Reyap'tan Çorlu'ya Yeni Bir Tedavi Yöntemi
Çorlu Güncel

Reyap'tan Çorlu'ya Yeni Bir Tedavi Yöntemi

  • 25 Ekim 2018

Çorlu’da faaliyet gösteren Özel Reyap Hastanesi, Çorlu’ya yeni bir tedavi yöntemini daha kazandırdı. Ağızdan girilen endoskopi cihazı ile mide ve bağırsaklardan geçerek safra yolu ve pankreas kanalına ulaşılması ve bu kanallarda yer alan hastalıkların teşhis ve tedavisi şeklinde tanımlanan ERCP, Reyap Hastanesi’nde uygulanmaya başlandı. Pro. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı tarafından uygulanan yöntemle şimdiye kadar Çorlu’da yaklaşık 80 hasta tedavi edildi.

ECRP konusunda deneyimli gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılan işlemle özel plastik kataterler ile safra yollarına ve pankreasa girilerek bir boya maddesi verilir ve kanalların filmi çekilir. Daha sonra belirlenen hastalığa göre tedavi edici işlemler yapılır. Genellikle pailla özel bir koter bıçağı ile kesilerek iyice genişletilir. Bu işleme papillotomi denir. Daha sonra buradan safra yollarına müdahale ediliyor.

 

ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ HAYAT KURTARIYOR

ECRP ile ilgili tanıtım toplantısında gazetecilere bilgi veren Pf. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı, şu bilgileri verdi, “Karaciğerde yapılan safra, safra kesesinde depolanır ve yemeklerden sonra sindirime yardımcı olması için bağırsaklara boşaltılır. Safranın bağırsaklara geçişi safra kanalları yolu ile olur. Eğer safra yollarında safranın bağırsaklara geçişini engelleyecek ve azaltacak bir hastalık varsa önemli sağlık sorunlarına yol açar. Bağırsaklara geçemeyen safranın içerisindeki zararlı maddeler kana geçerek sarılık yapabilir ve diğer organlara zarar verebilir. Yine atılamayan veya atılımı yavaşlayan safra özellikle karaciğere önemli zarar verebilir. Erken dönemde karaciğerde apse, kanda ciddi iltihap oluşturabilir. Geç dönemde karaciğer yetmezliği ve siroz gelişebilir. Bunlar hayatı tehdit eden problemlere dönüşebilir. Ayrıca yeteri kadar safra bağırsaklara gelmediği için sindirim problemleri ve vitamin eksiklikleri de görülebilir.”

 

 Safra yollarında en sık görülen hastalığın safra taşı olduğunu belirten Kadayıfçı, “ERCP hem safra yollarını göstererek kanallarda bir hastalık olup olmadığını teşhis eder,  hem de yapılan özel bir endoskopik ameliyatla safra yolları bağırsaklara birleştiği yerden açılarak her türlü kanal hastalığına girişimde bulunulur. Eğer taş veya parazit varsa çıkarılır. Darlık varsa genişletilir veya stent konularak safranın akışı sağlanır. Birçok zaman yapılan işlem hayat kurtarıcıdır” dedi. ERCP’nin alternatifinin hastaya karından girilerek açık ameliyat yapılması olduğunu belirten Kadayıfçı, bu işlemin ERCP’ye göre çok daha riskli, zor ve masraflı olduğunu vurguladı.

 

3-4 SAAT SONRA TABURCU OLANLAR VAR

Kadayıfçı yaptığı açıklamada, “ERCP klasik ameliyatlara göre çok daha güvenli ve riski düşüktür. Hasta hafif uyutularak yapılır. Derin anestezi gerekmez. İşlemin en önemli riski pankreas bezinde geçici iltihaplanmadır. Bu risk klasik olarak yüzde 4-5’dir. Ancak alınacak bazı önlemlerle daha da azaltılabilir. ECRP için hastaneye yatış  yapılan işlemin özelliğine ve hastalığa göre değişebilir. Aynı gün 3-4 saat kadar gözlemde kalıp hastaneye yatmadan taburcu edilebileceği gibi, 1-2 gün hastanede yatırılarak izlem de gerekebilir.” şeklinde konuştu.

 

ERCP’nin yaklaşık 30 yıldır kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Reyap Hastanesi Uzman Doktoru Prof. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı, bu yöntemin sürekli geliştirilerek ve yeni teknolojik buluşlaşrla ilerletilerek uygulandığını belirtti. ECRP ile tedavinin bölgedeki birkaç hastahanede kısa süreli olarak denendiğini belirten Kadayıfçı, REYAP Hastanesi’nde ise yapılan yatırımlarla kalıcı olarak uygulanmaya başladığını açıkladı.

 

HASTALAR MEMNUN

Prof. Dr. Kadayıfçı’nın ardından basın karşısına çıkan ve Kadayıfçı tarafından tedavi edlen Hamiyet Teyze de “Önceki tedavimde sancılarım 3 gün geçmedi. Karnım davul gibi şişti. Yaptığımız araştırmalar sonrasında Abdürrahim beyin uzman olduğunu öğrendik ve onu  bulduk. Görüştük ve hemen bir ameliyat yaparak burada ameliyat olduk. Ameliyat sonrası ne bir sancı kaldı ne de şişkinlik. Allah kimseye tekrarını göstermesin herkese de böyle bir doktor nasip etsin. Önceki ameliyatımda çok acı çekmiştim.” Dedi

SEYFİ GENÇ