Çorlu’da bir eczanede meydana gelen hırsızlık olayına Tekirdağ Eczacı Odası tepki göstererek bir açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde meydana gelen hırsızlık olayında, hırsızlar Çorlu’da bir eczanenin camını kırarak içeri girdiler ve yeşil reçeteyle satılan uyuşturucu etkili ilaçları çaldılar. Bunun üzerine Tekirdağ Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Çetinkaya bir açıklama yaparak; “Geçtiğimiz hafta sonu maalesef bu olayın ilkini Çorlu ilçemizde yaşadık. Bir meslektaşımızın eczanesine kapalı olduğu bir saate kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce zorla girilmiştir. Eczane darmadağın edilmiş, tüm dolaplar karıştırılmış ve eczanenin en dip köşesindeki kasada saklanmış vaziyetteki pregabalin etken maddeli ilaçları çalınmıştır” dedi.
“Eczacı Vatandaşın En Yakın Sağlık Danışmanıdır”
Tekirdağ Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Çetinkaya yaptığı açıklamada; “Her zaman her ortamda belirttiğimiz gibi Eczacı en yakın sağlık danışmanınızdır diyoruz. Sağlıkta dönüşüm adı altında başlatılan sağlık sektöründeki değişikliklere her geçen gün yenisi eklenmektedir. 04.09.2019 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren yeni bir uygulama, uzun zamandır bizlerin dile getirdiği bir sıkıntıyı su yüzüne çıkarmıştır. Toplumda özellikle ilaç ve türevlerine olan bağımlılığın arttığı bir gerçektir. Yıllardır ilaç suiistimallerinin önüne geçilemediği ve bunların kontrol altına alınamadığını sizler ile paylaşıyorduk” dedi.
“İlaç Bağımlıları Tarafından Sürekli Tacizlere Ve Baskılara Maruz Kalıyoruz”
Açıklamasını sürdüren Çetinkaya, “Yeni yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliğine göre Gabapentinoidlerin yazılma şartları değişikliğe uğramıştır. Nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan bu ilaçların yazım şartlarına kısıtlama getirilmiştir. Bu kısıtlama ile sadece üniversite hastanelerinde ve 3 aylık sağlık raporu ile ödenme şartı getirilmiştir. Aslında bu kısıtlama belki bizler açısından işimizi kolaylaştırdığı (suistimalin azalması adına) düşünülse de hastaların tedavi sürecini olumsuz yansımaları olacaktır. Her ilçede ve her ilde üniversite hastanesi bulunmadığı ve özellikle ileri yaş hastaların potansiyel olduğu bu rahatsızlık, bu düzenleme ile; teşhisi, tedavisi, tedavi takibi ve devamlılığı, hasta açısından çok zorlaşmıştır. Tabi bu yeni düzenlemenin eczaneler açısından bir de farklı bir sonucu olacaktır. Gün içerisinde ilaç bağımlısı ve bağımlı yakınları ile sürekli sözlü tacizlere ve baskılara maruz kalan bizler, artık ulaşılması daha da zorlaştığından fiziki baskılara da maruz kalacağımız aşikârdır” dedi.
“Uyuşturucu Etkili İlaç Hırsızlığının İlkini Çorlu’da Yaşadık”
“Geçtiğimiz hafta sonu maalesef bu olayın ilkini Çorlu ilçemizde yaşadık” diyen Tekirdağ Eczacı Odası Başkanı Tolga Çetinkaya; “Bir meslektaşımızın eczanesine kapalı olduğu bir saate kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce zorla girilmiştir. Eczane darmadağın edilmiş, tüm dolaplar karıştırılmış ve eczanenin en dip köşesindeki kasada saklanmış vaziyetteki pregabalin etken maddeli ilaçları çalınmıştır. Zanlılar eczanede bulunan kameraların kayıt cihazını da almışlardır. Bu olayda eczacınız maddi manevi mağdur edilmiştir. İşgücü kaybını bir tarafa koyduğumuzda, ertesi gün işinizi yapmaya geldiğindeki yaşanılan travma tarifi mümkün değildir. Bu travma ile birlikte hizmete devam etmeye çalışırken yapılması gereken resmi prosedürlerse mağdurun yanında kurumların yer almadığını görmek insana bir ikinci travma oluşturmaktadır. Bu gibi konularda kanun ve kanun koyucuların artık ‘hırsızın hiç mi suçu yok’ lafını söylemeden halk sağlığı hizmeti veren mesleğimizin arkasında durduğunu göstermesini talep ediyoruz. Bu ve buna benzer durumların yaşanmaması için gerekli kurum ve kuruluşlarca önlemlerin acilen alınmasını, meslektaşımızın yaşadığı bu olayın kendisi ve meslektaşlarımız adına son olmasını temenni ediyorum” dedi.
İMDAT ŞAHİN