Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever, “Metal Sanayiciler Sendikası (MESS) ile 200 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi süreci başlıyor” dedi.

Metal Sanayicileri Sendikası ile metal iş kolunda örgütlü sendikalar arasında yapılacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başlıyor. Trakya bölgesinde metal iş koluna bağlı binlerce işçiyi ilgilendiren MESS sürecinin başlaması işçileri ve sendikaları hareketlendirdi. İşçiler gözünü MESS sürecine dikti.
MESS, İŞVERENLER SENDİKASIDIR
Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Birleşik Metal İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Beyhan Vatansever MESS’i anlattı. Vatansever, “Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) İşverenlerin bir araya gelip kurduğu bir sendika, biz nasıl çalışanların hakkını hukukunu koruyan bir sendikaysak onlarda işverenler sendikası. Onlarda işverenlerin çıkarlarını koruyan bir kurum. Aracı bir kurum, uzun yıllardan beri de onlarla toplu iş sözleşmesi yapıyoruz” dedi.
İŞÇİLERİMİZLE BİRLİKTE BU SÜRECİ YÖNETİYORUZ
“MESS toplu iş sözleşmesi yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiriyor. Bizim sendikamızın MESS’e bağlı işyerlerinde örgütlü 10 bine yakın bir işçimiz mevcut” diyen Vatansever, Birleşik Metal İş Sendikası olarak MESS sürecini işçilerle birlikte yürüttüklerini belirterek, şöyle konuştu: “Biz her dönem yaptığımız gibi, bütün işyerlerinde ikişer tur toplantı yapıyoruz. İlk tur işçileri bilgilendirmeyle geçiyor ikinci tur da beklentilerin alınmasıyla geçiyor. Bu iki tur toplantımızı gerçekleştirdik. Önümüzdeki hafta sendika olarak taslağımızı oluşturmuş olacağız. Bizim sendikamız işçilerin taleplerine göre bu taslakları oluşturuyor. İşçilerimizle bu süreç zarfında sürekli görüşüyoruz, taleplerini alıyoruz” dedi.
GEÇEN DÖNEM YÜZDE 25 ZAM ALINMIŞTI
“Geçen dönem MESS ile yapılan tarihi bir Toplu İş Sözleşmesi vardı. Yüzde 25 bir zam oranı alınmıştı, ilk dönem için” ifadelerini kullanan Beyhan Vatansever sözlerini sürdürdü: “Geçmiş dönemlerle karşılaştırdığımız zaman evet bugün ülkede kriz mevcut. Bazı kesimler kriz yok diyor, bazı kesimlerde kriz var diyor, işletmelerimiz bunu anlıyor, bizim bölgemize de baktığımızda işyerlerinde birçok fabrika kısa çalışmadan yararlandığını görüyoruz. Ama geçen dönemlerde fabrikaların fazla üretim yaptığını da biliyoruz” dedi.
ANLAŞMA SAĞLANMAZSA GREV SÜRECİ BAŞLAR
“Sendikamız Toplu İş Sözleşmesi taslağını hazırlayıp işveren sendikasına teslim ettiğimiz zaman süreç başlamış olur” diyen Vatansever Toplu İş Sözleşmesi sürecini anlattı: “O tarih diyelim ki 15 Eylül ise, 15 Eylülden itibaren 6 aydır. Bunun ilk 2 ayı görüşme sürecidir. Ondan sonraki 2 ayı arabulucu süresidir ondan sonraki 2 ayda grev süresidir. Grev süreci başladığı zaman greve çıkma zamanını sendika belirler. 15 Eylülde başladı ise 15 Mart’a kadar ya sözleşme imzalanır yada işçiler grev de olur. Bütün toplu sözleşmeler ya anlaşmayla biter yada grevle biter” dedi.
İMDAT ŞAHİN