Gelişen Teknolojiyle Diş İmplant Uygulamaları Kolaylaşmakta
Çorlu Güncel

Gelişen Teknolojiyle Diş İmplant Uygulamaları Kolaylaşmakta

  • 03 Temmuz 2019

Gelişen Teknolojiyle Diş İmplant Uygulamaları Kolaylaşmakta

xDiş Hekimi Kemal Kavut, “Diş hekimliğinde implant uygulamaları güncel uygulamalar haline gelmiştir. Gelişen medikal teknoloji ile birlikte implant uygulamaları da kolaylaşmakta ve konforu yükseltmektedir. Endoskopik (Dikişsiz) implant uygulaması  ‘Flapless Surgery ‘ olarak tanımlanan yöntem ile implant uygulaması çok kısa süre de (3-5 dakika ) tamamlanmakta ve hastalar gündelik yaşamlarına hemen dönebilmektedir. Dişsiz ağızlarda diş eksikliğini gidermek amacıyla dişeti altındaki çene kemiğine cerrahi yöntemlerle yerleştirilen titanyum materyalinden yapılan diş kökü formundaki vidalara  implant denilmektedir. Yapılacak olan seramik dişler veya protezler bu vidaların üzerine yerleştirilmektedir. İmplant yerleştirme işlemi sırasında çene kemiğine ulaşabilmek amacıyla dişetinin veya damak mukozasının bisturi ile açılması ; implant operasyonu sonrasında ise açılan dişetine damak mukazasının dikilmesi gerekmektedir.1 hafta sonrasında atılan dikişlerin oradan alınması gerekmektedir. Cerrahi işlem ve dokunun açılması, dikiş atılması, dikişin alınması işlemi hastaları endişelendiren nahoş bir durumdur. Hastaların endişelerinin ortadan kaldırılması, implant operasyonu sırasında ve sonrasında hastaların konforunun artırılması amacıyla geliştirilen kapalı (endoskopik) yöntem ile hastalara rahatlıkla implant yapılabilmektedir” dedi.

HASTALARIN İMPLANT KONUSUNDA TEDİRGİN OLDUKLARI KONULAR ŞUNLARDIR:

Konuşmasını sürdüren Diş Hekimi Kemal Kavut, “Küçük cerrahi işlem olmakla birlikte implant uygulaması da cerrahi bir işlemdir ve bu nedenle bireylerde endişe yaratmaktadır. Dikiş atılması ve alınması işlemleri; bireylerin yaptırmak istediği bir işlem değildir. İşlemler sırasında ve sonrasında hafif de olsa kanama olması bireylerde endişe oluşturmaktadır. Cerrahi işlemler sonrasında yüzde, yanakta, çene de şişlik olması bireylerin yaşamak istemedikleri bir durumdur. 3-5 gün devam etmesi nahoş bir durumdur.

ENDOSKOPİK (DİKİŞSİZ) YÖNTEMLE KİMLERE İMPLANT UYGULANABİLİR?

Genel olarak İmplant uygulaması öncesi hastanın sistemik durumu (kardiyolojik, diyabetik, vb.) uygun olması. İmplant uygulanacak bölgede (güvenli implantasyon) yeterli genişlikte, derinlikte ve kalitede kemik dokusunun olması gerekir. İmplant uygulanacak bölgenin (periimplanter bölge) etrafında yeterli miktarda keratinize dokunun bulunması  Endoskopik yöntemle implant uygulanacak bölgede yumuşak doku kalınlığının 3-5 mm den fazla olmaması istenir. Yumuşak doku fazla ise cerrahi olarak inceltilmesi gerekebilir. İmplant uygulanacak kemik düzeyinin düzgün ( endülasyon kemik varsa düzeltilmesi gerekebilir) olması istenir. Açık cerrahi ile implant yaptırmakta endişe eden dental fobisi olan ve yara iyileşmesi açısından sıkıntılı, sınırdaki diyabetik hastalarda endoskopik yöntem ile implant uygulanabilir.

ENDOSKOPİK YÖNTEMLE İMPLANT UYGULAMASININ AVANTAJLARI:

İmplant uygulamasında dikiş atılmasına, alınmasına ihtiyaç yoktur. İşlem sırasında kesi yapılmadığı için kanama hiç veya çok az olur. İmplant işlemi sonrasında şişlik ( ödem) hiç veya çok az olur. Enfeksiyon riski çok çok azalıyor.

ENDOSKOPİK İMPLANTASYON YÖNTEMİ NASIL UYGULANIYOR?

İmplant uygulanacak bölgede anestezi uygulanır ve doku punchı denilen özel bir uç ile operatör implant uygulanacak bölgeye endoskopik bir giriş yolu açar. Kullanılacak doku punchı implant çapı ile aynı büyülükte veya daha küçük olabilir. İmplant uygulama frezleri sırayla kullanılır ve implant kavitesi izotonik solüsyonu ile yıkanır. İmplant açılan kaviteye gönderilir ve üzerine 0.5 mm daha kalın doku iyileşme (gingival healing) başlığı ile kapatılır ve işlem bitirilir. Röntgen kontrolü yaptırıldıktan sonra operatör gerekli görürse (çoğu zaman gerek kalmaz) hastaya tampon ısırtılabilir. Antibiyotik ve ağrı kesici de çoğu zaman gerekli olmaz” dedi.

İmdat Şahin