Saadet Partisi Özel Güvenlik Görevlileriyle İlgili Rapor Hazırladı
Çorlu Güncel

Saadet Partisi Özel Güvenlik Görevlileriyle İlgili Rapor Hazırladı

  • 25 Ekim 2019

Saadet Partisi Tekirdağ il Başkanlığı özel güvenlik personeli ve sorunları hakkında rapor hazırladı.


“1435 GÜVENLİK ŞİRKETİ BULUNMAKTADIR”
Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşımak maksadıyla hazırlanan raporu Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduran' a iletti. Karaduman konuyu bildiklerini ve detaylı şekilde inceleyip iyileştirmeler yapılması Konusunda meclis gündemine getireceklerini söyledi. Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Murat Vakitçi  özel güvenlik camiasının sorunlarıyla alakalı oluşturdukları  rapordan bazı başlıkları gazetemize açıkladı. 2005 yılında kamu ve özel sektörde mal ve Can güvenliğinin sağlanması yönünde genel kolluğa yardımcı konumunda olacak 5188 sayılı kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarıldı ve yürürlüğe konuldu. Bugün yani 25.10. 2019 yılı itibariyle ülkemizde 1435 Güvenlik Şirketi bulunmakta 444 özel güvenlik eğitim kurumu bulunmaktadır özel güvenlik sertifikası almış kişi sayısı 1 milyon 556 bin 250 dir. Aktif olarak çalışan özel güvenlik görevlisi sayısı 283 nin 431 dir bu rakam ülkemiz genelinde görev yapan 270 bin polis sayısından fazladır. Aktif çalışan özel güvenlik görevlileri ülke genelinde 95 bin 577 noktada görev yaparken 291 kişinin de özel koruması olarak aktif olarak görev yapmaktadır. Buna da şöyle bir problem gözükmekte ülke genelinde bugüne kadar 1 milyon 556 bin güvenlik sertifikası almış kişi bulunmasına rağmen 283 bin 431 kişi şu anda aktif görev yapmaktadır” dedi. 
GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN MAAŞLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
Konuşmasını sürdüren Murat Vakitçi, “Sertifikası ve kimliği olan güvenlik görevlileri de istihdamda öncelikli kotada olmalı. Bunun için öncelikle maaşlar iyileştirilmelidir. Özel güvenlik kanunu çıktığı tarihten itibaren neredeyse 15 yıl geçti ve Çalışma Hayatında ne işçi ne de memur sayılan özel güvenlik görevlilerinin sorunları çığ gibi büyüdü. 2018 yılında Kamuda taşeron kaldırılması girişimi tam olarak gerçekleşmedi hastaneler sosyal güvenlik kurumları kadın sığınma evleri Vergi Dairesi gibi kurumlarda çalışan özel sözleşmeli olarak kadroya geçti ancak kamu kurumu olmasına rağmen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Botaş ülke genelindeki tüm havaalanları tüm trepaş vezneleri Tredaş elektrik kurumları ve ülkemizdeki tüm belediyeler Ayrıca bankalarda kamu görevi alanında bulunan Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası gibi kurumlarda çalışan özel güvenlik görevlileri mevcut durum itibariyle halen Taşeron olarak çalışmaktadır Bu bir adaletsizliktir Bu adaletsizlik bir an önce çözümlenmesi gerekir” dedi.
ÖZEL GÜVENLİKÇİLER KALİFEYESİZ İŞÇİ STATÜSÜNDE OLMAMALI 
Ayrıca kamuya geçmiş olan özel güvenlik görevlileri halen  asgari ücret almaktadır. Bu durumla alakalı da bir düzenleme yapılmalıdır. Kamuda diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olmalıdır.  Maaşların alakalı da bir dengesizlik vardır. Bankalarda çalışan bir özel güvenlik görevlisi 2500 ile 3000 arası almakta. Hastanelerde 2200 TL 2.500 TL arası almakta. Havaalanları ülke genelinde 2500 TL 3500 TL arasında almakta.  Belediyelerde çalışan özel güvenlik görevlileri 2500 ile 3000 lira arasında almaktadır. İnsanların mal ve can güvenliğini sağlayan birçok eğitimlerden geçen bir özel güvenlik görevlisi, hayatında ilk defa işe başlamış kalifiyesiz bir işçi statüsünde olmamalıdır.   Özel güvenlik görevlileri ve çalışma yerleri arasında ücret farklılıkları var. Ülke genelinde silahlı ve Silahsız görev yapan özel güvenlik görevlilerine maaşlarının iyileştirilmesini ve bir taban ücret politikası olmalıdır” dedi.
ÖZEL GÜVENLİKÇİLER İNSANLARIN MALINI CANINI KORURKEN ÇATIŞMAYA GİRİYOR
Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Vakitçi, “Özel güvenlik görevlisi olarak bankalarda çalışanlar arasında ciddi farklılıklar var mesela Özel Güvenlik Şirketi adı altında çalışan bir güvenlik görevlisi bankada 2500 TL alırken diğer bir bankada bankanın kendi kadrosunda çalışan bir özel güvenlik görevlisi 4000 TL almaktadır. Ayrıca bazı bankalarda silah tazminatı veriliyor bazılarına verilmiyor Bu kanun Herkese aynı olması gerekir. Özel güvenliğin kamu kurumu neredeyse yok gibi mal ve can güvenliğini sağlarken sakat kalan Özel güvenlik görevlileri var,  görev başında vefat eden ölen Özel güvenlik görevlileri var. Bugün ülkemizde polis jandarma ve sahil güvenlik kamu güvenliğini sağlıyor. Özel güvenlik görevlileri de kamu güvenliğini sağlıyor ve genel kolluğa yardımcı durumdadır.  O bakımdan görev başında sakatlananlara gazilik, görev başında vefat edenlere de Şehitlik verilmesidir. Öyle bir durum oluyor özel güvenlik görevlisi koruduğu yerdeki insanları malı canı korurken silahlı çatışmaya giriyor ve hayatını kaybediyor ve normal bir ölüm olarak defnediliyor. Bu konuda da  düzenleme yapılmalıdır.  Ülke genelinde onlarca Güvenlik Şirketi bulunmakta. Ve birbirinden farklı kıyafetler ile hizmet verilmekte. Bu durumun düzeltilmesi polis jandarma ve bekçi gibi tek tip kıyafetin olması gerekiyor. Rengarenk özel güvenlik kıyafetleri bulunmaktadır” dedi.  
YIPRANMA PAYI VERİLMESİ GEREKİR 
“Stratejik tesislerde çalışan ve oraların güvenliğini sağlayan özel güvenlik görevlileri var” diyen Vakitçi, “Bu personele de  yıpranma payı verilmesi gerekir.  Kanun hükmünde kararnameyle (KHK), 15 kişi üzerinde olan yerlerde güvenlik amiri olacak kişilerle 2 yıllık yüksek okul diploması istenmektedir.10 -15 yıldır Güvenlik sektöründe tırnağı ile kazıya kazıya bir yerlere gelmiş,  bir çok bilgi ve birikime sahip olan, ancak lise mezunu olduğu için yeni çıkan bu KYK ile güvenlik amirliği yetkisini kaybeden personele de büyük bir haksızlık yapılmaktadır. Kanun geriye dönük uygulanmamalıdır. Bu haksızlık derhal giderilmelidir. Bir güvenlik görevlisi 10 yıl bir fiil kesintisiz bir iş yapıyor ve bu sürenin sonunda tekrardan sertifika yenilemesine giriyor Bu durum düzenlenmeli ve harç paraları kaldırılmalıdır” dedi. 
İmdat Şahin