S.S. 163 No´lu Çorlu Öğrenci ve Personel Taşımacılığı Kooperatifi Başkanı Behçet Yavumen öğrenci servis fiyatlarının belirlendiğini ifade ederek, servis sektörüyle ilgili sıkıntıların katlanarak arttığını ve çözüm beklediklerini belirtti.

Gazetemizi ziyaret eden S.S. 163 No´lu Çorlu Öğrenci ve Personel Taşımacılığı Kooperatifi Başkanı Behçet Yavumen, gazetemizin yazı işleri müdürü Ozan Turan ile servis sektörünün yaşadığın sıkıntıları konuştu. Sıkıntıların olduğunu söyleyen Yavumen sorunun bir an önce çözümlenmesini istedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından öğrenci servis ücretlerinin de belirlendiğini ifade eden Yavumen ücret artışlarının sektör çalışanlarını çok fazla memnun etmediğin dile getirdi.
ORTA MESAFE OKUL ÜCRETİ 200 LİRA
Okul servis ücretlerine yüzde 10’luk bir zam geldiğini ifade eden Behçet Yavumen, “fiyatlarımız resmi anlamda belirlendi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi resmi sitesinde yayınlandı. Fiyatlar vatandaş gözüyle değil, sektörel olarak baktığımız zaman fiyatlar beklentimizin altında oldu. Geçen yıla oranla yüzde 10 zam geldi. Türkiye’deki enflasyon oranına göre düşük kaldı. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan birtanesi Tekirdağ Büyükşehir yönetmeliğine göre fiyatlarımıza bir kere artış yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi kendi otobüs fiyat tarifesine senede iki kere zam yaparken bizim fiyatlarımız bir kereye mahsus zamlanıyor. Biz bu konuda defalarca dilekçelerimizle de başvurduk. Biz eskiden olduğu gibi esnaf odalarından fiyat listelerimizi alıyorduk, onlar belirliyordu, birinci dönem ikinci dönem ayrı fiyatlar vardı, daha kapsamlıydı. Kreşlerin fiyatları yazıyordu. Kilometreye bölmüş, 0-3 Kilometre 175 lira, orta mesafe 3-8 kilometre 200 lira, uzun mesafe 8-15 kilometre 230 lira, 15 kilometreden sonra kilometre başına 4 lira 50 kuruş artış sağlanabiliyor. Bu fiyatlara 40 lirada hostes ücreti ekleniyor” dedi.
OKUL SAATLERİ SORUNU DEVAM EDİYOR
Çorlu’da öğrenci servislerinin en büyük sıkıntılarından bir tanesinin okul giriş saatleri olduğunu ifade eden Behçet Yavumen, okul saatleriyle ilgili gerekli düzenlemelerin acilen yapılmasını istedi. Yavumen, “Sektörel anlamda bölgemizdeki en büyük sıkıntı okul saatleri, bu sadece Çorlu’ya has bir durum değil. Bugün Süleymanpaşa, Çerkezköy ve her hangi bir yere gittiğiniz zaman bu sıkıntıyı görürsünüz. Şimdi tekli eğitime geçip de okulların aynı saatlerde girip çıkacakları hesaplanırsa biz buna cevap veremeyiz. Çorlu da Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre 53 bin öğrenci var. İkili eğitim çok az kaldı, ikili eğitimde bu sorunlar daha azdı çünkü zaman olarak yayılıyordu. Öğrenciler taşımayla, ya yürüyerek veya öğrenci servisleriyle okullarına gidip geliyor gidip geliyor. binlerce öğrencinin 1 saat aralığında okula gidip gelmesi bekleniyor. Buda sıkıntı yaratıyor, aşırı bir yoğunluk oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
OKUL GİRİŞ SAATLERİ YAYILIRSA TRAFİK RAHATLAR
Okul giriş saatlerinin yayılması gerektiğini ifade eden S.S. 163 No´lu Çorlu Öğrenci ve Personel Taşımacılığı Kooperatifi Başkanı Behçet Yavumen; “Biz yetkililere daha öncede söylediğimiz okul saatlerinin yayılması gerektiğini. Sabah saat 08:00 de başlayıp gerekirse 09:30’a kadar giriş saatleri olması gerekiyor. Ya da 07:30 da başlayıp giriş saatleri yayılabilir. Yani bunu yayarsak hem trafiği rahatlatmış oluruz hem de daha rahat hizmet veririz. Biz sorunların çözülmesi aşamasında elimizden geleni yapıyoruz. Gerek Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerekse mülki amirlerle görüşüyoruz çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Geçen yıl Valilik bir kararname yayımladı, 08:00’dan önce 09:00’dan sonra giriş olmayacak diye bir kararname yayımlayarak kestirip attılar. Bana göre yanlış bir uygulama tabi ki kendi sektörümü düşünerek söylüyorum. Çalışan insanların olduğu bir bölgede yaşıyoruz. İnsanlar çocuklarını okula gönderip biran önce işe gitmeyi düşünüyorlar. Erken gitmenin dezavantaj yaratacağı konusunda bir kaygımız yok. Bizler zamanında erken okula giriş yaptık, hiçbir şey olmadı çok şükür bu günlere geldik” dedi.
İmdat Şahin