Kalp Damar Hastalıklarında Artış Var
Çorlu Güncel

Kalp Damar Hastalıklarında Artış Var

  • 13 Temmuz 2019

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Çağatay Onar, kalp damar hastalıklarında artışın olduğunu, Çorlu Devlet Hastanesi’nin de kalp ameliyatlarında il genelinde önemli görev üstlendiğini ifade etti.

KALP DAMAR HASTALIKLARINDA ARTIŞ VAR

“Tekirdağ ilinde kardiyovasküler (kalp damar) hastalarında bir artış var, bu sadece Tekirdağ İlinde değil, bölgede, Türkiye’de ve dünyada bir artış söz konusu” diyen Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Çağatay Onar konuşmasını sürdürdü: “Kardiyovasküler hastalıkları tabi beslenme alışkanlıkları genetik faktörler ve çevresel faktörlerle direk ilintilidir. Dolayısıyla tüm dünyada olduğu gibi bizim bulunduğumuz bölgede de bir artış var. Erken yaşta damarların sertleşmesi tıkanması tabi bu çevre koşullarından çok etkileniyor. Yaptığımız ameliyat ve anjiyo sayısını söylemek gerekirse evet bir artış var. Anjiyo sayısına baktığımız zaman geçmiş yıllara oranla yüzde 30 gibi bir artış var. Baypas ameliyatında da yine yüzde yüzde 15-20 civarında bir artış var” dedi.

BAZI FAKTÖRLER BİR ARAYA GELDİĞİNDE BİZİ HASTA EDEBİLİYOR

Kalp damar hastalıklarının sebeplerini sıralayan Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Çağatay Onar şöyle konuştu: “Damar hastalıklarında bağımsız risk faktörü olarak kabul edilen şeyler şeker hastalığı, şeker hastalığının Türkiye’deki insidans 15 yıl önce yüzde 10’un altındaydı şimdi yüzde 10’un üzerinde. Tanı alan hipertansiyon alanlarında da artış var, diyabet hipertansiyon, genetik faktörler ve çevresel faktörler, bunların hepsi bir araya geldiği zaman bizi hasta olarak karşımızda vücut buluyor” dedi.

ÇEVRE İLLERDEN GELİP AMELİYAT OLANLARDA ÇOK FAZLA

Çorlu Devlet Hastanesi’nde her gün açık kalp ameliyatı oluyor. Çevre illerden sevk alıyoruz, geçengün Çanakkale’den bir hastamız gelmişti, onu ameliyat ettik, yine Edirne’den çok geliyorlar. İstanbul’dan gelip ameliyat ettiğimiz hastalarımız var. Bu şekilde civardan da çok hasta geliyor. Tekirdağ ilinin de tüm kalp ameliyatlarının büyük bir kısmını biz yapıyoruz. 2018 yılında kalp hastalığı olduğundan şüphelenilen yapılan muayene sayısı 42 bin 542, 2019 yılında bu aya kadar olan 48 bin 604’e çıkmış. 7 aylık sürede olan rakamlarda bu şeklide.

ANNE DOSTU PROJESİ BAKANLIĞIN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN

Geçtiğimiz günlerde Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın elinden Anne Dostu Hastane belgesini alana Çağatay Onar şöyle konuştu: “Anne dostu payesi Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl verilmişti bize. Ama tescil için tekrar geldi bakanlık yetkilileri. Tescil ettikten sonra belgemizi de Vali Beyin elinden aldık. Anne dostu projesi bakanlığın önemli projelerinden bir tanesi, annenin ev ortamında ama hastane şartlarında, hastanenin her türlü imkanının bulunduğu ama ev ortamına benzeyen bir ortamda doğum yapmasını ve bu sayede huzurlu mutlu bir doğum anısı biriktirmesi temin etmeye çalışıyoruz. Çerkezköy de bizimle aynı gün aynı saatte anne dostu oldu. Onlarında anne dostu olması bizim yükümüzü azalttı. Önceden oradaki hastalar buraya geliyordu, şimdi orası da kendine yeter bir hale geldi. Şimdi orası da burası da anne dostu bu sebeple çok güzel bir gelişme oldu” dedi.

İmdat Şahin