlıyoruz. 300 tezgah varsa yıl sonunda bu 300 tezgahta satış yapan kadınların 100 tanesinin işyeri açmalarını istiyoruz. Şartlarımızdan bir tanesi de bu. Satış yaparken ürünlerin satışlarında fiyat dengelerini de kontrol edeceğiz. Bunun dışında suiistimallerin olmaması için gerekli incelemeleri hem biz hem de Çorlu Belediyesi zabıta ekipleri yapacaklar” dedi.
Tezgahlarda nelerin satılacağını da açıklayan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Alemdar Yetkin, “Tezgahlarda kadınların evde ürettikleri, el işi örgü, takı magnet gibi ürünleri satacaklar onun dışında seramik, mozaik taş, bu gibi ürünler olacak, bunun dışında gıdayı çok soranlar oluyor, gıda ürünlerinde sadece ve sadece kuru gıdalar olacak. Kadınlar sadece evlerde yaptıkları kuru gıdaları satacaklar, tarhana, kesme, ekmek, salça, reçel evde ürettikleri ürünler” dedi.
TRAKYA BÖLGESİN DE İLK OLACAK
Konuşmasını sürdüren Nigar Alemdar Yetkin: “Trakya’da kalitesi en yüksek, fuar niteliğinde Çorlu Belediyesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin öncülüğünde yüksek katılımla yapılan bir Hanımeli Çarşısı kurulacak. Burada 700-800 kadının el emeği göz nurunun satılacağı bir Hanımeli Çarşısı yaratılacak. Burada üyelikler her yıl yenilenecek” dedi.
İMDAT ŞAHİN